Ververs het water geregeld (liefst dagelijks) en bewaar niet dagenlang hetzelfde water erin. Op warme dagen is het verstandig om je flesje uit de zon te houden en als het kan in de koelkast te leggen.
De professor stelt in zijn algemeenheid dat het verstandig is om dat niet langer dan één jaar te doen. PET-flessen opnieuw vullen is ronduit de slechtste optie, omdat er altijd plastic deeltjes in het water terechtkomen. Vooral als je zo'n flesje in de zon legt, komen er veel microplastics vrij.
Elke dag wassen
Bacteriën zijn dol op vochtige plekken. Het is daarom belangrijk om een herbruikbare waterfles waaruit je dagelijks drinkt, élke dag schoon te maken. Experts adviseren in HuffPost om je fles daarnaast minstens een keer per week te ontsmetten, het liefst vaker als je ziek bent.
Een plastic fles gaat ongeveer een jaar mee. Een glazen drinkfles is een stuk duurzamer, maar een roestvrijstalen drinkfles is de beste keuze voor langdurig gebruik.
Toch is het bij dagelijks gebruik verstandig om je Dopper af en toe te vervangen (iedere 2-4 jaar) al zijn er ongetwijfeld voorbeelden van mensen die hun Dopper al 10 jaar gebruiken.
De stank wordt veroorzaakt door duizenden bacteriën die zich gretig vermenigvuldigen in je fles. Niet gezond, en ook niet fris. Zo krijg je de fles wél weer brandschoon. Om te voorkomen dat je duurzame drinkfles een speeltuin wordt voor micro-organismen, is goed schoonmaken de boodschap.
Als je jouw Dopper op de juiste manier verzorgt, kun je hem oneindig lang gebruiken. Maak hem iedere dag schoon om bacteriën geen kans te geven zich te vermenigvuldigen en schimmelvorming te voorkomen. Gaat er een onderdeel kapot?
Hoe lang je ze kunt bewaren, hangt voornamelijk af van hoe je met de verpakking om gaat. Gaat-ie regelmatig in de vaatwasser, dan is het snel gedaan met je fles. Ook kun je hem beter weghouden bij bacteriën die niet van jezelf zijn.
Hoe komt het dat de fles of beker gaat stinken? De melk kan namelijk voor restjes zorgen in de randen en in de afsluitring.En restjes, daar zijn bacteriën en schimmels dol op! Ze kunnen zorgen voor nare luchtjes en dat is niet is wat je wil in een beker of fles die je graag gebruikt.
Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken.
Uitkoken van flessen en spenen
De flessen en spenen moeten voor het eerste gebruik uitgekookt worden, 8 minuten voor de flessen en 5 minuten voor de spenen. Na deze eerste keer is het het veiligst de flessen en spenen 1 keer per dag uit te koken.
Vul je fles voor de helft met witte azijn en de andere helft met warm zeepsop.Laat het een nacht staan en spoel het vervolgens de volgende ochtend grondig schoon met water.
De 5 beste waterflessen op een rijtje:
Camelbak - Eddy drinkfles. Dopper - Insulated Drinkfles - Blazing Black - 580 ml. Lacardia - Nederlandse Motivatie - Waterfles rosé goud. King Mungo - Paars/Rood - Beste sport waterfles.
In plastic flesjes zitten chemische stoffen die mogelijk in het water terecht kunnen komen, bijvoorbeeld BPA. Onder normale omstandigheden gebeurt dit nauwelijks en gaat het om hele kleine hoeveelheden die niet schadelijk zijn.
Het hervullen van een plastic drinkfles kan er in sommige situaties voor zorgen dat het aantal bacteriën in de fles aanzienlijk toeneemt. Ook kunnen chemische stoffen zoals BPA (Bisfenol A) vrijkomen.
In de vaatwasser
Je vaatwasser kan jouw bidon prima schoonhouden. Belangrijk daarbij wel is dat je niet te warm wast (maximaal 50 graden) en dat je jouw bidon na de was- en spoelbeurt nog even kort omspoelt.
Om maag- of darmproblemen te voorkomen en de ophoping van ziektekiemen en bacteriën tegen te gaan, is het belangrijk om babyflessen regelmatig en goed schoon te maken. Spoel alle onderdelen van het flesje na elke voeding meteen om om melkresten te verwijderen.
Zo maak je je drinkfles schoon
Wat je wel kan doen is de fles vullen met heet water en een tijdje laten staan (minstens 30 minuten). Voeg eventueel baking soda toe om extra hardnekkige geuren en smaken te verwijderen. Spoel de fles na met natuurazijn en laat 'm vervolgens goed drogen.
Een drinkfles gemaakt van RVS is veilig om uit te drinken. RVS is niet schadelijk of giftig en het lekt geen chemicaliën, zelfs niet als de fles beschadigd raakt of als je de fles vult met hete vloeistoffen zoals thee en koffie.
Je hoeft je dus geen zorgen te maken over de verlopen tht-datum op een ongeopende waterfles, omdat het volgens de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA) ook daarna nog veilig te drinken is. Het Voedingscentrum adviseert om na het openen de fles maximaal drie tot zeven dagen in de koelkast te bewaren.
Flesjes van tevoren klaarmaken
Daar blijft de melk het best gekoeld. Let op dat de temperatuur in de koelkast op 4°C staat. Bewaar de klaargemaakte flesvoeding niet langer dan 8 uur in de koelkast. Gooi restjes altijd weg.
Maak de voeding liefst per fles klaar. Je kunt eventueel 1 of 2 voedingen van tevoren klaarmaken als je ze niet langer dan 8 uur bewaart. Zet ze dan meteen na bereiding in de koelkast bij maximaal 4°C. Bewaar klaargemaakte voeding nooit langer dan een half uur bij kamertemperatuur en gooi restjes altijd weg.
Je kunt bepaalde modellen namelijk ook gebruiken voor koffie, thee, sap, limonade en zelfs wijn! Maar let op: de Dopper is ontworpen om te gebruiken met kraanwater. Door andere dranken in je Dopper te bewaren kan deze verkleuren en in sommige gevallen een nasmaak achterlaten. Vermijd ook koolzuurhoudende dranken.
Meng wat water en azijn en laat je Dopper er een nachtje in weken. Spoel de fles daarna goed af. Driedubbel grondige reinigingsbeurt: vul de fles met wat water en azijn, voeg twee eetlepels baking soda toe en roer. Ook hier geldt: spoel de fles daarna grondig na voordat je hem weer gebruikt.
Oude Dopper flessen (Original, Steel, Glass en Insulated) kun je inleveren bij een van de 25 deelnemende WAAR winkels.