Bij een longontsteking zijn uw longweefsel en uw longblaasjes ontstoken. Het weefsel kan in een deel van de long, in de gehele long of in beide longen ontstoken zijn. De ontsteking wordt veroorzaakt door een virus, bacterie of een schimmelinfectie.
De longontsteking gaat meestal al over terwijl u nog medicijnen slikt. Meestal is de koorts na 2 tot 3 dagen weer weg. U kunt nog een paar weken blijven hoesten. Ook kunt u nog een paar maanden moe zijn.
Bacteriële longontsteking
Deze ziektekiemen worden door hoestende, besmette mensen verspreid. Ook door bloedcontact met besmet bloed, of besmette ziekenhuismaterialen kunt u een longontsteking oplopen. Daarnaast komen sommige bacteriën voor in sauna's, zwembaden, bubbelbaden en andere warme baden.
Je voelt je vaak erg ziek en beroerd bij een longontsteking. Heb je een benauwd gevoel, koorts en spierpijn? Hoest je en ben je vermoeid? Dat zijn vervelende symptomen die horen bij longontsteking.
Kortademigheid; Vaak terugkerende longontsteking; Aanhoudende heesheid; Zeurende pijn in de borststreek, de rug of in het gebied van de schouders.
Een longontsteking kun je aan de volgende klachten herkennen: kortademigheid. hoesten. eventueel ophoesten van geel, groen of bruin slijm.
De symptomen van infecties zijn bij hen bovendien vaak atypisch. Dat betekent dat een longontsteking bijvoorbeeld zonder koorts en zelfs bijna zonder hoesten kan verlopen.
Wel is er een verschil tussen een longontsteking door het coronavirus en een 'normale longontsteking'. Als je een 'gewone' longontsteking hebt die is veroorzaakt door bacteriën, is deze vaak goed te behandelen met antibiotica.
Het grootste verschil met een bacterie is dat een virus geen organisme is. Dat betekent dat een virus geen eigen cellen heeft. Het komt uw lichaam binnen via lichaamssappen zoals speeksel en bloed, en nestelt zich vervolgens in een bestaande lichaamscel.
Heb je veel last van hoesten en benauwdheid? Kijk dan eens of het helpt om wat meer rechtop te slapen. Dit maakt het soms makkelijker om te ademen. Leg wat extra kussens neer zodat je hele bovenlichaam wat rechterop komt.
Eet daarom zoveel mogelijk energie- en eiwitrijke producten verspreid over de dag, zowel bij hoofdmaaltijden maar ook als tussendoortje. Eiwitrijke producten zijn zuivel- en sojaproducten, vlees, vis, kip, kaas, vleeswaren, ei en noten Wilt u meer weten over voeding bij ziekte en herstel?
De meest voorkomende complicaties zijn bloedvergiftiging en longvliesontsteking. Bij een bacteriële longontsteking kunnen de bacteriën zich via de bloedbaan verspreiden naar andere organen (bloedvergiftiging). Dan kan een ernstige situatie ontstaan, waarbij de bloeddruk en/of de ademhaling in de problemen kunnen komen.
Soms is er juist te veel vocht, wat tegen de long aandrukt. Door die extra druk kun je het benauwd hebben. Het vocht kan de ontsteking erger maken. Daarom zal een arts het vocht zo snel mogelijk weghalen met een drain of naald.
Chantal Driesen legt uit: 'De longen reageren overmatig op prikkels, zoals temperatuurwisselingen, stof en pollen. Stress is ook zo'n prikkel. Hierdoor knijpen de spiertjes om de luchtwegen te sterk samen, waardoor je je heel benauwd kunt voelen.
Onderzoek Radboudumc: longen na COVID-19 herstellen in meeste gevallen goed Uitgebreide gezondheidsevaluatie drie maanden na herstel van COVID-19. Bij patiënten die kampten met ernstige COVID-19 herstelt het longweefsel in de meeste gevallen goed.
Is het erg om (veel) slijm te hebben? Het is normaal om slijm te hebben dat helder is. Soms moet je om het slijm weg te krijgen hoesten. Als je hoest probeert je lichaam je luchtpijp en longen weer vrij van slijm te krijgen.
Bij een 'gewone' longontsteking is vaak maar een deel van de long ziek. De rest van de long is gezond. Bij het coronavirus zien we vaak dat de ontsteking door de hele long of in beide longen zit. Daardoor kan de long niet meer goed zuurstof opnemen.
Bij een bronchitis is de röntgenfoto normaal. Bij een longontsteking (pneumonie) zijn één of meer verdichtingen of soms een toegenomen streperig patroon te zien. Actieve tuberculose wordt gewoonlijk waargenomen in de longtoppen.
Als u een longontsteking hebt die is veroorzaakt door een bacterie, zal uw arts u een antibioticakuur voorschrijven. Bij pijn en koorts kunt u paracetamol nemen. Verder is het belangrijk om veel te drinken, voldoende rust te nemen en niet te roken.
Het immuunsysteem is niet constant, maar afhankelijk van je biologische klok. Hierdoor ervaar je de ziektesymptomen het hevigst in de nacht, omdat het immuunsysteem dan gaat pieken.
Als je merkt dat je snot een groene kleur heeft kan dit duiden op een bacteriële infectie of schimmelinfectie. Dat je snot groen kleurt komt door de bloedcellen die je afweersysteem helpen tegen bacteriën te vechten. Wanneer deze cellen doodgaan laten ze een groene kleur los die ervoor zorgt dat je snot verkleurt.
Door ontstekingen in de longen gaan de longblaasjes langzaam kapot. Hierdoor krijgt u klachten als hoesten en benauwdheid.
Een longontsteking kan vanzelf overgaan. Maar vaak zijn de klachten te hevig om dat af te wachten. Welke behandeling u dan krijgt, is afhankelijk van de oorzaak van de ontsteking. Als bacteriën de longontsteking hebben veroorzaakt, krijgt u een antibioticakuur.