Een kind van 1 jaar slaapt ongeveer 11 tot 13 uur per nacht. Overdag slaapt hij meestal een uurtje 's ochtends en een uurtje 's middags. Een kind van anderhalf jaar doet vaak alleen aan het begin van de middag één slaapje. Veel kinderen van deze leeftijd vinden afscheid nemen bij het naar bed gaan moeilijk.
De meeste baby's en jonge kinderen worden wakker tussen 6:00 en 7:00. Wordt een kindje wakker voor 6:00, dan wordt dat als extreem vroeg gezien. Er zijn baby's die af en toe om 5:30 wakker worden, maar er zijn ook kleintjes die er een gewoonte van maken om iedere ochtend al om 4:30 de dag willen beginnen!
18 maanden t/m 2,5 jaar
Tussen 6:00 en 7:30 start van de dag. Tussen 12:00 en 13:00 start middagslaapje van ongeveer 2 uur en 15 minuten voor kindjes van 18 maanden en ongeveer 2 uur voor oudere kinderen. Tussen 18:00 en 18:30 start bedtijdroutine. Tussen 18:30 en 19:00 lichten uit en slapen.
Maar gemiddeld is ons advies: Middagdutje baby: gemiddeld 2 tot 2,5 uur. Middagdutje dreumes: gemiddeld 2 uur. Middagdutje peuter: gemiddeld 1,5 tot 2 uur.
Ongeveer dus nog hetzelfde als een baby van 6 maanden. Vanaf 1 jaar: een baby van 12 maanden heeft ook 14 uur slaap op een dag nodig, maar met gemiddeld 1 tot 2 slaapjes overdag. Vanaf 2 jaar: een peuter van 2 jaar heeft zo'n 13 uur slaap per dag nodig inclusief het middagdutje dat gemiddeld 1,5 duurt.
Ons advies is om de ochtenddut niet te lang te laten duren. Met een kort ochtendslaapje zorg je ervoor dat je baby nog voldoende slaap over heeft voor een langer middagdutje. Is het ochtendslaapje te lang? Dan hebben baby's vaak meer moeite met een (langere) middagslaap.
Wist je dat baby's en peuters het beste in slaap vallen tussen 18:00 en 20:00? Hun lichaam is hiervoor natuurlijk geprogrammeerd. In de namiddag zal het lichaam van je kindje zich automatisch klaar gaan maken om tussen deze tijden te gaan slapen.
Baby's van 6 tot 12 maanden slapen vaak nog twee keer overdag, in totaal ongeveer 3 uur. 's Nachts slapen ze vaak 12 uur.
Een slaapregressie kan ongeveer 2 tot 4 weken in beslag nemen. Je bent er dus helaas niet zomaar vanaf. Het kan voorkomen dat deze periode heel heftig is en je er meerdere keren op een nacht uit moet. Maar misschien heb je geluk en verloopt deze periode soepeler dan andere slaapregressies.
Baby gecontroleerd laten huilen: gecontroleerde uitdoving/ graduele extinctie. Dat is de welbekende '5-10 minuten regel', ook wel de gradual extinction of de gecontroleerde uitdoving genoemd.. Hierbij ga je elke 5 minuten terug om je baby of kind te troosten en het aantal minuten voer je stapsgewijs op.
De wakkertijd is ongeveer 2,5 uur bij een baby van 11 maanden, maar als je baby goed geslapen heeft kan hij wel 4 – 4,5 uur wakker blijven na de middagdut. Er is geen namiddagdut meer nodig, tenzij de dutjes overdag in duigen vallen. In dat geval kan je je baby nog laten slapen tussen 16.00 en 17.00.
De term wakkertijd zegt het eigenlijk al: het gaat om de tijd dat je kind wakker is tussen twee slaapjes. De wakkertijd verschilt per leeftijd, maar ook per baby. Iedere baby is namelijk weer anders. In de eerste weken na de geboorte slaapt je baby nog heel veel en kan hij maar kort wakker zijn tussen de slaapjes door.
Wanneer stoppen met het middagslaapje? De meeste peuters gaan hun middagslaapje overslaan als ze tussen 2 en 3 jaar oud zijn, maar soms hebben ze het middagdutje al niet meer nodig als ze 1,5 jaar zijn. Negen van de tien peuters van 2 jaar slaapt overdag en van de 3-jarigen doet de helft nog een middagslaapje.
Wil je baby overdag niet slapen? De dutjes overdag zijn erg belangrijk voor de ontwikkeling van je kindje. Daarnaast raakt je kind oververmoeid als hij overdag niet goed slaapt, wat weer nadelig kan zijn voor zijn (en jouw) nachtrust.
Richtlijn: ongeveer 300 ml (2 bekertjes) per dag. 3 keer per dag een maaltijd, bijvoorbeeld 's ochtends en 's middags een boterham en 's avonds een warme maaltijd. Toelichting melk: vanaf 1 jaar heeft je kindje geen opvolgmelk meer nodig. Hij is eraan toe om halfvolle of magere melk te drinken.
Kort het ochtenddutje in. Voor veel kindjes jonger dan 15 maanden (en soms ook 15 maanden of ouder) is 5 uur achter elkaar wakker zijn te lang. Om die reden is het goed de twee dutjes zo lang mogelijk in stand te houden.
Het 2-3-4 ritme betekent dat je op een dag achtereenvolgens rekening houdt met 2 uur, 3 uur en 4 uur tussen dutjes: 2 uur: tel 2 uur op bij het moment van wakker worden om het tijdstip van het eerste dutje te bepalen.
Een middagdutje wordt niet voor niets een powernap genoemd. Twintig minuten is al genoeg om even bij te tanken en je minder slaperig te voelen. Na zo'n dutje kun je er weer fris tegenaan. Je bestrijdt hiermee niet alleen je vermoeidheid: je zorgt zo ook dat je je mentaal beter voelt.
Je kind wordt naarmate hij ouder wordt steeds anders genoemd, voor jou blijft het altijd je kleine baby. Na de eerste verjaardag veranderde je baby in een dreumes. Wanneer je kind twee kaarsjes uitblaast is hij officieel een peuter. De peutertijd duurt vanaf het tweede tot het vierde jaar van je kind.
Zorg ervoor dat, wanneer je je kind op bed legt, alle 'prikkels' weg zijn. Hiermee bedoelen we dat al het speelgoed, geluid en licht uit zicht moet zijn (nachtlampjes uitgezonderd). Worden ze 's ochtends wakker, dan kun je ze een aantal speeltjes geven zodat ze weer even bezig zijn.