Martini vermout is een Italiaans vermoutmerk van de distilleerderij Martini & Rossi in Turijn.
Vermout begint zijn leven als – meestal witte – wijn, waaraan kruiden en kruidenextracten worden toegevoegd. Daarna wordt het geheel versterkt met wijnalcohol. Suiker, verse druivenmost of zoete wijn worden toegevoegd om het juiste suikergehalte te krijgen.
De mooiste uit het rijtje is wellicht Carpano Antica Formula. De vermout die letterlijk vertaald kan worden als oude formule, is nog maar sinds de jaren '90 op de markt maar dus volgens een oud recept, meer bepaald een recept van oprichter Antonio Benedetto Carpano hem zelve.
Welke de vermoutmaker gebruikt of hoeveel, mag hij zelf weten. Verder kent elke vermout zijn eigen geheime mix van botanicals. Veel gebruikte kruiden en planten zijn gember, kamille, vanille, lavendel, korianderzaad en kardemom.
Vermout wordt vaak als aperitief of digestief gedronken. Maar je kan het ook puur drinken, on-the-rocks of vermengen in een cocktail. Deze drank wordt eveneens gebruikt in warme en koude gerechten.
De witte vermout (bianco) is fruitig en behoorlijk zoet. Rode vermout (rosso) heeft een bitterzoete kruidensmaak. In Italië drinken ze Vermout als 'Aperitivo'. Aan het einde van de dag om op een terras de laatste zonnestralen nog mee te pakken.
De meeste vermouts worden in Italië gemaakt. De grootste producenten bevinden zich in Turijn. Een ervan, Martini & Rossi, is zo bekend geworden dat voor veel mensen het woord martini zelfs synoniem is aan vermout.
Vermouth kan je ook langer bewaren dan witte wijn na het openen kan je vermouth maximaal twee maanden bewaren maar hoe langer hij open is hoe meer hij zijn lekker smaak verliest.
Noilly Prat is een Franse droge vermout.
Martini rosso vermouth is een lichte, evenwichtige en scharlakenrode Italiaanse zoete rode vermout.
Drie maten gin voor 1 witte vermout. Meng de twee in een glas gevuld met ijs. Strain in een ijskoud Martini glas. Garneer met een olijf.
Schenk 50 ml Martini Vermouth in een longdrink glas. Vul het glas helemaal met ijs. Knijp de limoen uit boven het glas en vul aan met 50 ml tonic. Garneer met een stukje limoen.
Witte Vermout is fruitig en fris en wordt veelal gemixt met limonade en bruiswater. Rode Vermout heeft een bitterzoete smaak en wordt vaak gedronken als aperitief of digestief. Droge Vermout heeft over het algemeen minder smaak en vormt vaak de basis voor cocktails.
Alessandro Martini, een bezielde ondernemer met een wereldse blik, en Luigi Rossi, een creatieve geest wiens botanische aroma's de neuzen van velen in de Via Dora Grossa in Turijn zouden betoveren... Het was in 1863 dat uit hun samenwerking hun eerste vermout ontstond: MARTINI® Rosso.
Lillet en Dubonnet zijn versterkte wijnen vergelijkbaar met Vermouth, maar worden meestal beschouwd als afzonderlijke producten. De term "Italiaanse Vermouth" wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar roodgetinte, licht bittere en zoete Vermouth.
Vrijwel onbeperkt houdbaar in hele verpakking.
Droge frisse smaak. Korte droge afdronk. In de mix met bruiswater, limonade of vruchtensap. Noilly Prat wordt uitsluitend gemaakt van witte druivenrassen geteeld in Marseillan, voornamelijk Picpoul de Pinet en Clairette.
Onder het onschuldige uiterlijk van Bianco gaat een rijkdom aan smaak schuil. De unieke basis wordt gevormd door witte wijnen als Trebbiano, elegant gecompleteerd met extracten van aromatische kruiden en bloemen.
Een Martini bestaat uit gin en droge witte vermout.
Reacties. Die witte vermout heeft een alcoholpercentage van 15%, maar het wordt toch gerekend tot de zwak-alcoholische dranken. De druivensoort die ervoor wordt gebruikt heeft een hoger suikergehalte dan andere druivensoorten en daardoor komt het alcoholpercentage door natuurlijke gisting hoger uit.