Hoewel Daan, Emma, Sem, Lotte en Levi wel over hun hoogtepunt heen zijn, blijven ze populair en zien we dat de volgende korte namen nu juist in opkomst zijn: Noud, Mees, Teun, Guus, Moos en Hugo voor een jongen.Fien, Tess, Zoë, Evi, Yara, Loïs en Mila voor een meisje.
Net als in 2021 zullen we ook in 2022 nog steeds veel korte en krachtige babynamen zien. Bij de jongensnamen zullen Noah, Daan en Sem vechten om de eerste plaats. Noud, Mees en Bram zien we ook veel. Bij de meisjesnamen zal het gaan tussen Sophie, Mila en Julia.
Unieke babynamen zijn namen die niet vaak voorkomen of die nét even anders zijn geschreven.
Julia en Noah zijn de populairste namen van 2021. Er werden in Nederland 753 Julia's en 945 Noah's geboren. Noah stond vorig jaar ook al op 1 bij de jongens. Bij de meisjes was dat vorige keer nog Emma.
Top 20 meisjesnamen (2021)
In 2020 waren dit de populairste jongensnamen: Noah, Sem, Liam, Lucas, Daan, Finn, Levi, Luuk, Mees, James. De populairste meisjesnamen in 2020 waren Emma, Julia, Mila, Tess, Sophie, Zoë, Sara, Nora, Yara en Eva.
In onze namenzoeker zijn alle namen opgenomen die minstens vijf keer in het Rijksregister voorkomen. Kun je je naam niet terugvinden, dan is die dus behoorlijk zeldzaam. Check hier de namenzoeker: (door de grootte van de database kan het laden enkele seconden duren.)
Kenmerken korte stoere babynamen
Hebben drie tot vier letters; Bestaan uit één tot twee lettergrepen; Zijn bij meisjes vaak afkortingen.
Een Maud kan de hele wereld aan: de naam betekent namelijk 'sterk in strijd'. Deze Latijnse naam wordt het vaakst gegeven aan Noorse meisjes. De betekenis is 'sterk, dapper, vrij'.
Novi is afgeleid van Nova. Nova is een meisjesnaam die de vrouwelijke variant van het Latijnse woord 'novus' is.
2. Joy. Nog een naam die simpelweg 'geluk, blijdschap, betekent in het Engels is Joy. Er zijn bij deze naam ook andere spellingen mogelijk, bijvoorbeeld Joya, of het unieke, italiaanse Gioia.
De mooie naam Jurre betekent onder andere 'strijder', 'vorst' en 'jonge man'. Een prachtige naam voor jullie eigen jonge riddertje. Ook Jari is een echte favoriet onder de krachtige namen. Deze Scandinavische naam is afgeleid van het Oudnoorse woord 'hjálmarr', wat 'gehelmde strijder' betekent.
Het Meertens Instituut houdt alle voornamen in een speciale databank bij. Door jouw voornaam op de Meertens-website in te vullen kun je precies terugvinden hoe populair jouw naam door de jaren heen is. Daarnaast kun je ook zien in welk gedeelte van Nederland jouw naam het meest voorkomt.
Emma en Noah waren het afgelopen jaar de meest gekozen babynamen, meldt de Sociale Verzekeringsbank. Uit het jaarlijkse overzicht blijkt dat er vorig jaar 807 jongens met de naam Noah zijn aangegeven en er 685 baby's zijn geboren die de naam Emma kregen. Ook in 2019 voerden Emma en Noah de namenlijst aan.
Omdat mensen een tijd lang zelf achternamen konden verzinnen. In het begin van de 19e eeuw verplichtte Napoleon iedereen om een achternaam te dragen. Als je er nog geen had, werd er een achternaam voor je verzonnen. Die verzonnen achternamen sloegen op je beroep, je woonplaats, je karakter of op je uiterlijk.
Op de website forebears.io kun je jouw achternaam invoeren. Vervolgens kun je bekijken hoeveel mensen op de wereld ook jouw naam hebben. Daarnaast zijn er leuke weetjes over namen te vinden op het platform en tevens statistieken over die namen en landen van over de hele wereld.
Op de website Forebears kun je zo'n beetje alle denkbare informatie vinden over je achternaam. Van de betekenis tot in welk land je achternaam het meest voorkomt en met hoeveel mensen je die naam deelt, tot alle verbasteringen van de naam. Je ontdekt het allemaal in een paar milliseconden.
Catriona. Een meisjesnaam. Dit is de Ierse versie van de naam “Catherine” en komt van het Griekse woord voor “puur”.
Zody betekent namelijk 'leven'.
In Nederland is het niet bij wet verboden om je kind Jezus te noemen. Wel zijn er sommige gemeenten die deze naam geweigerd hebben in het verleden. In 1960 gaf een stel, dat al twee kinderen had met 5 (de oudste) en 4 (de jongste) voornamen, maar de derde werd een echte klapper.
Adolf is een Germaanse en dus ook een Nederlandse jongensnaam. De naam is afgeleid van "adel", dat weer is afgeleid van de woorden edel en wolf. Volgens een andere verklaring zou de naam zijn afgeleid van het Griekse adelphos, dat "broer" betekent. In de Zuiderse landen wordt Adolfo gebruikt.