Op dit moment zijn er drie geneesmiddelen in Nederland geregistreerd voor de behandeling van obesitas. Behalve liraglutide en naltrexon/bupropion is er ook orlistat dat al sinds 1998 op de markt is.
In Nederland zijn op dit moment 3 goedgekeurde anti-obesitasmiddelen verkrijgbaar. Het meest gebruikte medicijn bij obesitas is momenteel orlistat. Sinds 2019 zijn ook liraglutide en het combinatiemiddel naltrexon/bupropion beschikbaar. Gemiddeld leiden deze medicijnen tot zo'n 5 tot 6 procent gewichtsverlies.
Het medicijn Mysimba kan voor de behandeling van overgewicht worden vergoed uit het basispakket. Uit onderzoek blijkt dat het middel effectief is bij mensen met een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger die al deelnemen aan een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI).
Welke medicijnen worden gebruikt bij overgewicht? Orlistat is een vermageringsmiddel. Het werkt in de darmen en vermindert daar de omzetting van vet in stoffen die in het lichaam kunnen worden opgenomen. Daardoor blijft meer vet achter in de darmen.
Bij patiënten met diabetes mellitus mag Saxenda niet worden gebruikt als een vervanger van insuline. Diabetische ketoacidose is gemeld bij insuline-afhankelijke patiënten na snelle stopzetting of dosisverlaging van insuline (zie rubriek 4.2).
Zowel de huisarts al de internist mag dit voorschrijven. De voorwaarden zijn als volgt: deelname aan gecertificeerd gecombineerde leefstijlinterventie (GLI), gestart voorafgaand aan start Saxenda.
Met Mysimba vallen twee keer zoveel mensen 5% of meer af, en bijna drie keer zoveel mensen 10% of meer. Uit onderzoek blijkt dat Mysimba effectief is bij patiënten met een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger die al deelnemen aan een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI).
Wie snel buikvet wil verbranden, combineert stressmanagement en een aangepast dieet best ook met voldoende beweging. Door extra te bewegen, verbruik je immers meer calorieën, waardoor je lichaam sneller vet zal verbranden.
“Saxenda is officieel goedgekeurd en veilig bevonden.
Zo'n 2.000 mensen uit 16 landen namen deel aan de studie die 68 weken duurde. In de groep die het middel nam, verloren de proefpersonen gemiddeld 15 procent van hun lichaamsgewicht.
Volgens klinische studies kan het gebruik van Orlistat in combinatie met een vetarm dieet voor tot 50% extra gewichtsverlies zorgen. Concreet betekent dit dat voor dat je tot 1 kilo extra kan afvallen per 2 afgevallen kilo's.
Bij overgewicht hoort u minstens 5 procent te zijn afgevallen binnen drie maanden nadat u met dit middel bent begonnen. Is dit niet het geval, dan werkt dit middel bij u onvoldoende en heeft verdere behandeling met dit medicijn geen zin.
Patiënten moeten naltrexon/bupropion bij voorkeur innemen bij de maaltijd. Na 16 weken dient de arts het effect van de behandeling te evalueren. Patiënten die minder dan 5% van hun lichaamsgewicht verliezen na 16 weken behandeling moeten stoppen met de naltrexon/bupropion.
Uitsluitend voor een volwassen verzekerde met diabetes mellitus type 2 en een BMI ≥35 kg/m2, bij wie de bloedglucosewaarden onvoldoende kunnen worden gereguleerd met de combinatie van metformine en een sulfonylureumderivaat in de maximaal verdraagbare doseringen en die geen insuline gebruikt.
Het verschil tussen Saxenda en Victoza
Victoza is geregistreerd voor de behandeling van diabetes type II en Saxenda voor de behandeling van overgewicht. Het verschil tussen Saxenda en Victoza zit in het gebruik en de dosering. Saxenda moet eenmaal daags worden geïnjecteerd.
Hoe Saxenda bij gewichtsverlies precies werkt is niet geheel duidelijk, maar het lijkt in te werken op de hersengedeelten die de eetlust reguleren, door zich aan GLP-1-receptoren in hersencellen te hechten en daardoor het gevoel van verzadiging te laten toenemen en het gevoel van honger te laten afnemen.
U moet alleen doorgaan met het gebruik van Saxenda als u ten minste 5% van uw aanvankelijke lichaamsgewicht bent verloren na 12 weken gebruik van de dosis van 3 mg per dag (zie rubriek 3). Raadpleeg uw arts voordat u doorgaat. Uw arts zal u een dieet en een oefenprogramma voorschrijven.
De meest voorkomende bijwerkingen van Saxenda® zijn misselijkheid, diarree, obstipatie en overgeven. Deze bijwerkingen verdwijnen doorgaans na een paar dagen of weken.
Lang niet iedereen met (ernstig) overgewicht krijgt het Saxenda gedekt via zijn of haar zorgverzekering. Het gaat vooralsnog alleen om een kleine groep mensen, namelijk iedereen: Met een BMI van boven de 40; of. Met een BMI van 35 of hoger, in combinatie met een hart- of vaatziekte, slaapapneu of artrose.
Dit geneesmiddel is alleen op recept verkrijgbaar.
Saxenda/Liraglutide, is een Glucagonachtige peptide (GLP-1)-analoog. Voor de behandeling van obesitas berust de werking van Liraglutide op de activering van de GLP-1-receptor en verhoogt het gevoel van verzadiging en vermindert het gevoel van trek en honger.
U kan het geneesmiddel dus enkel reserveren. De apotheker kan het bestellen en voor u klaarleggen in de apotheek. De prijzen die hier worden weergegeven zijn prijzen zonder tussenkomst van het ziekenfonds. Deze worden verrekend aan de kassa wanneer u de producten komt ophalen.