U laat rouwbloemen bezorgen op het adres waar de overledene opgebaard ligt. Dit kan een huisadres zijn, of een uitvaartcentrum. De rouwbloemen gaan met de kist mee tijdens de uitvaart. Bloemen bezorgen bij een crematorium kan alleen op de dag van de uitvaart.
U kunt bij het bestellen van een rouwboeket of rouwstuk dat u wilt laten bezorgen een bedrukt lint of een rouwkaart (Euro 2,95) bestellen. Hieronder staan enkele voorbeelden van teksten die u op het lint of op de rouwkaart kunt laten zetten. De teksten kunt u invullen bij het bestellen van een lint of rouwkaart.
Een rouwboeket zonder water bij een temp. van 16-18 graden, zal ongeveer tussen de 6-12 uur mooi blijven. Rouwboeketten worden vaak hierdoor op de dag zelf van de begrafenis of crematie gebruikt.
Op het ander lint komen de namen van wie het rouwwerk is. Een derde rouwlint in het midden is ook mogelijk. Wanneer het een crematie betreft wordt er nooit gekozen voor “Rust zacht” omdat dit verkeerd kan overkomen bij de nabestaanden. Er passen 50 tekens (inclusief spaties) op een rouwlint.
Een Laatste Groet was een Vlaams komisch televisieprogramma dat op maandag werd uitgezonden op de Vlaamse zender Canvas. Het programma werd gepresenteerd door Bart Peeters.
In veel gevallen worden er geen richtlijnen gegeven voor een rouwstuk. Dan kiest u dus voor eigen smaak of iets waarvan u weet dat de overledene dat het mooist zou gevonden hebben. Is het een erg ingetogen plechtigheid? Dan kiest u het beste voor wit of rustige, lichte kleuren.
U kunt verschillende bestemmingen geven aan de bloemstukken. Deze kunt u direct op het graf leggen of mee naar huis nemen. Het is ook mogelijk de bloemstukken bij de rustplaats van een andere dierbare weg te leggen of ze te doneren aan een kerk.
Op het tweede rouwlint plaatst u de namen van de personen namens wie het rouwboeket wordt neergelegd. Legt u een boeket neer namens uw familie? Dan is het gebruikelijk om eerst de namen van de man en vrouw te noemen, gevolgd door de namen van de kinderen.
Na de dienst mag de familie de bloemen meenemen, maar deze kunnen ook in het crematorium achtergelaten worden. Veel crematoria hebben een bloemenveld of een soortgelijke herdenkingsplek.
Bij een begrafenis worden de bloemen op en rond het graf geplaatst. Bij een crematie worden de bloemen op het strooiveld neergelegd. Nabestaanden kunnen er natuurlijk ook voor kiezen de bloemstukken mee naar huis te nemen.
De bloemen versturen
Als blijk van steun en medeleven kun je rouwbloemen sturen naar de locatie waar de overledene ligt opgebaard. Dit kan bijvoorbeeld een uitvaartcentrum zijn of een huisadres. Houd hierbij wel altijd rekening met de wensen van de nabestaanden.
De gemiddelde prijs voor rouwboeketten ligt tussen de €25 en €50 euro. Een nabestaande boeket geeft u aan iemand die een dierbare is kwijt geraakt. Woorden schieten vaak tekort, bloemen kunnen die leegte opvullen. Het is een mooie manier om emoties te uiten en uw medeleven te tonen.
Je hoeft geen bloemen mee te nemen naar een begrafenis of crematie. Toch doen mensen dit vaak wel, om hun medeleven te betuigen aan de nabestaanden en om te laten zien wat de overledene voor hen betekend heeft. Soms staat er op de rouwkaart van welke kleur of soort bloemen de overledene hield.
Ons advies is om de bloemen te laten bezorgen voor het moment van afscheid nemen. Is er geen gelegenheid tot afscheid nemen, dan is bezorging een dag voor de uitvaart voldoende. Wilt u langer dan 2 dagen voor de uitvaart de bloemen laten bezorgen, dan is het belangrijk dat een rouwstuk bijgevuld wordt met water.
De witte Roos staat voor zuiverheid, puurheid en onschuld. Je kunt een witte Roos aan iemand geven om 'sorry' te zeggen. Daarnaast worden witte Rozen vaak bij bruiloften gebruikt, hier staan de bloemen symbool voor een nieuw begin.
1 roos = Liefde op het eerste gezicht. 2 rozen = Wederzijdse liefde. 3 rozen = Ik hou van je.
Roze rozen hebben meerdere betekenissen, zoals geluk, bewondering, dankbaarheid, elegantie, sierlijkheid en vreugde. Zalmroze rozen staan symbool voor verlangen en opwinding.
De uiteindelijke rekening voor het afwikkelen van de erfenis kan een paar honderd euro zijn als er een duidelijk testament is of wanneer alle erfgenamen het snel eens worden. Maar het kan ook duizenden euro's of zelfs nog meer kosten. Doorgaans worden de notariskosten betaald uit de erfenis.
Na de verzorging kan men bij een intacte huid van zowel de overledene, als nabestaande of verzorger, iemand zonder problemen aanraken. Voor het sluiten van de ogen, is het vaak al voldoende ogen direct na het overlijden met de vingers dicht te strijken.
Wat er met een bankrekening gebeurt na het overlijden van een rekeninghouder? Dat is in principe aan de erfgenaam of erfgenamen. De rekening kan worden geblokkeerd, maar ook worden gewijzigd. Je kunt hem bijvoorbeeld op een andere naam laten zetten.