Vocht en condensatie in een tuinhuis is op te lossen door het aanbrengen van een goede ventilatie of isolatie. Door te verwarmen of te ventileren blijft de luchtvochtigheid in goede balans en kunnen condensvorming en schimmels voorkomen worden.
Om een vochtige schuur te voorkomen is het zaak om genoeg frisse lucht door de schuur te laten waaien. Dit kan uiteraard door het raam af en toe eens op een kiertje te zetten, maar ook met ventilatieroosters.
Voor een optimale luchtcirculatie plaatst u 1 ventilatierooster aan de voorkant en 1 aan de achterkant van uw blokhut of tuinhuis. In deze set worden 2 ventilatieroosters geleverd inclusief schroeven. Met een ventilatierooster heeft u minder last van houtwerking van uw blokhut. Deze roosters zijn dus een must.
Ventilator in de berging
Het plaatsen van een speciale ventilator in je bergruimte kan helpen om de ruimte te drogen. Wanneer dit het probleem enkel tijdelijk oplost, kan je er ook voor kiezen om een ventilatiesysteem te laten inbouwen in je berging.
Ventileer 24 uur per dag.
bij nieuwe ruimten (uitbreidingen) moet u in de nieuwe natte ruimten (badkamer, wc, keuken) afvoervoorzieningen en een doorstroomopening plaatsen. In nieuwe droge ruimten (slaapkamer, leefruimte, ... ) moet u toevoervoorzieningen en een doorstroomopening plaatsen.
Hoe ontstaat schimmel in de schuur? Schimmel ontstaat over het algemeen op plekken met vochtproblemen. Vocht is de aanjager van schimmelgroei en als dit niet voldoende wordt afgevoerd dan kunnen er schimmelplekken ontstaan.
Ventilatie voorkomt condens aan de binnenkant van uw tuinhuis. Daarom is het van belang om ventilatieroosters aan te brengen. Voor een optimale beluchting plaatst u één ventilatierooster aan de voorkant en één rooster aan de achterkant van uw blokhut of tuinhuis. Het meeste vocht komt via de vloer omhoog naar binnen.
Voor de thermische isolatie zijn er enorm veel mogelijkheden. De meest voorkomend zijn EPS (piepschuim), isolatiefolie, glaswol, steenwol en schapenwol. De vakman kweetwelk materiaal het beste geschikt is voor jouw schuur. Een naar verhouding goedkoop materiaal.
Spullen die je wel goed in de schuur kunt bewaren zijn fietsen, gereedschap en verf. Al is de kans op roest ook nog aanwezig. 'Buitenkussens kun je in de zomer prima in de schuur bewaren, maar in de winter kun je ze door het hoge vochtgehalte beter op zolder bewaren. '
Sinds 2006 moet iedere woning over een ventilatiesysteem beschikken. Zowel ventilatiesysteem C als D volstaan in dat geval. Voor een nieuwe woning is echter ventilatiesysteem D de beste keuze, omdat dit volledig automatisch werkt.
Meestal komen de ventilatieroosters in de hoek van de kamer te hangen, net onder het plafond. Probeer om een gelijke afstand tussen het plafond en de muur te behouden. Dit geeft een nettere en symmetrische indruk. Belangrijk is om een ventilatierooster niet te dicht bij de muur en het plafond te monteren.
Voor een woonkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 0,9 dm3/s per m2 vloeroppervlakte zijn, met een minimum van 7 dm3/s. Voor een badkamer moet de ventilatiecapaciteit minimaal 14 dm3/s zijn. Voor een keuken moet de ventilatiecapaciteit minimaal 21 dm3/s zijn.
Laat die elke 2 jaar onderhouden en maak het regelmatig schoon. Wil je weten of jij genoeg ventileert? Dit kun je checken met een CO2-meter. Kijk voor meer informatie op Natuurlijke ventilatie of Ventilatie met mechanische afvoer.
Ziek door slechte ventilatie
Onvoldoende ventilatie veroorzaakt schimmels en huisstofmijt. Dit kan leiden tot gezondheidsklachten, zoals benauwdheid, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, uitdroging of chronische verkoudheid. Het zorgt ook voor meer last van astma en allergieën.
Laat ventilatieroosters altijd open: dat is nodig voor de aan- en afvoer van lucht. Heb je klepraampjes, zet die dan op een kier als je thuis bent. Maak de roosters minstens 1 keer per jaar goed schoon met een borstel of stofzuiger. Soms kun je de kap eraf halen, die kun je dan schoonmaken met een sopje.
Door een ventilatierooster boven je raam te plaatsen wordt jouw huis altijd voorzien van schone lucht. Grote wooncorporaties hebben de meeste huizen al voorzien van ventilatieroosters. Naast ventilatieroosters kun je ook denken aan een mechanische ventilatiesysteem.
Ventilatoren. Een ventilator koelt niet, maar heeft wel een verkoelend effect. Hij brengt de gevoelstemperatuur omlaag doordat hij lucht in beweging brengt. Vergelijk het met een warme, zomerse dag waarop er een windje staat.
Voor goede ventilatie moet de lucht in huis vrij kunnen stromen. Elke binnendeur moet minstens 1,5 cm ruimte onder de deur hebben. Een alternatief is een ventilatierooster in de binnendeuren. Vooral in de keuken en badkamer moet je extra ventileren.