Goed voor je spijsvertering
Bleekselderij is bijzonder goed voor je spijsvertering. De groente bevat namelijk een stofje dat een positieve invloed heeft op je maag. Het zou de maagwand gezond houden en er eveneens voor zorgen dat je maag precies de goede hoeveelheid maagzuur afscheidt .
Bijwerkingen bleekselderij juice
Je kunt in, het begin, enkele bijwerkingen krijgen door het drinken van bleekselderij sap. Zo kun je je misselijk voelen, moe, last krijgen van diarree en winden.
Bleekselderij is, net als wortelen, mango's en mandarijnen, rijk aan bèta-caroteen. Dit wordt in het lichaam omgezet in vitamine A. Het zorgt voor een goede weerstand en is belangrijk voor het gezichtsvermogen. maar ook voor gezonde botten, tanden, huid en voor de groei.
KAN IK GEWOON 10 STENGELS BLEEKSELDERIJ ETEN? Nee, dat kan niet. Bleekselderij mag je natuurlijk gewoon tellen bij de hoeveelheid groenten die je per dag moet eten, maar variatie is ontzettend belangrijk. Verschillende soorten groente en fruit bevatten verschillende soorten voedingsstoffen.
Selderij. Selderij is een sterk vochtafdrijvende groente met zeer weinig calorieën. Het bevat wel veel natrium, maar dit wordt gecompenseerd door een hoog gehalte aan kalium. Hierdoor zit er veel smaak aan het product, zonder schadelijk te zijn en doet het het goed in een soep of als hartige snack.
William beveelt aan om iedere ochtend 500 ML vers selderij sap op een nuchtere maag te drinken.
Tip. Reken 350-400 gram bleekselderij per persoon om uiteindelijk 250 gram op je bord te krijgen. Maar ook een stengel uit het vuistje, 60 gram, is een mooie bijdrage aan je dagelijkse portie groenten!
Zoals de meeste groenten bevat bleekselderij veel vezels, wat de darmpassage verbetert waardoor je beter kunt poepen. Bovendien heeft het een positief effect op het (LDL-)cholesterol, wat goed is voor de gezondheid van de bloedvaten.
Citroenen stimuleren zowel de nieren als de gal en de lever. Het is door zijn leverstimulerende werking een goed middel om de spijsvertering te optimaliseren. Doordat het de nieren stimuleert is het een vochtafdrijvend middel.
Selderij heeft een laag zoutgehalte en je krijgt ook vezels, magnesium en kalium binnen die ook helpen bij het reguleren van de bloeddruk. "Om deze voordelen te krijgen, moet je dagelijks ongeveer vier stengels selderij eten," zegt Dr Shafer.
Het is een goede ontstekingsremmer
Bleekselderij bevat een hoop antioxidanten die de strijd aangaan met ontstekingen in het lichaam. Het heeft daarnaast anti-bacteriële werkingen: ideaal in tijden waarin griepjes, verkoudheden en ontstekingen in het land zijn.
Je kunt bleekselderij goed rauw eten. Eet de groente bijvoorbeeld als hapje met een dipsaus of bij een kaasschotel. In een salade is bleekselderij ook een goede smaakmaker. Of wat dacht je van een klassieke Italiaanse tomatensaus met een uitje, wortel en een stengel bleekselderij?
Om de harde draden aan de buitenkant van stengels bleekselderij te verwijderen, moet je je eigen 'puntje' creëren. Doe dat door de stengel aan de binnenzijde van de bovenkant iets in te snijden. Dat bovenste stukje kun je er vervolgens aan de buitenzijde af trekken, waarmee je meteen de harde draden meeneemt.
Het is goed voor de huid
Dat komt misschien door die ontstekingsremmende werking of door de vele antioxidanten, die in selderij zitten. Er zit ook veel vitamine K in selderij en dat houdt de huid stevig en elastisch. Tot slot zitten er ook veel vitamine A, B en C in en ook dat helpt bij een gezonde, stralende huid.
480 ml minimaal per dag! Dat is sap van 1 a 2 hele stronken bleekselderij. Als je dat in het begin teveel vindt, bouw het dan langzaam op tot min. 480 ml.
Knolselderij bestaat uit een en al vezels. Supergezond dus. Vezels helpen je darmen gezond te blijven en je stoelgang te verbeteren. Het is daardoor onder andere een goede hulp om diabetes te verminderen.
Neem één stronk (400-600 gram) biologische bleekselderij en snijd de stengels los van de basis. Was de stengels en bladeren zorgvuldig vanwege zand. Snijd de stengels en bladeren in kleinere stukken en doe ze in je juicer. Pers eventueel extra ingrediënten voor de smaak, zoals een beetje biologische citroen.
Er zitten 10 kilocalorieën in 1 schaaltje (70 gram) bleekselderij. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bleekselderij'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Producten die licht- en zwaar verteerbaar zijn. Wit brood, donkere broodsoorten met fijne vezels, bv. Bruinbrood of fijn volkoren brood. (Volkoren)beschuit, toast, matze, knäckebröd, ontbijtkoek (niet te scherp gekruid en zonder vulsel), eierkoek, cornflakes.
Verse selderij kun je in vershoudfolie 5 tot 7 dagen bewaren in de koelkast. Je kunt selderij ook invriezen. In een goed gesloten plastic zakje is selderij tot 12 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C).