De pittigheid kan variëren, maar ligt ergens tussen de 5.000 en 15.000 punten op de schaal van Scoville. Rode pepers worden gebruikt bij bijvoorbeeld pittige marinades, salades en wokgerechten. Jalapeño is een peper uit Mexico die tussen de 2.500 en 6.000 punten scoort op de schaal van Scoville.
Hoe meer capsaïcine, hoe heter de peper. En dit betekend dat van hetzelfde soort, rode pepers heter zijn dan groene pepers. De volledig gerijpte chipotle peper is dus heter dan de niet volledig gerijpte jalapeño peper.
Hoe meer capsaïcine, hoe heter de peper. En dit betekend dat van dezelfde soort, rode pepers heter zijn dan groene pepers.
Sambal oelek scoort op de schaal van Scoville 2000. Erg scherpe pepersoorten zijn de gele Madame Jeanette uit Suriname en de Habaneropeper uit Mexico welke is verwerkt in Sambal Gledek. Kleine gedroogde rode of groene pepertjes), in Indonesië rawit genoemd, kunnen ook heel heet zijn.
De Jalapeño peper is een licht pittige peper. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Jalapeño peper is 2.500 tot 8.000 op de Scovilleschaal en zit hiermee tussen de milde en de scherpe pepers in.
De rode peper zit bomvol gezonde voedingsstoffen.Het bevat veel vitamine C, méér zelfs dan in veel soorten fruit! Vitamine C heeft in je lichaam een belangrijke functie als antioxidant en helpt bovendien je weerstand goed te houden.
De hitte van een peper wordt altijd gemeten met de schaal van Scoville, ontwikkeld door Wilbur Scoville in 1912. De Carolina Reaper is al sinds 2013 de allerheetste peper volgens de Scoville schaal. Deze peper heeft een hitte waarde tussen de 1.500.000 SHU tot de 2.200.000 SHU.
De heetheid van een peper meet je op de schaal van Scoville. Op deze schaal staat 0 gelijk aan een paprika en 10 ongeveer aan pepperspray.
De heetste peper ter wereld is de Carolina Reaper, met een SHU van 2 miljoen.
1. Carolina Reaper — 2.200.000 SHU. Met maar liefst 2.200.000 SHU is de Carolina Reaper de topper wat hitte-niveaus betreft. Deze peper is ontwikkeld door de Amerikaanse chili-kweker Ed Currie in South Carolina en wordt gekenmerkt door zijn rode, gerimpelde uiterlijk en taps toelopende staartje.
De veelgebruikte rode peper wordt ook wel Spaanse peper of chilipeper genoemd. Chilipepers groeien aan een struik en worden wereldwijd geteeld. Rode chilipeper is rijp. Groene chilipeper is onrijp, maar het feit dat deze peper onrijp is, doet niet onder voor de pittigheid.
Tabasco: 30.000 - 50.000 SHU. Perfect over die boterham of nachoschaal heen. Madame Jeanette: 150.000 - 350.000 SHU.
Madame Jeanette is een hete, gele chilipeper-cultivar die oorspronkelijk uit Suriname komt. Deze peper is zeer heet, 125.000 tot 325.000 op de Scovilleschaal.
De meest bekende is de rode peper, ook wel de Spaanse peper genoemd. Het lijkt een beetje op een uitgerekte paprika. De pittigheid kan variëren, maar ligt ergens tussen de 5.000 en 15.000 punten op de schaal van Scoville. Rode pepers worden gebruikt bij bijvoorbeeld pittige marinades, salades en wokgerechten.
Dat maakt de Aji Charapita een duur gewas. Het wordt ook wel de duurste peper ter wereld genoemd.
Carolina Reaper
Deze peper is officieel de heetste van de wereld. Waar wij als Nederland aangeven iets pittig te vinden tussen de 500 en 1000 op Scovilleschaal, tikt Carolina met gemak de 2.200.000 aan. Mocht je er graag mee willen koken, dan zijn handschoenen, goggles en een gasmasker aan te bevelen.
Zo heeft gewone Tabascosaus een score van 2.500 à 5.000 SHU (Scoville Heat Units). Voor pepperspray, waarvan capsaïcine de werkzame stof is, is dit 2.000.000 SHU. Pure capsaïcine heeft een waarde van 15.000.000 à 16.000.000 SHU en staat daarmee op de derde plek op de scovilleschaal.
Pittig eten verlaagt je bloeddruk
In peper zit ook capsaïcine, een stofje dat je bloed makkelijker door je lichaam laat stromen. Die combinatie zorgt voor een gezonde hart- en bloedvaten en een stabiele bloeddruk. Chilipeper staat ook bekend als goede helper bij een verkeerd cholesterolgehalte.
Peper kan je rauw eten. Verhitting maakt peper niet milder. Als je een met peper bereide maaltijd bewaart, kan de scherpheid wel toenemen.
Water, Knoflook, Suiker, Madame Jeanette Pepers (10%), Augurken, Uien, Wortelen, Tarwe, Mosterd, Bloemkool, Zout, Voedingszuur (Azijnzuur), Gemodificeerd Zetmeel (Mais), Kruiden en Specerijen, Natuurlijk Aroma, Conserveermiddel (Kaliumsorbaat).
De Habanero peper is een van de heetste pepers ter wereld. De hitte van een peper wordt gemeten met de Scovilleschaal. De waarde van de Habenero peper is 100.000 tot 350.000 op de Scovilleschaal en behoort hiermee tot de absolute top van de hete pepers. De Habanero is dus alleen voor echte liefhebbers van pittig eten.
Chipotle (spreek uit als tsji-pot-lé) is gerookte jalapeñopeper die gebruikt wordt als smaakmaker in diverse Mexicaanse gerechten. Jalapeño is de populairste pepersoort op het Amerikaanse continent maar door zijn dikke schil is hij niet zo geschikt om te drogen.
De Habanero is een bekende peper vanwege zijn goede aroma maar ook omdat deze goed pittig is. Met 100.000 tot 350.000 op de schaal van scoville is deze peper perfect voor je eigen sambal en hotsauce.