Zoetwaterschildpadden en landschildpadden leggen gemiddeld acht tot vijftien eieren per keer. Zeeschildpadden kunnen wel 75 tot 100 eieren per keer leggen. Lees ook: Kunnen schildpadden zonder hun schild leven? Om de een à twee jaar komen de zeeschildpadvrouwtjes (wijfjes) naar het strand om eieren te leggen.
Schildpadden planten zich meestal jaarlijks voort en zijn zonder uitzondering eierleggend.
Net als alle schildpadden ben ik geboren uit een ei. Mijn moeder legt eieren in een kuiltje in het bos. Op die plek is het nest het best verstopt. Het ligt aan de temperatuur of er een mannetje of vrouwtje uit het ei kruipt: hoe warmer hoe meer mannetjes!
- De paring
Naarmate de temperatuur, kan het leggen van de eieren (legseizoen) al in april beginnen. T/m ± juli. Na de bevruchting zal de schildpad op zoek gaan naar een geschikte plaats om haar eieren te leggen.
Een tijdje na de paring graaft een schildpadvrouwtje een kuil waarin ze haar eieren legt. Daarna maakt ze de kuil zorgvuldig dicht. Eirovers, zoals ratten, mogen de eieren niet kunnen vinden. Een moeder laat het uitbroeden over aan de zon over.
Als je een schildpad ziet, zorg er dan voor dat je hem niet aanraakt of oppakt. Schildpadden kunnen namelijk flink bijten! De bijtschildpad kan zoals zijn naam al doet vermoeden, flink bijten.
In geval van nood trekken ze hun kop en poten terug binnen het schild. De eieren van schildpadden worden tijdens een paring bevrucht in het lichaam van het vrouwtje. Voordat een mannetje toestemming krijgt, moet hij veel moeite doen. Hij loopt om haar heen.
Een schildpad is niet warmbloedig en kan de eieren niet warm houden, maar het zand wel. Het zand heeft namelijk de warmte van de zon opgenomen. Daarom begraven de vrouwtjes zeeschildpadden de eieren in het zand.
Alle eieren zijn eetbaar. Ook die van slangen of schildpadden en amfibieën.
Dit doet ze niet voor niks, de zeeschildpad legt wel 100 tot 200 eieren per keer! De temperatuur van de eieren bepaalt of de jonge schildpadden mannetjes of vrouwtjes worden. Als de eieren uitkomen kruipen de zeeschildpadden zelfstandig richting de zee.
Ze leggen niet op een willekeurig strand hun eieren. De vrouwtjes gaan altijd terug naar het gebied waar ze zelf ooit geboren waren, op enkele soorten na. Ze graven een kuil van 30 tot 50 centimeter diep. Hierin leggen ze hun eieren, dit wordt nestelen genoemd.
De volwassen dieren gaan in winterslaap van ongeveer november tot eind maart, begin april. De kleintjes afhankelijk van hun conditie vanaf december tot februari/maart. Bij de volwassen schildpadden worden eerst de mannetjes uit de winterslaap gehaald en pas een week of twee later de vrouwtjes.
Je telt de ringen op de schubben om de leeftijd te helpen bepalen. De schubben zijn de vakjes op het schild van de schildpad. Onthoud dat deze methode je slechts een zeer ruwe schatting geeft, omdat de ringen zich vaak ontwikkelen in periodes waarin de schildpad zeer veel of zeer weinig voedsel had.
Voeding landschildpad
Landschildpadden zijn herbivoren en eten in het wild voornamelijk grassen, struiken, kruiden en paardenbloemen. Je kunt speciaal schildpaddenvoer kopen, maar dit is geen compleet voer. Voer dus ook altijd verse groenten en fruit, zoals witlof, andijvie, appel en banaan.
Lekkernijen zijn bijvoorbeeld andijvie, brandnetels, gras, paardenbloem, witloof, weegbree en spinazie. Waterschildpadden daarentegen zijn alleseters en zullen zowel dierlijk voedsel (wormen, garnalen, insecten en zelfs rauwe biefstuk) als waterplanten en groenten naar binnen werken.
Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel, waardoor stranden onder water komen te staan. Andere stranden zijn te druk. Door de hoeveelheid plastic in de oceanen loopt de zeeschildpad zijn hele leven lang gevaar. De mens vormt helaas ook een bedreiging.
Wat kunt u zoal aan uw schildpadden geven als voedseldieren; Krekels, guppen, muizen (pinky), meelwormen, waterslakken, wasmotten, sprinkhanen, moriowormen, spiering, regenwormen, vliegen, vlokreeftjes, zijderupsen, garnalen, voorntjes, slakken, pissebedden en muggenlarven.
Eten doen ze allemaal, de schildpadden uit het gematigd klimaat (en dat zijn echt niet zoveel soorten) kunnen een aantal maanden (ongeveer 6) zonder eten en drinken als ze in winterslaap gaan, voorwaarde is dan wel dat ze op een koude droge plek liggen.
Toch kunnen ze ook in warm water best lang onder water blijven. Bij nachtduiken zien we ze wel eens liggen slapen lekker beschut tussen het koraal onder water. Dat houden ze zo maar enkele uren vol.
Het paren kan zo'n 4 tot 5 uur duren en gaat gepaard met erg veel kracht en geluid. De mannetjes zijn groter en sterker en ze weten hoe ze een vrouwtje klem moeten zetten, bijv. tegen een boom of een muurtje. Hij is stukken groter en leunt tijdens de daad stevig op haar tijdens de voortdurende penetraties.
Vijanden van zeeschildpadden zijn grote rovende vissen, maar jongere dieren die kleiner en zachter zijn worden door van alles belaagd en zelfs door watervogels als meeuwen uit het water gepikt. Ook worden de legsels uitgegraven door diverse dieren als wasbeerachtigen.
Jonge moerasschildpadden kunt u dagelijks eten geven. Dieren vanaf de leeftijd van een half jaar voert u drie tot vier keer per week, en dieren vanaf twee jaar kunt u tweemaal per week voeren. Actievere dieren hebben meer voedsel nodig. Let wel op dat ze niet te dik worden.
Schildpadden communiceren met elkaar door specifieke geluiden uit te stoten, zo blijkt uit nieuw onderzoek. Arrausschildpadden in de Amazone stoten zeker zes soorten schelle tonen uit waarmee ze met elkaar in contact blijven tijdens specifieke activiteiten, zoals migratie en het bouwen van nesten.
In de Wikipedia staat dat het mannetje in de voortplantingstijd grommende en sissende geluiden maakt. Ons mannetje roept het al eerdergenoemde 'hiek, hiek, hiek'. Een geluid dat ik, in een documentaire, ook reuzenschildpadden hoorde maken tijdens de paring, maar dan een octaaf lager.