Ook in het wild eten gorilla's soms hun eigen poep. Ze doen dit omdat niet alle voedingstoffen uit hun eten op tijd vrijkomen in hun darmen, waardoor ze waardevolle mineralen en vitamines (vooral B12) uitpoepen. Voedingstoffen die ze wel nodig hebben voor onder andere hun gewrichten.
Volwassen konijnen en veel andere knaagdieren, gorilla's en honden eten hun eigen poep of die van een ander op. De poep bevat vitaminen die er in de eerste verteringsronde niet uit gehaald konden worden. Varkens werden in het oude China gebruikt voor klaar-terwijl-u-wacht wc's.
Van je eigen poep word je niet ziek, behalve misschien dat je tandvlees kan gaan ontsteken. Het grootste probleem zal het overwinnen van je natuurlijke walging zijn. Verder krijg je na een paar maanden zonder voedsel een tekort aan vitamine C. Dat leidt tot scheurbuik en ook dat is dodelijk.
Het eten van poep is op zich niet gevaarlijk. Poep bestaat namelijk uit onverteerde bestandsdelen van voeding en uit bacteriën. De meeste hiervan zorgen niet voor ziekte, maar toch kunnen er in poep gevaarlijke onderdelen zitten. Denk bijvoorbeeld aan virussen, ziekmakende bacteriën of parasieten zoals wormen.
Heb je ooit overwogen je eigen poep te eten? Ik wel, nu uit een in The Lancet gepubliceerde studie blijkt dat de stoffen in onze poep niet schadelijk zijn maar nuttig.
Menselijke poep is bitter, vanwege de gal. Dat wordt afgescheiden door de lever en opgeslagen in de galblaas. De korrels die overblijven in uitwerpselen hebben geen smaak. We gaan ervan uit dat de smaak van poep voornamelijk door de geur wordt bepaald.
Nadat de voedingsstoffen uit je eten zijn gehaald, wordt wat je niet gebruikt in je darmen tot poep gekneed. En dat poep je binnen 24 tot 48 uur uit. De hele reis van eten door je spijsvertering duurt dus 24 tot 48 uur. Dit hangt af van wat je precies eet en hoe makkelijk dat af te breken is door je lichaam.
Gezonde ontlasting is bruin en smeuïg. Dan kan veranderen door wat je eet. Zo zorgt spinazie voor een groenige kleur en maken bietjes of rode kool je ontlasting een beetje rood. Dat is normaal.
Hoe langer je die grote boodschap gaat uitstellen, hoe meer stoelgang zich gaat ophopen in je darmen en hoe harder die ook gaat worden. Dat kan leiden tot constipatie, en op termijn kan het zelfs leiden tot chronische constipatie.
We poepen bijna 4.000 kilo in ons leven
Gemiddeld poepen we zo'n 128 gram per dag. Met een gemiddelde levensverwachting van 81 jaar pers je dus gedurende je leven 3.787 kilo stront naar buiten. Dit is meer dan het gewicht van de gemiddelde Aziatische olifant, die weegt namelijk 3.350 kilo.
Als je de wc doortrekt gaat je drol , met papier en water, naar een buis onder de grond.Dit is een rioleringsbuis.Daarna komt je drol aan op de rioolwaterzuivering. In Nederland zijn ongeveer 350 rioolwaterzuiveringen die het vieze afvalwater van alle Nederlanders weer schoon maken.
Voedselresten die het lichaam niet nodig heeft, komen als een waterdunne brij in de dikke darm terecht. Hier worden vocht en zouten aan de ontlasting onttrokken. De dikke darm gaat over in de endeldarm, waar de ontlasting tijdelijk wordt opgeslagen.Wanneer de endeldarm vol is, krijg je aandrang om naar de wc te gaan.
Maar veel mensen weten niet dat dit een fabeltje is. Eierkoeken zouden helpen omdat er ammoniak in zou zitten, maar dit zit helemaal niet in eierkoeken. Eierkoeken bestaan voornamelijk uit suiker, naast dat er vrijwel geen voedingsstoffen in zitten waar een hond iets aan heeft, is het ook nog eens ongezond.
De blobvis mag zich officieel het lelijkste beest op aarde te noemen. De vis is in een verkiezing verkozen tot meest afzichtelijke diersoort. Met zijn slijmerige uiterlijk en droevige gezichtsuitdrukking is de blobvis inderdaad niet moeders mooiste.
Een marter zal zijn uitwerpselen in zijn verblijfplaats in een soort latrine deponeren. Hij gebruikt dus altijd dezelfde plaats. Doordat de uitwerpselen zich ophopen, krijgt u vanzelf stankoverlast. De uitwerpselen van de marter zijn worstachtig en zo'n 3 à 4 tot 10 cm groot.
De wombat is het enige dier ter wereld met kubusvormige ontlasting.
Kinderen met poepangst gaan wel naar de WC om te plassen, maar willen een luier om in te poepen. Als een kind op aandrang reageert en vraagt om een luier of zich terug trekt om te poepen, is het in principe gewoon zindelijk. Deskundigen spreken van het “toilet weiger syndroom” als de angst langer dan een maand duurt.
Volgens artsen en wetenschappers is dat ook een prima vuistregel: als je tussen de drie keer per dag en drie keer per week poept, is dat in principe gezond. Het aantal kan dus per persoon flink verschillen. Andere studies naar de stoelgang bevestigen deze 'regel van drie'.
De normale vaste ontlasting blijft over. Deze ontlasting wordt door het samentrekken van de dikke darm voortgeduwd naar het laatste deel van de darm: de endeldarm. Als deze vol is, krijgt u 'aandrang', het signaal om naar het toilet te gaan. Een volwassen mens heeft gemiddeld 100 tot 200 gram ontlasting per dag.
Dít zegt een expert erover. In de ochtend poepen is heel gewoon, vertelt gastro-enteroloog Ali Rezaie aan gezondheidsplatform Well+Good. Je hebt de hele nacht niet gegeten en tijdens die periode van vasten wordt de inhoud van je dunne darm naar je dikke darm verplaatst.
Er worden dus meer calorieën uitgescheiden in de ontlasting. Van elke gram vezels die je eet, scheidt je ongeveer 7 calorieën uit. Met een vezelrijke voeding van 35 gram per dag scheidt je maar liefst 245 calorieën uit!
Zelfs als je al enige dagen geen ontlasting hebt, is dit geen reden tot behandeling. Je hoeft pas maatregelen te nemen als je klachten hebt (pijn, druk, opgeblazen gevoel). Als ondanks vezelrijke voeding de stoelgang niet beter wordt, kun je eventueel een laxeermiddel gebruiken.
Welke noten zijn minder goed voor je stoelgang? Peulvruchten zoals bonen, linzen maar ook pinda's zitten vol met gist.Gist is moeilijker te verteren voor onze darmen. Het komt dan ook veel voor dat je last krijgt van je darmen na het eten van deze peulvruchten.
Maar ook bevat het vitamine B2 en B3, allebei nodig voor een gezonde huid en een goede energievoorziening. Daarnaast brengt mais je vitamine B5. Ons spijsverteringsstelsel heeft geen enzymen om cellulosevezels af te breken, en daarom kan het lichaam de maïskorrel niet verteren en komt hij heel naar buiten.