Een volwassenen heeft minimaal 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Naarmate je ouder wordt neemt de kwaliteit van je slaap af. Volwassenen brengen minder uren in diepe slaap door en worden 's nachts sneller wakker.
Gemiddeld hebben we 7 tot 8 uur slaap per nacht nodig om goed te kunnen functioneren.
De hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft om uitgerust te zijn, kan dus variëren van persoon tot persoon. Over het algemeen wordt aanbevolen dat volwassenen tussen de 7 en 9 uur slaap per nacht krijgen.
De hoeveelheid slaap is voor iedereen anders
Wanneer het over nachtrust gaat, is 8 uur vaak de aanbevolen slaapduur.
Kortom: de meeste mensen hebben meer slaap nodig voor een lang en gelukkig leven. Uit onderzoek van de National Sleep Foundation uit de Verenigde Staten blijkt dat een volwassen mens gemiddeld 7 tot 9 uur slaap nodig heeft. Jonge mensen, zoals baby's en kinderen, hebben meer slaap nodig dan volwassenen.
De onderzoekers raden aan om elke nacht 6 tot 8 uur te slapen. Als je meer dan 9 uur per nacht slaapt, adviseren de onderzoekers om naar de huisarts te gaan voor een algemene gezondheidscheck.
Slaap je te weinig, dan heeft dat bijvoorbeeld impact op je organen. En dat niet alleen, langdurig slaaptekort geeft ook meer kans op obesitas, de ziekte van Alzheimer, hart- en vaatziekten, depressiviteit, concentratieproblemen en meer.
Een goede nachtrust
Minstens 85% van de tijd dat je in bed ligt, slaap je. Je valt na een half uurtje of minder in slaap. (Maar liefst 1/3 heeft volgens het onderzoek langer nodig.) Je wordt niet vaker dan 1 keer per nacht wakker.
Een volwassenen heeft minimaal 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Naarmate je ouder wordt neemt de kwaliteit van je slaap af. Volwassenen brengen minder uren in diepe slaap door en worden 's nachts sneller wakker. Daarnaast hebben volwassenen veel minder vaak een lucide droom.
Acht uur slaap per nacht haalt lang niet iedereen, maar wist je ook dat er serieuze gezondheidsproblemen op de loer liggen bij vijf uur of minder?Dat kan zelfs leiden tot een vroegtijdige dood, tenzij de verloren uurtjes later worden ingehaald.
Na twee uur slaap heb je al meer dan vijftig procent afgebroken. ' Ook al slaap je niet, rusten heeft ook een positief effect. En anders is er voor de echte nachtbrakers natuurlijk nog koffie.
Albert Einstein hield wel van lang slapen; Hij sliep minstens tien uur slaap per nacht. Wist u dat: Voordat we in slaap vallen, moet het lichaam afkoelen.
Mythe 6: Uren voor middernacht tellen dubbel
Vóór 12 uur gaan slapen zou de nodige voordelen hebben. Volgens deze mythe wordt je beter uitgerust wakker en heb je minder uren slaap nodig. Jouw lichaam houdt zich echter niet zo strikt aan het door mensen bedachte urensysteem.
Vitamine D is een belangrijke vitamine die we krijgen van zonlicht. In de winter zijn de dagen korter en is er minder zonlicht, wat kan leiden tot lagere vitamine D-niveaus. Laag vitamine D kan leiden tot vermoeidheid en de behoefte aan meer slaap. Al met al is het normaal om in de winter meer slaap nodig te hebben.
Voor de meeste mensen die van negen tot vijf werken een prima tijd om op te staan. Ook kwam uit de studie dat je het meest comfortabel slaapt als je een ganzenveren kussen hebt en een katoenen pyjama draagt.
Als u genoeg slaapuren gehad hebt maar toch vermoeid bent heeft u kwalitatief gezien geen optimale nachtrust gehad. U heeft waarschijnlijk te veel uren doorgebracht in fase 2, de licht slaap, en te weinig diepe slaap en REM-slaap gehad.
In het kort
Slecht slapen (slapeloosheid) is bijvoorbeeld: slecht inslapen, lang wakker liggen, te vaak of te vroeg wakker worden. Daardoor bent u overdag moe, slaperig en/of prikkelbaar.
U voelt zich moe, kunt zich minder concentreren of bent wat prikkelbaar. Maar als het slaapgebrek langer aanhoudt, bouwt u een slaapschuld op. Dat resulteert in een chronisch slaaptekort.
20 á 30 minuten slapen, heeft diverse gezondheidsvoordelen, zoals het boosten van zowel je mentale en fysieke prestaties. De sleutel tot succes, is volgens Gradner om je dutjes kort en krachtig te houden. “Als je korter dan een uur slaapt, is dat gunstig voor je herstel,” zegt hij.
Slaperigheid overdag ontstaat meestal doordat u 's nachts niet goed genoeg slaapt. Vaak is het zo dat u niet lang genoeg slaapt maar ook dat de kwaliteit van u slaap (de manier waarop u slaapt) niet goed is. Meestal komt dit door nachtelijke ademhalingsstoornissen, zoals het obstructief slaap apneu syndroom (OSAS).
Te veel slapen bij een depressie
Ook te lang of te veel slapen kan zorgen dat je depressie uiteindelijk langer duurt. Hoewel je misschien denkt dat veel slapen als je moe bent zal helpen, werkt dit vaak juist averechts. Ook kan inactiviteit juist zorgen dat je je nog somberder gaat voelen.
Bijslapen is een fabel. Als je doordeweeks tekort komt, kan je niet weer quitte spelen door in het weekend extra te slapen. Van Someren: “Slaap is geen optelsom. Wat je kwijt bent, krijg je niet meer terug.”