Als je een Laurierhaag hebt gekocht tot een meter hoog is het aan te raden om 40-60 cm afstand te houden van mogelijke constructies, zoals een schutting, een muur of een huis. Voor planten die groter zijn dan een meter is het aan te raden om 90cm aan te houden zo kunnen je planten goed groeien.
Hoeveel dat er zijn hangt af van de hoogte. Volgens de regel geldt: 60-80cm 4 stuks per meter; 80-100cm 3 stuks per meter; 100-125cm 2,5 stuks per meter; 125-150 2 stuks per meter; 150-175cm 2 stuks per meter en 175-200cm 2 stuks per meter. Met kluit.
Plant u een laurierhaag met deze soorten en houdt u het snoeien goed bij, dan kunt u uw laurierhaag ongeveer 80 tot 90 centimeter breed houden.
Qua plaagdieren zijn vaak slakken, vlooien, luizen, mijten, taxuskevers en mineervliegen de boosdoener. Laurier ziektes kunnen zijn: bladvlekkenziekte, hagelschot en valse meeldauw.
De Laurier groeit snel en dicht daarom moet deze gesnoeid worden. Hij kan jaarlijks 20 tot 40 cm groter worden en groeit niet alleen in de hoogte maar wordt ook in de breedte waardoor de haag dicht word.
Hoewel hij bij de juiste verzorging en plaatsing snel tevreden zal zijn met zijn nieuwe standplaats, ongeacht het jaargetij, is de beste tijd om Laurier te planten in het najaar of het voorjaar. Wilt u Laurier planten wanneer het een ander jaargetijde is, dan weet u nu dat dit kan, mits u het zorgvuldig doet.
De Laurierkers (ook wel in de volksmond afgekort als 'laurier') die als wintergroene haag wordt gebruikt, komt uit de Rozenfamilie (Rosaceae). Deze struik of de boom kan wel 100 jaar oud worden en staat ook wel bekend onder de Prunus laurocerasus.
De wortels passen zich aan de omgeving aan
In droge streken kan de laurierkers zeer diepe wortels ontwikkelen om voldoende water op te kunnen nemen.
De laurier (botanische naam Laurus nobilis) komt oorspronkelijk uit het Midden-Oosten, Iran en Irak. Het is een houtachtige wintergroene heester, die tegenwoordig overal in het Middellandse Zeegebied voorkomt in de vorm van bomen tot wel 18 meter hoogte.
De Laurus Nobilis of Laurierboom komt oorspronkelijk uit het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied. Door de geur en smaak die de boom afgeeft, is deze erg bekend geworden. De Laurier staat ook bekend als een symbool voor wijsheid en glorie. De bomen groeien in de natuur tot een hoogte van 12 meter.
Een plekje in de volle zon gaat prima, maar ook in de halfschaduw is laurier tevreden. Slap, jong blad duidt op te weinig water, geel blad duidt op te veel water. Mest de plant enkel in de maanden mei tot en met juli wat bij. In juni snoei je de plant in model.
Wilt u een mooie dichte en strakke haag dan is het aan te raden de laurier twee keer per jaar te snoeien. Het is ideaal als de laurierhaag aan de onderzijde ongeveer 10 cm breder is dan aan de bovenkant, zo vangen alle bladeren goed het licht.
Laurier Genolia ® (Prunus laurocerasus 'Genolia' ®)
De Prunus laurocerasus 'Genolia', in het Nederlands de laurier Genolia, is een type laurier met een smalle opgaande groei. Hierdoor blijft de haagplant van nature smal en is dan ook zeer geschikt voor het creëren van een smalle laurier haag.
Voor veel hagen kan je uitgaan van 4-5 planten per strekkende meter. Dit geldt voor een enkele rij. Wil je een dubbele rij, dan heb je ongeveer 7-9 planten nodig. Deze plantafstand is onder andere van toepassing op beuk, haagbeuk en liguster.
Een Laurierboom is een wintergroene boom welke uitermate geschikt is voor een haagplant. Een Laurier wordt vaak verward met een kruid die ook wordt toegepast in de keuken. Dit alles heeft te maken met de herkomst van de Latijnse naam, want de letterlijke vertaling van Prunus Laurocerasus is Laurierkers.
Laurierthee remt ontstekingen in je lichaam. Het bevat euganol en heeft daardoor een geneeskrachtige werking op gewrichtsontstekingen, zoals jicht en artrose/ artritis. Maar werkt ook heilzaam bij bronchitis, aften en bij tandpijn. Het heeft een positieve invloed op diabetes.
Kijken we naar de overige laurierkersen in ons assortiment, dan is de laurier 'Caucasica' de snelst groeiende soort. Jaarlijks groeit de laurier 'Caucasica' zo'n 40 tot 50 centimeter. In tegenstelling tot de meeste andere laurierkersen blijft de laurier 'Caucasica' daarbij ook redelijk smal.
De bessen van de laurierkers zijn weinig giftig. Na de inname van minder dan 5 bessen van deze plant volstaat het om het kind wat water te laten drinken. Na inname van grotere hoeveelheden neem je toch best contact met je huisarts of met het Antigifcentrum (070 245 245). Bladeren en andere plantendelen zijn wel giftig!
Laurier is niet winterhard
Bij lichte vorst is het voldoende om de plant af te dekken. Vanaf 8 graden vorst wil je hem naar binnen halen. Anders bevriest het blad en de stam en knapt hij kapot. Deze mediterrane plant kan dus niet in de volle grond staan.
Het grootste verschil tussen de twee planten is dat echte laurier gebruikt kan worden als kruid in de keuken, terwijl laurierkers maar beter niet gegeten kan worden. Niet alleen de kersen van de laurierkers zijn namelijk giftig, maar ook de bladeren zijn niet gezond om te eten.
Wanneer u een laurierhaag gaat snoeien is het beste moment om dit te doen in het voorjaar (rond maart en april). Daaropvolgend is het raadzaam nogmaals te snoeien in augustus-september. Tweemaal per jaar snoeien resulteert in een volle strakke laurierhaag.
Wanneer laurierhaag snoeien? Een laurier dient twee keer per jaar gesnoeid te worden, een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Het is hierbij belangrijk dat het niet te koud en niet te warm is, omdat het voor de plant dan lastiger is om te herstellen.
Laurier (Laurus) GIF: Gehele plant. SYMPTOMEN: Tranende ogen, slijm uit de neus, braken verlaagde bloeddruk krampen verlamming de dood als gevolg. Laurierkers (Prunus laurocerasus) GIF: Bladeren en zaad. SYMPTOMEN: Dodelijk.