Als er sprake is van ongewenste omgangsvormen of hoge werkdruk, kan dit stress teweeg brengen en lichamelijke, psychische en sociale klachten veroorzaken. De Arbowet noemt dit psychosociale arbeidsbelasting (PSA).
Hoe een werknemer zich voelt op de werkvloer, heeft niet alleen invloed op zijn functioneren, maar ook op zijn gezondheid. Als werkomstandigheden, zoals de psychische druk en de omgang met anderen, niet goed zijn, kan er werkstress ontstaan. Ook wel psychosociale arbeidsbelasting (PSA) genoemd.
PSA in de Arbowet
Psychosociale arbeidsbelasting omvat dus de volgende thema's: werkdruk, pesten, seksuele intimidatie en agressie en geweld. Dit zijn allemaal factoren die een flinke impact kunnen hebben op hoe medewerkers zich voelen en hoe ze functioneren.
Wettelijke verplichting PSA-beleid
De Arbowet noemt hierbij vijf thema's: discriminatie, seksuele intimidatie, agressie, pesten en werkdruk. Is voorkomen niet mogelijk, dan moet u ongewenst gedrag zoveel mogelijk beperken.
Een hoge werkdruk kan een bron van stress zijn. Ook de omgang met collega's en klanten kan stress veroorzaken, zeker bij pesterijen, geweld, discriminatie of seksuele intimidatie. Werkdruk, ongewenst gedrag en ingrijpende gebeurtenissen op het werk noemen we psychosociale arbeidsbelasting (PSA).
De Arbowet noemt dit psychosociale arbeidsbelasting (PSA). De werkgever is volgens de Arbowet verplicht om beleid te voeren, binnen het algemene arbeidsomstandighedenbeleid, dat erop is gericht om psychosociale arbeidsbelasting te voorkomen of te beperken als dit een risico vormt binnen de organisatie.
Een normale PSA-waarde verschilt per leeftijd: 40 - 49 jaar: PSA-waarde tot 2.5. 50 - 59 jaar: PSA-waarde tot 3.5. 60 - 69 jaar: PSA-waarde tot 4.5.
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is al jaren een van de belangrijkste arbeidsrisico's. Het begrip PSA is in artikel 1 van de Arbowet gedefinieerd. Onder PSA vallen alle factoren die op het werk stress kunnen veroorzaken.
Wat zijn psychosociale risico's (PSR) op het werk? Bij 'psychosociale risico's op het werk' denken we in de eerste plaats aan de meest bekende uitingen, zoals stress en burn-out, maar ook aan conflicten, geweld en pesterijen op het werk horen hierbij.
De belangrijkste arbeidsrisico's in de sector Zorg en Welzijn zijn psychosociale arbeidsbelasting (PSA), fysieke belasting en blootstelling aan biologische agentia (bacteriën en virussen). Binnen de verschillende deelsectoren werden nadere selecties uitgevoerd.
Een voorbeeld van een psychosociaal probleem: iemand voelt zich angstig of somber omdat zijn partner zich nooit aan afspraken houdt. Omdat het niet lukt het probleem zelf op te lossen, gaan die gevoelens zijn leven beheersen. Hij voelt zich gespannen en machteloos. Daardoor gaat het op zijn werk ook slechter.
Psychosociale stress is stress dat veroorzaakt wordt door bijvoorbeeld vervelende interacties met andere mensen (pesten, niet geaccepteerd worden in de groep, werkstress, relatieproblemen, gebrek aan erkenning, etc.), natuurrampen, of plotselinge ziekte van een familielid.
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is een beroepsziekte die vaak voorkomt in Nederland. Deze ziekte is een van de grootste arbeidsrisico's: zo'n 27% van het totale ziekteverzuim heeft te maken met PSA. Onder PSA vallen alle werkgerelateerde stressklachten, zoals stress door te hoge werkdruk of pesten.
PSA is een eiwit dat in het bloed voorkomt. Het wordt door het klierweefsel van de prostaat gemaakt. Met een bloedonderzoek naar PSA-waarde zien we hoeveel van dit eiwit in uw bloed zit. Dit onderzoek heet ook wel een PSA-test.
PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen. Dit is een eiwit dat in de prostaat wordt gemaakt en zorgt voor vervloeiing van het zaad.
De huisarts of uroloog meet de waarde van het Prostaat Specifiek Antigen (PSA) in uw bloed. Dit is een eiwit dat alleen de prostaat maakt. Meestal komt deze stof in kleine hoeveelheden voor in uw bloed.
Psychosociale problemen zijn een combinatie van psychische en sociale problemen die kunnen leiden tot lichamelijke klachten. Psychische problemen ontstaan vaak door vervelende gebeurtenissen zoals een ongeluk, het overlijden van een naaste of een echtscheiding.
Hersteltijd langer dan een uur is een belangrijk signaal dat kan duiden op stressklachten. Uw werknemer wordt steeds cynischer over de werkdruk, de werkactiviteiten en heeft veel moeite met veranderingen. Uw werknemer is vaker ontevreden en sneller geïrriteerd dan anders.
Wat is psychosociale arbeidsbelasting (PSA)?
Zeker als er sprake is van ongewenst gedrag, zoals pesten, agressie en geweld, discriminatie of seksuele intimidatie. Het zijn allemaal vormen van psychosociale arbeidsbelasting (PSA). Onder PSA vallen namelijk alle factoren die op het werk stress kunnen veroorzaken.
De arbeidsrisico's verschillen sterk per branche en werkplek. Maar een top 5 van arbeidsrisico's die het vaakst voorkomen, is er wel. De grootste risico's zijn: gevaarlijke stoffen, geluid, machineveiligheid, werkplekinrichting en psychosociale arbeidsbelasting.
Wat te doen bij hoge PSA waarde? Bij een hoge PSA waarde is onderzoek nodig door een uroloog om de oorzaak te bepalen. De uroloog zal onderzoeken of er sprake is van prostaatkanker, een goedaardige prostaatvergroting of een ontstoken prostaat.
Vaak treedt ongeveer één tot anderhalf jaar na de bestraling een tijdelijke verhoging op, de zogeheten 'bounce'. Dat komt omdat vertraagd PSA vrijkomt uit behandeld, afgestorven prostaatweefsel. Na die tijdelijke stijging daalt de PSA vaak tot een uiteindelijk lage, stabiele waarde tot onder de 0,5 ng/ml.
Controle bij afwijkende waarde na eenmalige PSA test tussen 45 en 50 jaar. Bovendien hebben andere onderzoeken uitgewezen dat een eenmalige PSA bepaling tussen de 45 en 50 jaar zeer indicatief kan zijn voor de noodzaak tot verdere regelmatige (jaarlijkse) controle.