Elke gasfles dient periodiek gekeurd te worden. Vaak is dit tussen de 5 – 15 jaar.
De concentratie van gassen in een cilinder kunnen over tijd minder worden of zelfs geheel verdwijnen vanwege een reactie van het gas met vocht, zuurstof (O2) of andere chemische bestandsdelen. Zodra een cilinder over de datum is kan deze niet langer gebruikt worden!
U vraagt of u uw gasflessen nog kunt gebruiken met een datum van 2021. De keuringsdatum van uw gasfles is verlopen. Nergens staat er in de wet dat u deze dan niet meer mag gebruiken. Het zal alleen niet meer mogelijk zijn deze fles te laten vullen.
Opstapeling van gas
Gasslangen verslijten namelijk na een paar jaar. Gemiddeld na vijf jaar kan je die best eens vervangen.” Dat zegt ook Vancauwenberghe: “In klassieke gasflessen zit een mengeling van butaan en propaan. Die mengeling van gas is zwaarder dan lucht.
Hoeveel uren warmte geeft een gasfles van 10,5 kg propaan? Op een constante stand van 3 kW kan een gasfles van 10,5 kg propaan ongeveer 45 uren meegaan.
Tip 2: zet de gasfles niet in de zon of bij warmtebronnen
De druk in de gasflessen loopt daardoor op en dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.
Met een 10kg gasfles propaan doet u dan ongeveer 21 uur (10.000 delen door 465 = 21 uur).
Gasflessen mag je buiten bewaren - butaan (weinig voorkomend) is niet meer bruikbaar als het kouder dan 5°C is; propaan kun je zelfs tot -40°C gebruiken. Gasflessen moet je rechtopstaand bewaren.
Kies een goed geventileerde plek
De gasfles zet je het beste in de open lucht, maar onder een afdakje is ook prima. In een schuur of garage kan ook, mits deze voldoende groot en geventileerd is.
Opslag van minder dan 125 liter gas
Slaat u minder dan 125 liter waterinhoud aan gasflessen op (gelijk aan 4 flessen propaan van 10,5kg) dan bent u niet vergunningsplichtig en hoeft u de opslag niet te melden aan het activiteitenbesluit.
Gasflessen ontploffen niet zomaar! Een ontploffing wordt normaal veroorzaakt door een gaslek of door extreem hoge temperaturen. Heel warme temperaturen kunnen voor ontploffing zorgen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de temperatuur die ontstaat bij brand.
Een gasfles blijft een drukhouder, ook als deze leeg is. Daarom moet je deze altijd apart inleveren bij de milieustraat.
Het statiegeld van een gasfles omvat de kosten en het onderhoud ervan. Lege gasflessen worden namelijk opnieuw gevuld in een erkend vulcentrum. Ga naar de dealer locator om een verkooppunt in je buurt te vinden waar je lege gasflessen kan inleveren.
Door roest of corrosie kan gaslekkage optreden. Dit kan leiden tot brand of een explosie. Door vuil, roest en corrosie kan het gas slecht verbranden waardoor koolmonoxide kan ontstaan.
Belangrijk is om hier op te letten bij het omruilen van de fles. In de hals van de fles vind je het jaar waarin de fles gemaakt is. Staat er bijvoorbeeld 14? Dan betekent dit dat de gasfles in 2014 gemaakt is.
Bij extreem lage buitentemperaturen of een zeer groot gasgebruik kan een gasfles bevriezen. Dat is een volkomen normaal fenomeen. Het is niet het gas in de gasfles wat bevriest, maar condens op de buitenkant van de fles tot waar de vloeistof in de fles zit. Vloeibaar gas heeft warmte nodig om gasvormig te worden.
Voor de opslag van aardgas gebruikt EnergyStock zoutcavernes. Hier is in de ondergrond een zoutlaag opgestuwd tot een zoutberg zo groot als de Mont Blanc. In deze zoutberg zijn grote sigaarvormige holtes gemaakt, die geschikt zijn voor de opslag van aardgas.
Gasfles niet zelf vullen!
Door de stijgende druk is de kans groot dat de fles bij oplopende buitentemperatuur gaat bollen en via de veiligheid gas gaat afblazen. Hierbij stroomt het gas naar de omgeving weg en is er brand- en explosiegevaar.
Een statiegeldfles of ruilfles (van merken zoals Primagaz, Benegaz en Antargaz) kun je niet laten hervullen. Voor die gasflessen ligt de verantwoordelijkheid voor onderhoud, herkeuring en vullen bij de producent van de fles zelf. Deze ruilt u om voor een volle bij een gasvulstation.
De Campingaz 904 is een middelgrote gasfles met een inhoud van 1,8 kg propaan-butaanmix. Een lege fles weegt ongeveer 3 kg. De fles zelf is van staal en heeft een afmeting van 20 x 20 cm. Deze gasfles gaat 25-30 uur mee, wanneer je deze gebruikt op 1 pit.
Een gasfles kan het beste rechtop vervoerd worden in de kofferbak van je auto. Verzeker jezelf voor het inladen dat de kraan op de fles goed gasdicht is en niet los kan raken door bijvoorbeeld trillen, of contact met bijvoorbeeld andere bagage of met de kofferbakwand.
Als je het gewicht van de lege gasfles aftrekt van het totale gewicht, weet je hoeveel gas er nog in de gasfles zit. Methode 2: je voelt met je handpalm aan de zijkant van een aangesloten fles die in gebruik is. De fles zal kouder aanvoelen op de plaats waar er nog vloeistof zit, en warmer op de plaats waar damp zit.
Met een fles van 10,5 kg propaan kan men de gashaard zo'n 26 uur op vol vermogen laten branden. Dit is op basis van een verbruik van 0,4 kg propaan per uur.