Ongeschikt haard hout Niet alle houtsoorten zijn geschikt als brandhout. Bijvoorbeeld populierenhout verspreidt een nare stank. Esdoornhout geeft bij verbranding een scherpe, prikkelende geur. Ook het gebruikt van naaldhout kunt u beter vermijden in uw kachel.
Esdoornhout. Hout van de esdoorn kan goed gebruikt worden als stookhout. Het brandt goed en is ook geschikt voor gebruik in de open haard. Dit houtsoort is goed te kloven en spat nauwelijks.
Bepaalde houtsoorten
Niet alle houtsoorten zijn geschikt om te branden. Gebruik het liefst alleen onbehandeld, droog hout in de houtkachel of open haard. Bij geverfd, gebeitst, gelijmd of geïmpregneerd hout komen schadelijke stoffen vrij. Voorbeelden daarvan zijn spaanplaat of multiplex.
Zo branden bijvoorbeeld kastanjebomen, populieren en tropisch hout minder goed. De beste soorten brandhout zijn afkomstig van de eik, de es, beuk, berk, els en de lindeboom.
Het is een houtsoort waar schitterende meubels van gemaakt kunnen worden. Esdoorn is geschikt voor het maken van binnen meubels. Gedacht kan worden aan een esdoorn tafel, kasten, keukens en stoelen maar ook voor vloeren en parket is het geschikt.
Bomen die het beste in staat zijn om naast fijnstof ook CO2 op te nemen zijn de: douglas, sneeuwbak, vlinderstruik, gelderse roos, veldesdoorn en de haagbeuk. Het is echter ook van belang om naast de boomsoort naar meerdere factoren te gaan kijken, zoals de bodem en de wijze van aanplanten.
Houtsoorten die je niet kunt gebruiken
Dit komt omdat de meeste houtsoorten hieronder harshoudend hout zijn en die zijn niet geschikt voor houtkachels. Pallethout. Dit is een harshoudende soort hout waarbij er harsen vrij komen die verdampen.
en zachthout (berk, els, linde,…). Maar toch kiezen de meeste mensen voor hardhout voor de mooie vlammen en de lange brandduur. Zachthout brandt sneller weg en moet je dus vaker aanvullen.
Het ideale brandhout heeft een vochtpercentage van ongeveer 15%. Droger dan dat wil je jouw haardhout niet hebben: het hout brandt dan namelijk te snel. Droog hout herken je aan loszittende schors en scheuren.
Stof van hardhout is sinds 1998 in Nederland en Europa geclassificeerd als een kankerverwekkende stof. Voorbeelden van hardhout zijn: beuken, eiken, kersen, noten, mahonie, meranti en teak. Stof van hout kan irriterend zijn, allergie opwekken en kanker veroorzaken.
Deze branden namelijk snel en onregelmatig en er ontstaat veel roetvorming. Dennenhout, grenenhout en vurenhout kunnen slechts gebruikt worden om het vuur aan te maken. Deze houtsoorten zorgen namelijk snel voor vervuiling van de rookkanalen.
Laurier: Produceert een heel felle vlam maar geeft slechts matige warmte af. Moet voldoende lang liggen.
Enkel de gewone esdoorn bevat het toxine. De Noorse esdoorn en de Veldesdoorn zijn veilig voor paarden. Om de verschillende soorten uit elkaar te houden kijk je best naar de zaden. Bij de gewone esdoorn zitten de zaden, ook wel helikopters genoemd, in een hoek van 90 graden ten opzichte van elkaar.
Droogtijd van haardhout
lindehout, wilg, spar, berk, es, els: 1,5 jaar. fruitbomen, esdoorn, beukenhout, iep, meidoorn, vlier: 2 jaar. eikenhout: 4 jaar. 2 jaar buiten, zodat regen de taninne kan verwijderen, en daarna 2 jaar droog.
Goed geïsoleerde woningen hebben vaak voldoende aan 7,5 kuub per jaar. Bij slecht geïsoleerde woningen kan er wel 15 m3 per jaar doorheen aan. Wilt u precies weten hoeveel kachelhout u daadwerkelijk gebruikt? Houd dan een jaar lang bij hoeveel hout u stookt.
Hoeveel hout je dus per avond stookt is volledig afhankelijk van hoe lang je de houtkachel of openhaard wilt laten branden. Je mag ervan uitgaan dat een blok haardhout van de zachte variant ongeveer 1-1,5 uur brandt en een hardhouten blok ongeveer 1,5-2 uur. Uiteraard afhankelijk van de grootte van het houtblok ð .
Verder is het belangrijk om te weten dat je niet alles mag stoken in je houtkachel of vuurkorf. Zo is het wettelijk verboden om snoeihout, afval, bewerkt hout en geïmpregneerd hout te verbranden. Stook daarom alleen onbehandeld (schoon) hout zonder impregneermiddel, lijm, beits of verf.
Lichte houtsoorten zijn berk, linde, wilg, gewone den, douglas, els, spar en populier. Haagbeuk levert uitstekend brandhout, maar is zeer gevoelig voor schimmels.
De verbranding van volgende afvalstoffen in houtkachels is niet toegelaten: houtafval o.a. chemisch behandeld en verduurzaamd houtafval, verlijmde houtsoorten zoals MDF, OSB, multiplex …
Als je een persoonlijk zuurstofbos aanplant, is de eik een goede keuze. Deze snelgroeier slaat in zijn eerste zestig levensjaren elk jaar gemiddeld 31 kilogram koolstof op. Dat staat gelijk aan de productie van zo'n 83 kilo zuurstof. Vier eiken produceren jaarlijks dus genoeg zuurstof om jou te laten ademen.
Planten die van stikstof houden, zoals grassen en brandnetels groeien extra hard. Ze verdringen in van oorsprong schrale natuur kwetsbare planten. Insecten en andere dieren die afhankelijk zijn van deze planten verdwijnen daardoor ook. Open gebieden zoals stuifzand en heide groeien sneller dicht tot bos.