Niet het soort, maar het merk is dus wat uiteindelijk de doorslag geeft voor de beste keuze. Mede hierdoor hebben wij gekozen voor de Power Optimizers van SolarEdge. Deze leverancier is gespecialiseerd in de ontwikkeling van de beste optimizers met het hoogste rendement in haar soort.
Toch zijn er wezenlijke verschillen tussen SolarEdge en Enphase. Waar SolarEdge alleen ingezet wordt voor 8 panelen of meer, kan Enphase ook ingezet worden voor kleinere systemen. Het voordeel aan Enphase is dat het systeem gemakkelijk uitgebreid of verkleind kan worden.
Het nut van een optimizer
Met een optimizer: Profiteer je van een beter rendement en zijn de zonepanelen efficiënter in het opwekken van stroom. Kan je elk individueel zonnepaneel monitoren en tracken. Zo kunnen defecten en problemen makkelijk worden opgespoord.
Er zijn systemen waarbij wanneer je de keuze voor optimizers maakt je direct alle zonnepanelen met optimizers moet uitrusten. Heb je een systeem met 12 zonnepanelen en liggen er 3 in de schaduw dan moet je dus wel 12 optimizers plaatsen.
Hoe lang gaan power optimizers mee? In een systeem waarbij achter ieder zonnepaneel optimizers zijn geplaatst, geldt dat de kwetsbaarheid van het systeem hierdoor wel iets verhoogd wordt. Er wordt van uitgegaan dat power optimizers minstens 25 jaar meegaan.
Hoeveel kosten Power Optimizers? Power Optimizers worden aangeboden in combinatie met een omvormer van hetzelfde merk. Je moet rekenen op ongeveer € 60,- per Power Optimizer (per zonnepaneel), afhankelijk van de capaciteit van het zonnepaneel. Voor een set van 16 zonnepanelen is de investering circa € 1.000,- hoger.
De Enphase micro-omvormers hebben een extreem laag uitvalpercentage en zijn daardoor zeer betrouwbaar. Met een levensduurverwachting van 30-35 jaar en een hoge product garantie van 25 jaar ben je zeker van langdurige topkwaliteit.
Dat wil zeggen dat de stroom die uit paneel 1 komt vervolgens door paneel 2 loopt, enzovoorts. Dus als er door 1 zonnepaneel, door een defect of (tijdelijke) schaduw, minder stroom loopt, leveren ook de andere zonnepanelen in de serie minder stroom.
Als er geen obstakels aanwezig zijn en er geen kans op schaduw is, worden de zonnepanelen meestal serie geschakeld aangesloten. Is er kans op schaduw of varieert de hellingshoek van de zonnepanelen? In dat geval adviseren een parallel geschakeld zonnepanelensysteem.
Conergy. De zonnepanelen van Conergy zijn de meest rendabele en kwalitatief goede zonnepanelen van het moment. Volgens vele metingen behalen deze panelen 15% tot 18% rendement en blijft dit percentage stabiel door de levensduur heen, waardoor dit echt de beste zonnepanelen zijn.
Als er maar 2 zonnepanelen uit een string van 10 last hebben van schaduw kan worden volstaan met slechts 2 optimizers. De string van 10 zonnepanelen, waarvan 2 een optimizer hebben, wordt aangesloten op een stringomvormer van bijvoorbeeld SMA of Fronius.
De optimizers worden per zonnepaneel aangesloten tussen de bekabeling van je panelen. En deze worden weer aangesloten op de centrale SolarEdge omvormer.
Een SolarEdge systeem geeft gemiddeld meer opbrengst per zonnepaneel en meer inzicht in de werking van de zonnepanelen. Verder is het een veiliger systeem en gaat langer mee dan een traditioneel systeem. SolarEdge haalt meer stroom uit de zonnepanelen, door ze individueel te regelen met een power- optimizer.
1-Fase systeem of 3-fase systeem met Enphase
Op 1 string mogen dus maximaal 15 zonnepanelen worden geplaatst. Je mag wel twee strings van gezamenlijk niet meer dan de hoofdzekering plaatsen, zolang je ze netjes apart af zekert. Naast de 20 ampère automaat mag je dus nog een 16 ampère groep plaatsen!
String omvormers houden het simpel
(een beetje schaduw kan namelijk goed opgevangen worden met OptiTrac Global Peak). Wanneer panelen naar verschillende kanten gericht staan, of wanneer er nogal veel schaduw is, dan is een systeem met optimizers (of anders met micro-omvormers) de beste oplossing.
Voor- en nadelen van parallel geschakelde zonnepanelen
Onmisbaar als er schaduw op je dak valt of als je ook stroom wilt blijven produceren als er af en toe een zonnepaneel stukgaat. Het nadeel is dat het wel wat prijziger is dan een schakeling in serie.
Zonnepanelen bijplaatsen op dezelfde omvormer
Bij uitbreiding van het huidige systeem op dezelfde omvormer moet je goed opletten. De belangrijkste voorwaarde is dat de nieuwe zonnepanelen dan identiek dienen te zijn, anders kan het zo zijn dat het een en ander niet te combineren is.
Zonnepanelen zijn namelijk dubbel geïsoleerd en dat betekent dat aarding niet nodig is. Wat ze je echter niet vertellen is dat het aarden van het montagesysteem wel verplicht is en dat is om de zonnepanelen van verschillende situaties te beschermen. Bij blikseminslag.
Dit soort schaduw werkt als weerstand op het paneel. Het effect is vergelijkbaar met het plaatsen van een voet op een tuinslang: het zonnepaneel waar schaduw aanwezig is vermindert de opbrengst van de gehele zonnepaneleninstallatie.
Schaduw op het dak
Op veel daken valt wel wat schaduw, bijvoorbeeld door bomen om je huis of een opbouw van de buren. Een beetje schaduw is niet erg, maar veel schaduw kan de opbrengst van zonnepanelen flink verlagen. Vaak ligt niet het hele dak in de schaduw, of niet de hele dag.
De SolarEdge power optimizers zorgen ervoor dat de omvormer deze spanning krijgt. Op die manier zal de SolarEdge omvormer altijd werken op een voltage welke zorgt voor een optimale DC / AC omzetting, onafhankelijk van stringlengte, schaduw of andere omgevingsfactoren.
Als u naar de energieoplossing van Enphase kijkt, zult u zien waarom veiligheid zo belangrijk is. Simpel gezegd: Enphase is een van de veiligste zonnetechnologieën op de markt. Het komt er allemaal op neer hoe de zonne-energie wordt verwerkt en van uw dak naar binnen wordt gebracht.
Het belangrijkste onderscheid is dat optimizers samenwerken met een aparte, centrale omvormer die uiteindelijk de gelijkstroom van de zonnepanelen omzet in wisselstroom voor je apparaten. De micro-omvormers doen zowel het optimaliseren als het omvormen van de stroom tegelijkertijd.