Reken maar even mee: voor een buisje saffraan betaal je bij Albert Heijn € 1,25. Het buisje bevat een paar draadjes saffraan. Het gewicht van de inhoud is 0,05 gram. Reken je de prijs door naar een kilogram dan kom je op het meer dan forse bedrag van € 25.000,- .
Ieder doosje bevat 4 zakjes saffraanpoeder van 0,08 gram. Elk zakje is voldoende voor een gerecht voor 3 à 4 personen. Toepassing: saffraan heeft een uitgesproken geur met een licht bittere, aangename smaak en geeft gerechten een goudgele kleur.
In een dopje of envelopje zit 0,05 mg saffraan – dat is een hoeveelheid die je niet op een gewone weegschaal kunt afwegen. Gewoon enkele draadjes uit je doosje halen dus, en als de bereiding te weinig kleurt, nog een of twee draadjes extra toevoegen.
Let wel op dat u niet meer als 1,5 gram saffraan per dag gebruikt. De gemakkelijkste manier om van de gezondheidsvoordelen van saffraan gebruik te maken is door middel van het zetten van saffraan thee.
Gebruik je de draadjes ( niet het poeder) dan kun je deze direct gebruiken in gerechten. Zorg ervoor dat er voldoende tijd en ruimte is, om de kleur vrij te laten komen. Dank bijvoorbeeld aan rijst koken. Door één of twee draadjes mee te laten koken verkleurt de rijst en krijgt het een verfijnde smaak.
Saffraan is tegelijkertijd rustgevend als opwekkend. Saffraanwijn of -thee, is lustopwekkend. Het verhoogt de gevoeligheid van de vrouw en de viriliteit van de man en wordt beschouwd als een krachtig afrodisiacum.
De meeste mensen gebruiken 1 tot 2 draadjes saffraan per persoon, waarmee je meteen een handige richtlijn hebt. En wil je het liever afwegen? Je hebt al voldoende aan zo'n 0,1 gram, bijvoorbeeld als je voor 4 personen kookt.
Neem een paar saffraandraadjes en plaats ze op een helder glas gevuld met koud water. Zowel pure als nep saffraan zal een deel van haar kleur in het water afgeven. Het verschil is dat pure saffraan niet direct veel kleuren vrijgeeft. Bij pure Saffraan zul je merken dat de draden langzaam een gouden tint vrijgeven.
1 kg saffraan kost tussen de 30.000 en 40.000 euro. Voor 1 kg saffraan heeft men zo'n 180.000 bloemen nodig. Met 1 gram saffraan, daarentegen, kan men zo'n 100 porties bereiden!
Hoewel het natuurlijk afhankelijk is van het gerecht, de hoeveelheden en het type saffraan, kun je als maatregel houden dat een viertal draadjes voldoende is voor een gerecht voor 4-6 personen.
Houd een plantafstand van 15 cm en graaf de bollen 10 cm diep in de grond. Poot de krokusbollen begin juni zodat je de stampers in september kunt oogsten. Droog de stampers op keukenpapier op een warme plek voor 1 tot 3 dagen. Saffraan koel bewaren in luchtdichte bakjes voor maximaal 5 jaar.
Saffraan bestellen | Albert Heijn.
Saffraan is duur
De belangrijkste reden waarom saffraan duurder is dan andere specerijen, is het feit dat het productieproces van deze specerij niet geautomatiseerd kan worden. Saffraan wordt gewonnen uit de draden / stigma's die zich in de bloemen van saffraan crocus of crocus sativus plant bevinden.
Saffraan is het duurste specerij ter wereld.
Vanille is daarmee op saffraan na de duurste specerij ter wereld en wordt inmiddels, naast koffie, steenkool en olie, het zwarte goud genoemd.
De aankoopprijs van saffraan op de Turkse markt van het officiële vertegenwoordigingskantoor van Saffron King in Istanbul ligt tussen $ 850 en $ 1.500. Deze prijs is per kilo saffraan. In de detailhandel ligt de prijs van één gram saffraan op de markt tussen de 2 en 4 dollar.
Saffraan kun je gemakkelijk 3 jaar bewaren, op voorwaarde dat hij goed beschermd wordt tegen vocht en licht. Zorg dus goed voor die kostbare draadjes!
Saffraan thee (puur!)
500 ml kokend water0,05 gram saffraandraadjes (10-15 stampers) Een halve liter water koken. Doe de water in een kan of in 2 mokken.
De meeste mensen die beginnen met het elke dag nemen van Saffraan voelen de effecten na 10-20 dagen.
De hooiachtige geur en smaak van saffraan zijn kenmerkend voor de geur en smaak van echte paella. Eén verpakking saffraanpoeder bevat 4 envelopjes met elk 100 mg poeder. Genoeg voor 16 porties paella.
Saffraan gebruikt als kruid, is de stempel van de saffraankrokus. Het smaakt zoet en pittig en ruikt een beetje naar honing. De bekendste eigenschap van saffraan is dat het gerechten een mooie gele kleur geeft.
Pure saffraan geldt als giftig voor het centraal zenuwstelsel en de nieren. 15-20 gram kunnen dodelijk zijn. Saffraan wordt gebruikt om voedingsmiddelen te kleuren en smaak te geven. Eveneens wordt het in de cosmetica als kleurstof toegepast.
Suppletie met saffraanextract (30 mg/dag gedurende 8 weken) verlicht depressieve klachten en andere symptomen van premenstrueel syndroom significant, is de conclusie van een placebogecontroleerde pilotstudie met 50 vrouwen (20-45 jaar) met PMS.
Hoe wordt Positief Saffraan Complex ingenomen? Eénmaal daags 1 capsule tijdens de maaltijd met water innemen. De duur van gebruik kan naar behoefte worden verlengd. De aanbevolen dagdosering niet overschrijden.