Onder basisschoolleerlingen gaat het om 13 procent. De slaapkwaliteit verslechtert naarmate leerlingen ouder worden. Zo geeft ruim 1 op de 4 leerlingen van 15 en 16 jaar aan dat hij of zij vaak het gevoel heeft slecht te hebben geslapen, tegenover 1 op de 5 van de 12- en 13-jarigen.
Ruim één op de vijf Nederlanders van 12 jaar en ouder heeft problemen met slapen. Denk daarbij aan moeite met in slaap vallen, doorslapen of te vroeg wakker worden. Deze slaapproblemen geven een indicatie van de kwaliteit van slaap. Vergeleken met mannen hebben meer vrouwen problemen met slapen (17% versus 26%).
Zodra kinderen naar de middelbare school gaan, neemt het aantal uren slaap dat zijn nodig hebben verder af. Zo heeft een tiener (van 14 tot 17 jaar) 8 tot 10 uur slaap nodig. Terwijl een jong volwassene (18 tot 25 jaar) met 7 tot 9 uur slaap uit de voeten kan.
Het is volgens de slaapdeskundige niet aan te geven hoeveel uren slaap goed voor je is. 'Dat is verschillend. Je hebt kort- en langslapers. Het absolute minimum de 4 tot 5 uur en het maximum rond de 12 uur.
Maar let op: niet te veel! Volgens professor Coenen kunnen we het beste tussen de 6.5 en 7.5 uur per nacht slapen. Dit heeft niet te maken met levensverwachting, maar met de afstelling van onze biologische klok. Je lichaam beschikt over een mechanisme om op tijd te slapen en wakker te zijn.
Acht uur slaap per nacht haalt lang niet iedereen, maar wist je ook dat er serieuze gezondheidsproblemen op de loer liggen bij vijf uur of minder?Dat kan zelfs leiden tot een vroegtijdige dood, tenzij de verloren uurtjes later worden ingehaald.
12 maanden: Rond z'n eerste verjaardag maakt je kind ook een slaapregressie door. Dit heeft te maken met de grote vooruitgang in zijn motorische ontwikkeling, zoals leren staan of lopen, maar ook omdat zijn taalontwikkeling een sprong maakt.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
Slaap inhalen zorgt op een later moment voor problemen. Het antwoord is dat je slaap nauwelijks kan inhalen. Uit onderzoek komt naar voren dat je lichaam aan een derde van de gemiste slaaptijd genoeg heeft om weer in evenwicht te komen. De slaapkwaliteit is na een slechte nacht namelijk beter.
Waar de één genoeg heeft aan 6 uurtjes per nacht, heeft de ander meer dan 8 uur nodig. Sommige 'langslapers' hebben nog meer slaap nodig en functioneren het beste bij 10 tot 12 uur slaap per nacht.
Onthoud dat je zonder slaap minder effectief en productief bezig bent dan met een paar uur slaap. Het is dus soms beter om maar gewoon te gaan slapen en het werk de volgende dag weer op te pakken.
De 4 maanden sprong is de ergste van allemaal.
Soms is er een oorzaak aan te wijzen, zoals spanningen of stress, pijn, of geluiden van buiten.Ook kan het een gevolg zijn van een psychisch probleem, bijvoorbeeld een depressie, burnout of angststoornis. In die gevallen is het nodig om het lichamelijke of psychische probleem eveneens te behandelen.
Albert Einstein hield wel van lang slapen; Hij sliep minstens tien uur slaap per nacht.
Na twee uur slaap heb je al meer dan vijftig procent afgebroken. ' Ook al slaap je niet, rusten heeft ook een positief effect. En anders is er voor de echte nachtbrakers natuurlijk nog koffie.
Waar menigeen met een iets te korte slaap al in staat zijn vrienden en collega's iets aan te doen, of hun energietekort aanvullen met suiker en vet, voelen de mensen met genoemde afwijking zich uitstekend. Slechts 4 uurtjes slaap voelt voor hen als een normale nachtrust.
De slaapregressie houdt verband met de cognitieve en mentale ontwikkeling en heeft invloed op het slapen en de hechting. Het lijkt in deze op een (groei)sprong, maar is toch heel wat anders. Waar een groeisprong vaak een week duurt, kan een slaapregressie 6 weken duren (waarvan de eerste drie weken het ergste).
Een slaapregressie is iets tijdelijks en gaat doorgaans vanzelf over, maar het veranderende slaappatroon kan soms wel een paar weken duren. Hoelang het precies duurt kan per baby verschillen. Lang niet iedere kind heeft last van een slaapregressie en elke baby reageert er anders op.
Met de zevende sprong komt je baby in de wereld van Opeenvolgingen terecht. Na deze sprong leert je baby reeksen van gebeurtenissen te herkennen, te overzien en te snappen dat ze samen één grote opeenvolging zijn.
Sprong acht, je kindje is ondertussen een dreumes geworden! Met deze sprong betreedt je dreumes de wereld van Programma's. Hij of zij is voor de eerste keer in staat om een hele opeenvolging van acties waar te nemen als één en hetzelfde ding!
In de zesde sprong betreedt je baby de wereld van Categorieën. Om de wereld in je baby's ogen te categoriseren, zal je merken dat hij of zij alles wat er op zijn pad komt onderzoekt en elk detail bestudeerd!
48 uur wakker
Je krijgt het koud ben begint te rillen. Je kunt nog steeds eenvoudige acties uitvoeren, maar je emoties gaan alle kanten op. Je voelt je ziek en je kunt nauwelijks je evenwicht bewaren.
Uit onderzoek blijkt dat de aanbevolen hoeveelheid slaap 8 uur is voor mensen van 18 tot 21 jaar en 7 uur per nacht voor volwassenen boven de 21 jaar. Volgens Volksgezondheid slaapt 90% van alle volwassen Nederlanders binnen de aanbevolen duur van 7-9 uur.