De oorbel is de enige piercing die geschoten mag worden met een speciaal pistool. Het is echter ook mogelijk dat de gaatjes met de hand worden gepiercet door een naald door de oorlel te steken. De oorlel wordt eerst gedesinfecteerd en de plek waar het gaatje moet komen wordt afgetekend met een speciale stift of inkt.
Of je het moet laten piercen of kunt laten schieten hangt af van de plek in je oor. Alles wat niet in het kraakbeen wordt gezet (de oorbel) kun je laten schieten bij een juwelier. In één beweging wordt doormiddel van een machientje het gaatje door je oor geprikt.
De helix bestaat volledig uit kraakbeen. Ondanks dat kraakbeen vrij flexibel is, bestaat er een kans dat deze versplintert wanneer de piercing geschoten wordt. De GGD heeft om deze reden richtlijnen opgesteld die het schieten van kraakbeenpiercings verbieden. In plaats daarvan moeten deze piercings gepiercet worden.
Tijdens het schieten wordt het kraakbeen met een bot sieraad en veel kracht opzij geduwd. Er wordt dan te veel schade aangericht. Het kraakbeen kan gaan splinteren. De zwevende stukjes kraakbeen kunnen voor serieuze, blijvende schade zorgen.
Bij kraakbeen kan het helemaal gevaarlijk zijn. Het kraakbeen kan dan versplinteren, splijten of zelfs helemaal los komen van de huid. Misvorming van je oor is dan een mogelijk gevolg van je nieuwe oorbel. Je ziet deze methode voornamelijk bij juweliers, maar helaas zijn er ook piercers die deze methode nog gebruiken.
Piercings op de tong zijn verboden, vanwege de schadelijke effecten die het voor de menselijke gezondheid en het lichaam veroorzaakt. Piercings op buik en privé-delen zijn ook verboden, omdat het het blootleggen van privé-delen voor niet-mahrams en vreemden omvat, en het is beter om daar geen piercing te hebben.
Of je beter kan schieten of piercen hangt af van de plek waar je je oorbel neemt. Als je een oorbel in je oorlel wil, dan is schieten de snelste manier, die het minste zeer doet. Piercen wordt vaak gedaan als de plek waar de oorbel komt bestaat uit kraakbeen, zoals de bovenste rand van je oor bijvoorbeeld.
Wat is een bloemkooloor? Bij een bloemkooloor is de oorschelp beschadigd. De oorschelp is zo vervormd, dat die iets weg heeft van een bloemkoolroosje. Dit ontstaat meestal na een flinke klap (trauma) op het oor, zoals bij boksen of andere contactsporten, of bij een piercing door het bovenste gedeelte van het oor.
Mogelijke gevolgen. Bij het schieten van een piercing is de kans op genezing van de wonde niet heel groot. Je kraakbeen kan snel beschadiging oplopen: het kraakbeen kan versplinteren, splijten of zelfs helemaal los komen. Denk dus zeker eerst goed na voor je een piercing laat zetten.
De tragus piercing kan dus absoluut niet laten schieten. Dit komt doordat de tragus uit kraakbeen bestaat en de piercing er recht doorheen wordt gezet. Wanneer je de piercing zou laten schieten heb je kans op het scheuren of versplinteren van het kraakbeen.
Deze piercings staan erom bekend dat ze het meest pijn doen, dus als je iemand mee wilt nemen om je hand vast te houden zal niemand daar wat van zeggen. Een daith piercing is een gaatje in het stuk kraakbeen in je binnenoor, boven de gehoorgang.
En hoe ontstaat zoiets? Een bloemkooloor is een oor wat ontstaat bij voornamelijk mannen, die doen aan contactsporten en dan moet je denken aan rugby, worstelen, judo. Wat er gebeurt is dat zo'n oorschelp bloot staat aan klappen erop of wrijving en daarmee kun je bloedingen krijgen in je oorschelp.
Het is afgeraden om meer dan 3 piercings tegelijk te zetten, bijvoorbeeld 2 helix piercings en 1 oorlel piercing of 1 navel piercing en 2 helix piercings. Het lichaam zal trager en moeizamer genezen aangezien het al meerdere piercings zal moeten genezen.
Het is verboden om een tatoeage of piercing aan te brengen bij kinderen onder de 12 jaar.
Elke piercing heeft een basisprijs. Dit is de prijs voor het plaatsen alleen en dekt het verbruikte materiaal en de werkuren van onze piercers. Dit begint vanaf €25 voor een oorlel, tot €45 voor een septum, dermal, industrial,… Je hebt een juweel nodig ook natuurlijk.
Fabel: Piercen is veel pijnlijker dan een gaatje laten schieten. Bij veel juweliers en accessoirewinkels zie je ze, de speciale plekjes om een gaatje in je oren te laten schieten. En dat kan vaak al op zeer jonge leeftijd. Toch raden Koko en haar team je aan om ook oorbellen te laten piercen.
Of je nou kiest voor een kleine neuspiercing of een minimalistisch neusringetje, met een neuspiercing krijg je meteen een stoere look. De seamless piercings kunnen op verschillende plekken gedragen worden. Je kunt een seamless piercing indoen als neuspiercing maar bijvoorbeeld ook als tragus- of helixpiercing.
De helix kan snel gezet worden, omdat het een zeer dunne piercing is. Of je veel pijn ervaart tijdens het zetten van deze piercing, ligt aan jouw pijngrens. Het is wel wat gevoeliger, omdat het in kraakbeen zit. Of het veel pijn doet verschilt per persoon.
De nieuwe piercing heeft tijd nodig om te genezen en de gaatjes kunnen dichtgroeien als je de piercing verwijdert. Het duurt tot 6 weken voordat de gaatjes volledig zijn genezen.
Symptomen bloemkooloor
Een bloeding in de oorschelp wordt gekenmerkt door: Een pijnlijke oorschelp, mede door directe klap op oor. Rode, blauwe of paarse verkleuringen van de oorschelp (blauwe plekken).
Kan er een piercing worden geplaatst in een litteken? Dat hangt een beetje van het litteken af. Als het een litteken is van een vroegere piercing is dat ook niet altijd mogelijk.
Volgens de wet mogen bij kinderen onder de twaalf jaar geen piercings worden aangebracht. Maar oorbellen schieten op de leeftijd van nul tot twaalf valt daar niet onder. Dat mag dus wel. Jongeren tussen de twaalf en zestien moeten toestemming van de ouders hebben voor andere piercings dan in de oorlel.
Na 6 weken (in het geval van de oorlel) of 12 weken (in het kraakbeen), kunt u de oorbellen verwijderen en direct vervangen door een andere oorbel. Gebruik alleen oorstekers tijdens de eerste 6 maanden (in het geval van de oorlel) of tijdens de eerste 12 maanden (in het gebied van kraakbeen) geen oorhangers.
Je kunt er wel voor kiezen om een dunner staafje in je gepiercete gaatje te doen, maar dit gaatje zal na verloop van tijd wat kleiner worden en dan is het lastig om er nog een echte piercing in te doen. Van een piercing naar een oorbel gaat dus wel, maar van een oorbel weer terug naar een piercing bijna niet.