Jupiter is op dit moment zichtbaar aan de nachthemel. Bij helder weer kunnen we de planeet waarnemen vanaf ongeveer 20:00 uur, op het moment dat het voldoende donker wordt (de Zon is al om 19:31 uur ondergegaan) en de planeet op een hoogte van 4° boven de oostelijke horizon staat.
Jupiter komt rond 22 uur op in het zuidoosten en staat eerst laag aan de horizon. Om 01:45 bereikt de planeet zijn hoogste punt (24 graden boven de horizon). Kijk dan naar het zuiden. Rond 05:30 verdwijnt Jupiter weer onder de horizon in het zuidwesten.
,,Jupiter komt rond 22.00 uur op in het zuidoosten en staat eerst laag aan de horizon. Om 1.45 uur bereikt de planeet zijn hoogste punt (24 graden boven de horizon). Kijk dan naar het zuiden. Rond 5.30 uur verdwijnt Jupiter weer onder de horizon in het zuidwesten.”
Vier van deze planeten zijn goed met het blote oog te zien: Mars, Jupiter, Saturnus en Venus. Ze lijken op grote sterren, maar het verschil is dat je ze niet ziet knipperen.
Jupiter staat direct na zonsondergang aan de avondhemel. Saturnus staat direct na zonsondergang aan de avondhemel. Uranus staat direct na zonsondergang aan de avondhemel. Neptunus staat net als de vier andere buitenplaneten direct na zonsondergang aan de avondhemel.
Vanuit de aarde gezien staat Jupiter nu ongeveer "achter" de zon. Saturnus wordt in de tweede helft van april 's ochtends zichtbaar laag boven de zuidoostelijke horizon. In de avond van 2 april 2022 kan je bij helder weer heel goed het asgrauwe schijnsel van de maansikkel zien.
De binnenplaneten Mercurius en Venus bevinden zich vanuit de aarde gezien altijd in de buurt van de zon. Deze planeten zien aardbewoners nooit als een volledig rond bolletje.
Venus en Jupiter staan helemaal niet bij elkaar. Het heeft alles te maken met de baan van de aarde om de zon. Vanaf de aarde gezien lijken Venus en Jupiter op één lijn te staan, maar in werkelijkheid is de afstand tussen beide planeten nog steeds zo'n 650 miljoen kilometer.
De ster met de grootste schijnbare helderheid (afgezien van de zon!) is Sirius, de hoofdster in het sterrenbeeld Grote Hond. Sirius is vooral in de wintermaanden goed zichtbaar. Hij staat linksonder het opvallende wintersterrenbeeld Orion.
Op dit moment staat de Maan 7,2° hoger aan de hemel dan de Zon. De Maan gaat om 20:08 onder, 0,7 uur na de Zon. De schijnbare afstand tussen Zon en Maan is nu 22,3°. Een waarneemplaats met goed zicht op de horizon is nodig.
Starend naar de hemel kun je hem eigenlijk niet missen: de Poolster. Gigantisch lichtgevend en het is de ster die het noorden aangeeft. Je kan de Poolster spotten door De Grote Beer te zoeken en een lijntje van de twee buitenste sterren van de pan naar boven te trekken.
Saturnus is met het blote oog als een heldere “ster” vrij gemakkelijk aan de hemel te vinden. Al met een verrekijker op een statief zijn de beroemde ringen van de reuzenplaneet te onderscheiden.
De stand van Jupiter en de afstand tussen de planeten is iets dat continue verandert, aangezien deze voortdurend in beweging zijn. Staat Jupiter het dichtst bij de Aarde, dan is hij er 588 miljoen kilometer van verwijderd. Staat hij het verste van de Aarde, dan is deze afstand gelijk aan 968 miljoen kilometer.
Over Algol. Op dit moment kun je de ster Algol 's nachts zien knipperen. Elke 69 uur daalt zijn helderheid tot slechts 30 procent van zijn normale niveau, en tien uur later is hij weer op vol vermogen. De naam Algol betekent 'demon' in het Oudarabisch en zijn gedrag houdt astronomen al bezig sinds de oudheid.
Zouden we met zo'n rover ook op een gasplaneet zoals Jupiter (zie de foto) of Saturnus kunnen landen? Dat wordt lastig, want zoals de naam al zegt zijn deze planeten gasvormig en doordat er geen vast materiaal is, kun je er niet op landen.
Jupiter is een enorme gasbal en heeft dus geen vast oppervlak. De planeet bestaat vooral uit de heel lichte gassen waterstof en helium. Door een telescoop zie je een bewolkte atmosfeer met kleurige gordels en vlekken. Het opvallendst is de zogenaamde Grote Rode Vlek.
De planeten die dan bij elkaar staan, zijn Mercurius, Venus, Mars, Jupiter en Saturnus. Ook de maansikkel is op dat moment te zien tussen Venus en Saturnus. De beste tijd voor observaties is rond 19.30 uur lokale tijd.
Sterren staan zo ver weg dat het echte 'puntbronnen' zijn, maar planeten vertonen piepkleine schijfjes (om die te zien is een sterk vergrotende verrekijker of een kleine telescoop nodig). Elk punt op zo'n klein planeetschijfje flonkert weer op zijn eigen manier, en al die flonkeringen middelen elkaar enigszins uit.
Venus is net een grote reflector! Door deze weerkaatsing van al dat licht is Venus vanaf de Aarde als een super heldere ster te zien. Van alle planeten is Venus aan de sterrenhemel het helderst. Je kunt haar dus gemakkelijk herkennen.
Venus is 's morgens te zien in het zuidoosten, laag boven de horizon. Mars is moeilijk waarneembaar in de ochtendschemering, vlak boven de zuidoostelijke horizon ten zuiden van de veel helderdere Venus (rechtsonder dus). Jupiter is nog te zien aan de westelijke avondhemel, maar de gasreus gaat steeds vroeger onder.
De planeet in ons zonnestelsel die het verst weg staat is Neptunus. Als je vanaf de zon reist duurt het heel lang voordat je er bent. Je komt dan eerst langs de zeven andere planeten in ons zonnestelsel. Neptunus is wel 57 keer zo groot als de aarde.
Het heelal of universum in de astronomie, ofwel de kosmos in de kosmologie, zijn synoniemen voor alle materie en energie binnen het gehele ruimtetijd-continuüm.
Venus is de helderste planeet aan onze sterrenhemel. Doordat de planeet binnen de aardbaan om de Zon draait, staat Venus vanaf de Aarde gezien nooit al te ver van de Zon aan de hemel, al kan zij —in tegenstelling tot Mercurius— nog rond middernacht worden waargenomen wanneer zij op grote hoekafstand van de Zon staat.