Als je zelf ijs hebt gemaakt en je hebt een portie in de vriezer bewaart dan heb ik een handig trucje voor je zodat het ijs er niet keihard uitkomt en meteen geserveerd kan worden. IJs blijft iets zachter en lekker smeuïg in de vriezer als je om de bak ijs eerst een afsluitbare plastic zak doet.
- Zet de ijsemmer langer in de diepvriezer (minstens 12 uur). - Zorg dat uw diepvriezer koud genoeg is (het ijs wordt stijf tussen -10 en -12°C, als de diepvriezer niet op -18°C staat, wordt het ijs niet gemaakt). - Zet de ijsemmer rechtop in de vriezer (de bevroren vloeistof is anders slecht verdeeld).
Het ijs moet zes uur tot een nacht in de vriezer.
Een temperatuur die ligt tussen de -22 en -25 graden Celsius is de beste temperatuur voor het bewaren van het ijs. Het schepijs blijft zo het lekkerste van smaak en ook de structuur gaat niet verloren.
De optimale temperatuur in het vriesgedeelte van de koelkast is -18 °C. Op deze temperatuur kun je diepvriesproducten zo lang mogelijk bewaren zonder dat je onnodig veel energie verbruikt.
Houdbaarheid IJs
Ijs kun je maximaal 3 maanden in de vriezer bewaren, vooral als je zelf ijs hebt gemaakt, want daar gebruik je vaak verse producten in. Bij ijs dat in de supermarkt gekocht is, kun je het beste op de verpakking kijken naar de uiterste houdbaarheidsdatum.
Door homogenisatie worden de vetbolletjes fijner, kleiner en beter verdeeld door de melk en daarmee door de ijsmix. Hierdoor krijg je een stabielere mix, die meer lucht opneemt en een mooie structuur lang behoudt.
Gooi gesmolten ijs - voor alle veiligheid - gewoon weg. Vries het ook zeker niet weer in. “IJs en alle andere voedingsmiddelen die na ontdooiing opnieuw worden ingevroren, bevatten al meer bacteriën dan daarvoor.
Alle roomijs bevat lucht, anders zou je een ijsje moeten opeten als een ijsklontje. De hoeveelheid lucht kan je meten door een doos ijs met een bepaalde inhoud te wegen. Wettelijk moet 1 liter ijs minimum 450 gram wegen.
Ook de hoeveelheid suiker en eidooiers in je ijsmengsel zijn van groot belang om een romige textuur te behouden. Eidooiers bevatten veel vetstoffen die net zoals suiker de vorming van ijskristallen tegenhouden. Eigeel en suiker zijn dus essentieel in je recept om hard en moeilijk schepbaar ijs te voorkomen.
Door het hoge percentage melkvet, krijgt het ijs een heerlijke romige smaak. Magere melkpoeder kan eventueel in combinatie met volle melk en slagroom worden gebruikt om het ijs meer body en volume te geven. Instant volle melkpoeder is zeer geschikt voor koffie en desserts, voor een romige smaak.
Een stabilisator wordt gebruikt om de grote merkbare ijskristallen, die ontstaan door temperatuurschommelingen, te vermijden. Het zorgt dus ook voor een romig mondgevoel en dus een grote meerwaarde voor je zelfgemaakt ijs.
IJskristallen kan je namelijk het beste voorkomen door toevoeging van vet en suiker. Kies dus gewoon lekker een keer voor ijs op basis van room. Hierbij geldt: een hoger vetpercentage zorgt voor een vollere smaak en zachtere textuur van het ijs.
Het ijs bevat te veel droge stof. Door een grote hoeveelheid opgeloste stoffen in het ijs, zal deze bij afkoeling al snel oververzadigd zijn. In combinatie met een te hoog melksuikergehalte kan dit voor een zanderige structuur zorgen.
Een restje gin of wodka doet wonderen, dé truc voor zacht en schepbaar ijs. Alcohol remt het vriesproces waardoor het minder hard bevriest. Voeg een paar theelepels alcohol toe als je ijsmengsel half stijf is.
Vanille staat met stip op nummer 1 als populairste ijssmaak in veel ijstastische landen zoals Duitsland, Italië, Amerika, Nieuw-Zeeland, China en Brazilië. Geen wonder dat we deze klassieker verwerken in veel van onze smaken, zoals Cookie Dough, de nummer 1 smaak van Nederland. Ons ijs is niet voor niets zo romig.
In ijsblokjes kunnen een grote variëteit aan bacteriën leven, van Salmonella en E. coli tot Hepatitis A. Daarnaast zijn ijsblokjes niet eeuwig houdbaar. De grootste oorzaak van ziekte door ijsblokjes wordt veroorzaakt door bewerking met besmette handen of gereedschap.
Gelukkig zijn in Nederland de regels voor het bereiden van voedsel streng. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) houdt goed in de gaten of snackbars en ijssalons schoon genoeg werken. De kans is in Nederland dus heel klein dat je ziek wordt van softijs.
Halve liter melk voor 1 liter ijs
Voor 1 kg kaas is 10 liter melk nodig, terwijl voor 1 liter ijs een halve liter melk wordt gebruikt. De verse volle melk wordt eerst gepasteuri- seerd.
Melk invriezen is mogelijk als je de melk niet meteen gaat gebruiken. De textuur van de melk verandert bij invriezen omdat de melk gaat schiften. Als de melk ontdooid is, kun je dit oplossen door de melk goed te mengen. Zo krijgt de melk weer de juiste textuur en kun je de melk weer prima drinken.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Het ijs is uitgedroogd, ranzig, en er zijn ijskristallen gevormd. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Heb je ijsklontjes gemaakt in een open bakje? Die kun je tot 2 weken bewaren in je vriezer. Luchtdicht verpakte ijsklontjes kun je zo'n 3 maanden bewaren. Water uit de kraan heeft namelijk ook een houdbaarheidsdatum.
De beste temperatuur voor het bewaren van het ijs ligt tussen de -22 en -25 graden Celsius. Met deze temperatuur ben je er zeker van dat de structuur en smaak het best behouden blijven. Scheppen doe je het best bij een temperatuur van -15 graden Celsius.