In zowel het Wetboek van Strafrecht als in de gemeentelijke APV staan regels waarmee tegen agressie door honden kan worden opgetreden. Het is dus raadzaam om een bijtincident te melden bij de gemeente en/of de politie.
Zorg dat jouw hond niet in situaties terecht komt die te spannend of bedreigend voor hem/haar zijn. Wat je zeker niet moet doen is je hond straffen. Bijt jouw hond bijvoorbeeld omdat hij/zij zich bedreigd voelt, dan zal jouw hond zich niet beter gaan voelen als jij boos op hem wordt.
Bij een hondenbeet loop je namelijk kans op hondsdolheid (rabiës) en tetanus. Dit kan gevaarlijk zijn. Gelukkig zijn de meeste mensen in Nederland ingeënt tegen tetanus.
Blijf kalm en roep hard en duidelijk AF, NEE, KLAAR of een ander woord dat jij gebruikt om je hond ergens mee te laten stoppen. Als de honden nog oog hebben voor de omgeving, kan dit werken. Je kunt de honden ook laten schrikken. Maak een voor de hond onbekend hard geluid of gooi een emmer koud water over ze heen.
Plaats een stuk tussen de kaken van de hond, zorg dat de stok aan beide zijden van de bek naar buiten steekt. Zo kun je de kaken met een hefboom open krijgen. Lukt het nog niet om de hond los te laten, dan kan het soms nodig zijn om de keel van de bijtende hond dicht te knijpen, totdat hij verslapt en loslaat.
Agressiviteit wordt altijd veroorzaakt door aanhoudende of steeds terugkerende negatieve emoties, zoals woede of angst. Maar ook pijn door een ziekte kan een hond murw maken. Dit kan leiden tot agressief gedrag.
Wanneer je hond in je spullen bijt, zeg dan duidelijk met een lage stem 'Nee! '. Haal het voorwerp waar de hond op kauwt weg en vervang deze door een speeltje of kauwbotje. Pakt je hond deze aan en bijt hij erin, beloon hem dan met je stem en aai hem.
Het is voor een hond dé manier om zichzelf te verdedigen. Zijn gedrag kan gericht zijn naar andere honden, vreemde mensen, specifieke honden of mensen (bijvoorbeeld kinderen, mannen of voor de hond aparte verschijningen) en zelfs richting zijn eigen baasjes!
Honden hebben net als mensen emoties. Ze kunnen blij, boos bang of verdrietig zijn. Je kunt die emoties ook herkennen aan de lichaamstaal van de hond. Een boze hond kan zijn tanden laten zien.
Wanneer uw eigen hond iemand (bijna) gebeten heeft (of ander ongewenst gedrag heeft vertoond), laat uw hond dan eerst nakijken door een dierenarts om te zien of er lichamelijk iets aan de hand kan zijn. Blijkt uw hond gezond, schakel dan een gedragstherapeut in om het gedragsprobleem in kaart te brengen.
Amerikaanse bulldog – 305 psi
Net als de pitbull, staat de bulldog bekend als een echte vechtersbaas. Dat is natuurlijk niet voor niks. De Amerikaanse bulldog is ontzettend gespierd en heeft daarom ook een krachtige beet van 305 psi. Je wilt dus zeker geen ruzie met deze honden.
Ren nooit weg, want dat activeert zijn instinctieve drang om jou achterna te jagen. Bovendien kan hij harder rennen dan jij. Probeer jezelf zodanig te manoeuvreren dat je maximale ruimte hebt om te bewegen. Positioneer je zodanig dat de hond je van voren moet benaderen.
Tijdens het wisselen van het melkgebit kan de pup juist nog iets meer gaan bijten. Maar wees gerust: het gaat over! Na het wisselen van het melkgebit (met maximaal 7 maanden) stopt het happen en bijten over het algemeen. Met de online puppycursus van Tinki leer je van experts hoe je bijtgedrag kunt afleren.
Probeer te ontdekken op welke momenten jouw pup geneigd is om te gaan bijten, en zorg dat je dan alternatieven in de aanslag hebt. Zorg bijvoorbeeld dat je altijd wat snacks of kauwspeelgoed bij je hebt zodat je de pup op tijd kunt afleiden - en zo hem leren waarin hij wél mag bijten.
Komt je pup naar je toe en bijt hij in je handen, dan wil hij vaak uitdagen tot spel. Dit kan komen omdat hij zich verveelt. Het is belangrijk dat je op dit moment de pup niet wegduwt of tegen hem praat. Hij heeft dan namelijk bereikt waar hij voor kwam, namelijk aandacht!
Gedraag je kordaat en vrolijk wanneer je hond bang is. Laat je hond zien dat jij zijn leider bent en dat er geen enkele reden is om bang te zijn. Loop vrolijk en zonder aarzeling gewoon recht op "het gevaar" af. Op deze manier kun je je hond helpen om over zijn angst heen te komen.
Bijten zonder dreigen
Dat kan komen doordat de hond in het verleden gestraft is voor bijvoorbeeld grommen. Als hij zo heeft geleerd dat zijn waarschuwingen niet helpen en dat de situatie er voor hem zelfs slechter op wordt, zal hij het waarschuwen gaan overslaan en direct bijten om zichzelf toch te verdedigen.
Als je hond jaloers gedrag vertoont, wacht dan tot hij rustig wordt of zijn aandacht verlegt en beloon hem op dat moment. Je stem tegen je hond verheffen heeft geen zin. Je hond helpen met zijn aandacht verleggen en hem op de juiste momenten belonen wel.
Wanneer een hond zeer zelfverzekerd is tegenover andere honden, zoals er ook dominante mensen zijn, spreken we van een dominante hond.