De meisjesnaam Layla komt uit het Arabisch, met 'nacht' als betekenis. Varianten zijn Leyla of Leila, van oorsprong Perzische namen die 'donker, nacht' betekenen.
Layla is afkomstig uit het Arabisch en betekent nacht. De naam werd in het westen populair door de Engelse schrijver Lord Byron, die de naam Leila bedacht en gebruikte in romans als Don Juan.
Layla = Layla is een Arabische meisjesnaam.
Er zijn ongeveer 1.200 meisjes en vrouwen die Layla heten in Nederland. Varianten van Layla, zoals Leila en Leyla, komen tussen de 500 en 1.000 keer voor.
Al is afgeleid van Alan. Alan is een jongensnaam waarvan de oorsprong niet duidelijk is. De naam kwam al rond de zesde eeuw voor in Engelstalige gebieden, waaronder Ierland. Waarschijnlijk had de naam daar als betekenis 'kleine rots', 'opgewekt' of 'knap, mooi'.
Het dragen van namen met een positieve betekenis wordt aangeraden. “Sahl”, wat gemakkelijk betekent, is hier een voorbeeld van. Verder wordt aangeraden om islamitische voornamen te kiezen. Denk aan namen die verwijzen naar historische figuren uit de islam, zoals profeten of de metgezellen van de profeet Mohammed.
Herkomst en betekenis Lina
De naam komt echter ook voor in het Arabisch. Hier betekent Lina 'teder, vriendelijk, zacht'. Ook in India is de naam bekend.
Turkse meisjesnaam Ela/Elâ
Lina komt ook uit het Arabisch, met 'teder, vriendelijk, zacht' als betekenis. In het Oudindisch betekent Lina 'verenigd'.
Arabisch: ما اسمك؟
Aya (Arabisch: آية, āyah), meervoud ayat (Arabisch: آيات, āyātun), is een vers uit de Koran. Het woord aya betekent zoveel als teken of godsbewijs. De verzen van de Koran worden dus tekenen genoemd.
Herkomst en betekenis Milla
Milla is een Arabische meisjesnaam die 'geloofsovertuiging' betekent. De naam komt uit de Koran en is daarom ook een islamitische meisjesnaam.
Liyana is een meisjesnaam die verschillende verklaringen kent. In het Zoeloe, één van de talen die in Zuid-Afrika wordt gesproken, betekent de naam 'het regent'. De naam kan ook uit het Arabisch afkomstig zijn. Dan heeft hij als betekenis 'zacht, teder, delicaat'.
Herkomst en betekenis Ayla
In het Hebreeuws is Ayla afgeleid van Ela, dat 'eik' betekent. In het Turks bestaat de meisjesnaam ook, daar betekent het 'halo' of 'maanlicht'.
Aylin is een Turkse meisjesnaam die 'Van de maan' of 'Halo van de maan' betekent. De naam kan op verschillende manieren worden uitgesproken: als 'Aai-lien' of als 'Ey-lin'.
Turkije heeft zijn officiële naam, Türkiye Cumhuriyeti (Republiek Turkije), aangenomen bij de verklaring van de republiek op 29 oktober 1923.
Bij de jongens kwam na Yusuf de namen Eymen, Ömer, Mustafa, Miraç, Berat, Ahmet, Hamza en Mehmet, gevolgd door Emir, Muhammed Ali, Muhammed en Ali. Uit het bevolkingsregister blijkt dat Turkse vrouwen het meest Fatma, Ayşe, Emine, Hatice en Zeynep heten. Bij de mannen is dat Mehmet, Mustafa, Ahmet, Ali en Hüseyin.
Yasmin is een meisjesnaam die van de Arabische of Perzische vorm van de bloemennaam jasmijn komt. Het oorspronkelijke Perzische woord betekent waarschijnlijk 'geschenk van God'.
Wetenswaardigheden over de naam Amber
Het Engelse woord voor barnsteen is amber. Het is ook mogelijk dat Amber afstamt van het Arabische woord ambar, wat 'reukstof' of 'zonlicht' betekent. Amber is ook een edelsteen.
Doorzichtige barnsteen is het kostbaarst en wordt gebruikt in juwelen. Een andere bron voor de naam is het Arabische woord 'ambar', dat 'reukstof' betekent. Ook 'zonlicht' wordt in het Arabisch als betekenis genoemd voor dit woord.
De schrijfwijze Niña is de vrouwelijke vorm van het Spaanse woord niño. Dit betekend 'kind' of 'kleine jongen'. De variant met een a op het eind betekent dus 'klein meisje'.
Binnen verschillende stromingen kunnen verschillen bestaan, onder andere in het aantal. Zo wordt Allah (Ar: الله) of God soms als eerste naam gezien en in dat geval vervalt de 67ste naam, Al-Ahad. Van de 99 namen komen er 84 voor in de Koran. De namen worden in woordparen gerangschikt.
Allah (Arabisch schrift: الله) is het Arabische woord voor God in monotheïstische zin. Het woord Allah komt voor in de Koran en is het middelpunt en fundament van het islamitische geloof, maar wordt ook gebruikt door joodse en christelijke minderheden in Arabisch-sprekende landen.