Betekenis: Het percentage 0 verzuim is het gemiddeld aantal medewerkers dat de afgelopen 12 maanden geen enkele verzuimmelding heeft gehad. Dit cijfer zegt mogelijk iets over de verzuimcultuur in de organisatie. Het percentage 0-verzuim in Nederland schommelt rond de 55%.
55% heeft een betrekkelijk laag verzuim. gemiddeld 15% van de werknemers heeft een opvallend frequent of langdurig verzuim. De criteria daarvoor zijn: per jaar vier of meer keer ziek, langer dan één maand in één ziekteperiode of in totaal meer dan 42 dagen (zes weken) ziek.
Verzuim houdt in dat een werknemer niet op het werk verschijnt en hiervoor 'ziekte' als reden opgeeft. Een ziekmelding kan voor een korte periode zijn, bijvoorbeeld vanwege griep of migraine, maar kan ook langer duren.
Normaal is de verhouding tussen kort, middellang en lang verzuim: 1:2:3. Dus de helft van het ziekteverzuimpercentage wordt dan veroorzaakt door lang verzuim. Kijk of de opbouw bij uw relatie in balans is. Ziekmeldingsfrequentie: Het gemiddeld aantal keren dat medewerkers zich op jaarbasis ziek melden.
Het verzuimpercentage geeft het gemiddeld aantal zieke medewerkers weer per 100 medewerkers. De meldingsfrequentie geeft aan wat het gemiddelde aantal ziekmeldingen was over een bepaalde periode. Dit betekent: hoe hoger deze getallen, hoe meer er wordt verzuimd binnen uw organisatie.
Betekenis: De gemiddelde verzuimduur is de gemiddelde tijd in dagen tussen verzuim- en hersteldmelding. Betekenis: Het percentage 0 verzuim is het gemiddeld aantal medewerkers dat de afgelopen 12 maanden geen enkele verzuimmelding heeft gehad. Dit cijfer zegt mogelijk iets over de verzuimcultuur in de organisatie.
U kunt het verzuimpercentage berekenen door het totaal aantal verzuimde kalenderdagen te delen door het totale aantal beschikbare kalenderdagen van alle medewerkers samen en de uitkomst met honderd te vermenigvuldigen.
De meldingsfrequentie van verzuim per medewerker binnen Nederland ligt rond de één keer per jaar. Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen.
In het tweede kwartaal van 2021 lag het verzuimcijfer op 6,5%. Dit is het hoogst gemeten verzuimcijfer voor een tweede kwartaal sinds 2003. In 2020 lag het cijfer nog 0,4% lager. Kijken we naar de afzonderlijke maanden, dan steeg het gemiddelde verzuimpercentage in de zorg van 6,1% in oktober naar 7,0% in november.
Van Dale biedt uitkomst: ziek refereert aan gezondheid of aan de afwezigheid daarvan, terwijl verzuim 'nalatigheid' betekent. In deze context: na laten te werken. Een gangbare term als 'ziekteverzuim' betekent dus: niet komen werken vanwege ziekte.
afwezigheid, feil, nalatigheid, omissie, weglating. als synoniem van een ander trefwoord: nalatigheid (zn) : achteloosheid, laksheid, negligentie, nonchalance, omissie, onachtzaamheid, vergetelheid, verzuim, zorgeloosheid.
Een grote werkgerelateerde oorzaak van ziekteverzuim is belastende arbeidsomstandigheden. Deze omstandigheden zijn onder te verdelen in fysieke en psychosociale arbeidsbelasting, maar ook omgevingsfactoren. Daarnaast blijkt de grootte van de organisatie blijkt een risicofactor te zijn voor verzuim.
Werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek
De gemiddelde verzuimduur per werknemer bedroeg ruim 6 dagen. De gemiddelde verzuimduur was met 8,5 dagen in 2014 het hoogst onder werknemers in het openbaar bestuur en bij overheidsdiensten.
Je kunt het verzuimpercentage ook berekenen op basis van werkdagen en ziektedagen. De rekensom is dan: Aantal ziektedagen / totaal aantal werkdagen X 100.
In alle ondervraagde leeftijdsgroepen blijken vrouwelijke werknemers zich vaker ziek te melden dan hun mannelijke collega's. In de categorie 25 tot 35 jaar is het verzuimpercentage van vrouwen zelfs twee keer zo hoog als dat van mannen.
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor het bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden. Bijvoorbeeld als de voortgang van het productieproces in gevaar komt. Of als de werkdruk voor de andere werknemers te hoog wordt.
Wie bepaalt of je arbeidsongeschikt bent? Belangrijk om te weten is dat je werkgever niet kan én mag bepalen of je wel of niet ziek bent. En of je dus (weer) moet komen werken. Jouw werkgever is namelijk geen arts.
Alle partijen zijn erbij gebaat dat de werknemer zo snel en verantwoord mogelijk weer aan het werk gaat. De ene keer duurt dat traject wat langer dan de andere keer. Als uw werknemer zes weken of langer ziek is, is er sprake van langdurend verzuim.
13 Kunt u mij informeren over de juiste definities m.b.t. kort, middellang en lang verzuim? Vooralsnog hanteren wij deze als volgt: <7 dagen = kort, < 42 dagen = middellang > 42 dagen = lang.
U ontvangt in het 1e ziektejaar minstens 70% van uw loon en minimaal het minimumloon. U kunt meer loon doorbetaald krijgen als hier afspraken over staan in uw cao of in uw arbeidsovereenkomst. Bent u ziek vanwege orgaandonatie, zwangerschap of bevalling? Dan krijgt u 100% van uw loon.
Middellang verzuim duurt langer dan een week, maar korter dan zes weken. Voorbeelden hiervan zijn rugklachten of andere klachten aan het bewegingsapparaat. Als er sprake is van middellang verzuim, is het goed om contact op te nemen met uw zieke medewerkers.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.