Door te diepploegen haal je de humusrijke gronden en de (eventuele) zandlagen naar boven.Door de lichtere bovenlaag slaan de gewassen sneller en egaler aan.”
Ploegen van de bodem is al zo oud als de landbouw zelf. Om de bodem losser te maken, de afwatering te verbeteren, en het zaaien en het ontkiemen van het gewas te bevorderen, werd op kleigrond voor de winter en op zandgronden in het voorjaar de ploeg gebruikt. Door ploegen worden gewasresten en onkruiden ondergewerkt.
Om oogstresten en groenbemesters goed onder te werken, is een ploegdiepte van ca 12 cm nodig. Om ook de wortelonkruiden goed te onderdrukken moet tot ca 20 cm diep worden geploegd. Bij ploegen tot 12 cm diep hoeft de trekker niet in de voor te rijden.
Detailopname van de verdichte bouwvoor die diep naar onderen weg wordt geploegd, op een diepte van zo'n tachtig tot honderdtwintig centimeter onder maaiveld.
Spitten heeft als voordeel boven ploegen dat er geen ploegzool, een verdichte laag net onder de geploegde grond, gevormd wordt. Het voordeel van spitten boven frezen is dat de structuur van de grond beter blijft. Een nadeel is dat spitten meestal langzamer gaat.
Er zijn verschillende redenen om het ploegen te staken. Zo zou dieper dan 20 cm ploegen of spitten – wat veel boeren en tuinders doen – schadelijk zijn voor het bodemleven. Hierdoor komen er minder voedingsstoffen voor de plant beschikbaar en is meer bemesting nodig. Ploegen zou ook tot versnelde erosie leiden.
De bodem moet ongeveer 15 tot 20 cm diep met een spade of spitvork worden omgespit, erg vastzittende grond nog dieper. De komende vorst zorgt ervoor dat het water in de aarde bevriest, waardoor deze niet uitzet.
Door bodembewerking verteerd organische stof sneller en komt het terecht in lagen waar minder zuurstof en bodemleven is. In het algemeen neemt bij verminderde grondbewerking het bodemleven toe. Niet Kerende Grondbewerking (NKG) is een systeem dat bodemleven stimuleert.
Lutum is het percentage klei van de grond (deeltjes kleiner dan 2 micrometer). Vroeger werd - als het over klei ging - gesproken over het percentage 'afslibbaar' van de grond. Afslibbaar slaat op de kleideeltjes kleiner dan 16 micrometer. Het percentage lutum is dus altijd kleiner dan het percentage afslibbaar.
Inleiding. Het thema grondbewerking richt zich op het weerbaarder maken van de bodem door een verhoging van de (bodem)biodiversiteit, organisch stofgehalte en verbetering van bodemfysische en –chemische eigenschappen in Nederlandse akkerbouw/vollegrondsgroententeelt.
Waarom wordt er dan geploegd? Daar zijn meerdere redenen voor. Een te sterk vastgereden grond kan zo losgemaakt worden en wordt daardoor toegankelijk voor wortels. Verder wordt het door ploegen makkelijker om een goed zaaibed te krijgen zonder oogst- en mestresten.
Kostprijsverloop voor ploegen met eigen mechanisatie voor twee typen wentelploegen op vijf verschillende grondsoorten. - Gemiddeld loonwerktarief op zand- en dalgronden 95 euro per hectare en op zavel-, klei- en lössgronden 135 euro per hectare. - Eigen arbeid à 15 euro per uur.
Tussen de oogst en het inzaaien of poten, ploegen de meeste boeren hun grond om. Het omploegen van de grond doen ze om lucht te krijgen in de grond, trekkersporen weg te werken en voor biologische boeren het ook een manier om de groei van onkruid tegen te gaan.
De meeste boeren ploegen volgens het boekje: bij voorkeur dieper dan 20 centimeter en met het trekkerwiel door de voor. 'Is dieper dan 20 centimeter ploegen wel nodig', vraagt onderzoeker Derk van Balen van Praktijkonderzoek Akkerbouw, Groene Ruimte en Vollegrondsgroente (PAGV) zich af.
Egyptenaren. De bekendste gebruikers van de eerste ploegen waren de oude Egyptenaren rond 3000 voor Christus. Bekend is dat ook Chinezen en de Sumeriërs in het zuidelijk deel van Mesopotamië soortgelijke ploegen kenden.
Bij ploegen keer je de grond. Niet-kerende grondbewerking (NKG) is een bewerking die veel oppervlakkiger is, of je laat grondbewerking achterwege. Voordelen zijn een betere ontwikkeling van het bodemleven, betere bodemstructuur en een betere infiltratie van het water.
Je kunt kleigrond duurzaam verbeteren door er een flinke lading compost, organische mest of bladaarde doorheen te mengen. Werk die oppervlakkig in de toplaag en regenwormen doen de rest wel. De humusdeeltjes maken de bodem luchtiger, verbeteren de vochthuishouding en stimuleren het bodemleven.
Een grond die veel leem en klei (zeer kleine gronddeeltjes) bevat.
Ook als je naar de kleur kijkt zie je verschillen want zand ziet er geel uit maar er zitten ook zwarte en gele korrels tussen. Tuingrond is zwart, dat is vruchtbare grond daar groeien de planten goed op. Het is maar dat je het weet.
Frezen; bij frezen wordt de grond verfijnt/verpulverd. Hierdoor maak je de grond makkelijk bewerkbaar. Daarnaast wordt het overgebleven onkruid stuk gemaakt en komt er weer zuurstof in de grond. Spitten; dit is een diepe grondbewerking, waardoor verschillende grondlagen worden vermengt.
Een storende laag is een laag in de bodem die zo verdicht is dat er geen goede waterhuishouding is. Het gevolg van een storende laag is wateroverlast en/of droogte. Door het regenwater dat niet snel genoeg door de storende laag heen kan dringen zullen planten- en boomwortels langdurig in het water staan en wegrotten.
Nadeel: de vruchtbare bouwvoor ligt in de diepte en wordt niet meer benut voor gewasgroei. Door het bovenploegen van humusarme grond verschraalt de bouwvoor, met gevaar voor erosie. Na diepploegen is egaliseren vaak nodig. Zorg hierbij voor een mini- male verdichting van de grond.
Eén spadesteek-diep spitten is in de meeste gevallen ruim voldoende. Spitten is echter wel nodig om harde en verdichte grond te breken. Bijvoorbeeld bij een nieuwbouwhuis kan het mogelijk zijn dat de grond is dichtgeslibt doordat er met allerlei machines overheen is gereden.
Niet spitten bespaart je tijd, levert een grotere oogst op, is beter vanuit ecologisch standpunt en houdt koolstof vast in de grond. Dit komt doordat je met niet spitten het bodemleven bevordert, wat ertoe leidt dat de bodem een luchtigere structuur krijgt.
Voordelen van spitten
Spitten is een eeuwenoude methode voor het klaarmaken van de grond. Door te spitten zorg je ervoor dat zware grond makkelijker te bewerken is. Je raakt ook het onkruid kwijt en je kunt meteen bodemverbeteraar of gedroogde mest door de bodem werken.