"Panem et circenses" of "brood en spelen" is een uitdrukking die slaat op de praktijk om de gunst van het volk te winnen door oppervlakkige behoeften van het volk te lenigen, namelijk eten en vermaak. De uitdrukking stamt van Satire X van de Romeinse dichter Juvenalis.
De bedenker is de Romeinse schrijver Juvenalis (ca. 60-140 n. Chr.). Hij verwees ermee naar gratis voedseluitdelingen en gratis voorstellingen in het circus of in het amfitheater.
Julius Caesar is de machtigste man van het Romeinse Rijk. Maar op 15 maart 44 voor Christus wordt hij vermoord. 100 jaar voor Christus wordt in Rome Julius Caesar geboren. Al gauw blijkt hij een slimme leerling.
In 49 voor Christus steekt Julius Caesar met zijn mannen de rivier de Rubicon over om de macht te grijpen in Rome. Hij heeft alleen nog een strijdkreet nodig. Geschreven en geregisseerd door Niek Barendsen.
Bij binnenkomst gingen de senatoren om Caesar heen staan. Dit was normaal gesproken een teken van respect. Senator Casca trok vervolgens echter een dolk en stak daarmee de heerser in zijn rug. Daarna trokken alle samenzweerders de wapens.
Caesar heeft zijn roem voor een belangrijk deel te danken aan zijn militaire successen. Als gouverneur van de Gallische provincies (in Noord-Italië en Zuid-Frankrijk) begint hij aan wat de geschiedenis in zou gaan als de Gallische oorlog. Hiermee wilde Caesar Gallië onder Romeins gezag brengen én eeuwige roem oogsten.
Julius Caesar werd vooral bekend doordat hij in een reeks oorlogen zijn tegenstander Pompeius versloeg en zo dictator van het Romeinse Rijk werd. Na zijn dood ontstond een burgeroorlog tussen zijn vriend Marcus Antonius en zijn neef Octavianus, die de eerste keizer werd onder de naam Augustus.
Caesar is een Griekse jongensnaam. Het betekent `langharig`. Extra info: Waar wordt het gebruikt? De naam Caesar wordt voornamelijk gebruikt bij de Romeinen en in Engelstalige landen.
Waar komt 'Alea iacta est' ('De teerling is geworpen') vandaan? Het spreekwoord 'Alea iacta est' (ook wel gespeld als 'Alea jacta est') wordt toegeschreven aan Julius Caesar, die in het jaar 49 voor Christus lange tijd aarzelde of hij met zijn troepen de rivier de Rubicon (in het Latijn: Rubico) zou oversteken.
Julius Caesar, de eerste Romein die de Rijn overstak om de Germanen te bestrijden. De vroegste vermelding van Germanen in de antieke geschiedschrijving dateert uit het eerste kwart van de eerste eeuw v. Chr. Het betreft een fragment van de Griekse geograaf, etnograaf en filosoof Posidonius (ca.
Spreekwoorden: (1914) De teerling is geworpen, d.i. het lot is beslist, het besluit is genomen en men kan niet meer terug. De zegswijze is eene vertaling van het lat. alea jacta est, dat weder eene navolging is van het gr.
Hij doorliep zowel een militaire als politieke loopbaan en werd na de verovering van Gallië en de daaropvolgende burgeroorlog tegen Pompeius dictator van het Romeinse Rijk. Door zijn bewind werd de Romeinse Republiek omgevormd tot het Romeinse Keizerrijk. Hij wordt meestal kortweg Julius Caesar of Caesar genoemd.
Het is beter de eerste te zijn in uw dorp dan één van de laatsten in Rome. Het is beter eenmaal te lijden dan voortdurend bezorgd te moeten zijn, in angst te moeten zitten.
Caesar is een Griekse jongensnaam. Het betekent `langharig`. Extra info: Waar wordt het gebruikt? De naam Caesar wordt voornamelijk gebruikt bij de Romeinen en in Engelstalige landen.
Caesar kreeg veel macht en ging zich steeds meer als een koning gedragen. Dit is een van de redenen dat een grote groep senatoren en oud-senatoren (optimates die waren afgezet door Caesar) plannen maakten om Caesar te vermoorden, onder leiding van Brutus en Cassius.
door Romulus en Remus. In de, volgens de Romeinse overlevering, tweehonderdvijftig jaar durende (753 - 509 v. Chr.) koningstijd, zijn er na Romulus nog zes (grotendeels legendarische) koningen geweest.
Chr) – Koningin van Egypte. De Egyptische koningin Cleopatra VII was het laatste lid van de Ptolemaeïsche dynastie en daarmee de laatste Hellenistische heerseres van Egypte. Minnares van Julius Caesar en Marcus Antonius.
Vēnī, vīdī, vīcī (uitspraak in het klassiek Latijn: [ˈweːniː ˈwiːdiː ˈwiːkiː]; uitspraak in het Kerklatijn: [ˈveni ˈvidi ˈvitʃi]) (Ik kwam, ik zag, ik overwon) is een bekende Latijnse uitspraak van Julius Caesar, die hij deed in het jaar 47 v. Chr.
De uitspraak van Julius Ceasar: 'Veni Vidi Vici' Wie kent hem niet? 'Ik kwam, zag en overwon. ' Zo vatte Julius zijn succes samen als hij terug kwam van het oorlogspad. Anderen vertaalden dat in: 'Veni Vidi Foetsie.
"Et tu, Brute?" (Latijn voor "Ook jij, Brutus?") is een beroemde uitspraak die aan Julius Caesar wordt toegeschreven.
"Ook jij, mijn zoon?" Dit citaat wordt vaak gezegd de laatste woorden van Caesar te zijn. Waarschijnlijk sprak hij ze echter uit in het Latijn. Dat hij dit in het Grieks gezegd zou hebben, moest aantonen hoe gecultiveerd Caesar wel niet was dat hij in zijn laatste levensuren nog in het Grieks kon spreken.
Op weg naar een Keizerrijk
Hoewel oud-consul en veldheer Julius Caesar als 'dictator voor het leven' (dictator perpetuus) zou kunnen worden gezien als de grondlegger van het Keizerrijk, is diens achterneef Octavianus de eerste keizer van het Romeinse Rijk.
Julius Caesar bijvoorbeeld beheerste het Grieks volledig.
Cleopatra VII Philopator: de laatste Farao.