Bij een opgejaagd gevoel is er vaak sprake van een overbelast zenuwstelsel. Het lukt je lichaam niet meer om je stressniveau te verlagen en om te ontspannen, ook niet tijdens een moment van rust (zoals wanneer je op de bank zit). Ook spelen hormonen een grote rol bij gejaagdheid.
De oorzaak van zo'n onrustig en opgejaagd gevoel is vaak een soort overspannen zenuwstelsel. Je hebt het vaak al lange tijd erg druk. Daarom heeft het gevoel van stress en deadlines zich uiteindelijk in je lichaam 'vastgezet'. Het blijft zelfs hangen wanneer je eigenlijk niets meer te doen hebt.
Bij een gejaagd gevoel voel je onrust in je lijf. Sommigen omschrijven het alsof er continu gas wordt geggeven door het lichaam. Stil zitten lukt niet, maar je concentreren op een bezigheid ook niet. Je wilt dingen ondernemen, maar op één of andere manier kan je er niet aan beginnen.
Innerlijke onrust in je hoofd
Je hebt veel aan je hoofd en je blijft maar piekeren. Je kunt niet meer helder denken en het lukt je niet meer goed je ergens op te concentreren. Deze rusteloosheid maakt je moe en kan ook nog eens leiden tot slaapproblemen. Het is bijna onmogelijk voor je om tot rust te komen.
Symptomen van chronische stress zijn slecht slapen, prikkelbaarheid, gespannenheid, de neiging om je terug te trekken, verminderde eetlust of net meer zin in zoet, humeurigheid en vermoeidheid. Ook ben je gevoeliger voor pijn.
Nervositeit wordt vaak veroorzaakt door drukte, problemen of ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Sommige mensen zijn vatbaarder voor nervositeit dan anderen, dit ligt onder andere aan je zelfvertrouwen en karakter. Symptomen van nervositeit zijn hoofdpijn, versnelde hartslag en weinig eetlust.
Symptomen van stress
Veel voorkomende klachten bij stress zijn:versnelde hartslag en ademhaling. opgejaagd gevoel.
Angst is een emotie die je helpt te reageren op gevaar. Het lichaam raakt in opperste staat van paraatheid waardoor het hart sneller gaat kloppen, de ademhaling versnelt, de bloeddruk omhoog gaat en de spieren zich aanspannen. Deze plotselinge en hevige angst duurt vaak niet lang en ervaart iedereen wel eens.
Behandeling van een gegeneraliseerde angststoornis. GAS gaat meestal niet vanzelf over, maar door een behandeling worden je klachten veel minder erg. De behandeling bestaat uit medicijnen, cognitieve gedragstherapie of een combinatie van beide.
Stress is een trigger die angst of paniek verergert of veroorzaakt. Dit duurt vaak tijdelijk, maar van belang is wel dat stress zo veel mogelijk wordt vermeden en dat u goed leert omgaan met stressvolle situaties.
Bij stress loopt de intensiteit van de symptomen gelijk met het belang van de situatie. Bij angst daarentegen is de intensiteit totaal irrationeel omdat ze verbonden is aan subjectieve factoren die bij anderen niets zouden uitlokken.
Bewegen, schudden, trillen en ademen
Bewegen en trillen helpen bij het ontladen van opgebouwde stress en verdriet. Bij opkroppen van emoties zal je lichaam altijd een weg vinden om het eruit te gooien als jij dat zelf niet doet. Doe je dat niet, dan zet het zich vast, wat je voelt als spanning.
Deze omstandigheden kunnen een heel scala aan gevoelens oproepen zoals angst, verdriet, schuldgevoel, boosheid, wanhoop, machteloosheid of somberheid.
Spanningshoofdpijn voelt aan als een lichte tot matige hoofdpijn die vaak begint aan de zijkanten van het hoofd en is eerder zeurend en dof. Sommige mensen ervaren ook een druk op het voorhoofd door stress. Spanningshoofdpijn veroorzaakt inderdaad eerder een drukkende pijn, die aanvoelt als een soort band om het hoofd.
Concentreer je op de ademhaling en je buik en doe dit gedurende een aantal minuten als je het even niet meer overziet. Met onder andere deze manieren kun je leren zelf stress en spanning te reguleren. Hierdoor kunnen je hersenen ook weer tot rust komen en vermindert de overactiviteit. Je hebt er dus zelf invloed op.
Als je in moeilijkheden zit en je geest is vol gedachten, kun je die leegmaken en ontspannen door een paar keer diep in te ademen. Adem diep in vanuit je onderbuik, en doe het langzaam. Tel in gedachten langzaam tot vier als je inademt, en doe hetzelfde als je uitademt. Herhaal dit ten minste drie keer.
De meest bekende en voorgeschreven kalmeringsmiddelen vallen in de categorie benzodiazepinen, zoals bijvoorbeeld valium (diazepam), alprazolam (xanax), lorazepam en oxazepam. Deze medicatie wordt ook regelmatig gebruikt om angst, paniekaanvallen en slaapproblemen aan te pakken.
De specifieke fobie komt het vaakst voor, gevolgd door sociale fobie, de gegeneraliseerde angststoornis en de paniekstoornis. Angststoornissen komen meer voor bij vrouwen dan bij mannen. Angststoornissen komen het meest voor tussen 25 en 44 jaar en in deze periode ontstaan ook de meeste angststoornissen.