Een paar zeer goede soorten zijn, in volgorde van bloeitijd: de wilg, esdoorn, paardenkastanje, acacia en de linde. Deze bomen leveren veel stuifmeel en nectar die bijen voor hun bestaan nodig hebben. Daarnaast zijn er nog veel andere soorten en uiteraard mogen we ook de fruitbomen niet vergeten.
De spork (Rhamnus frangula) is dé ideale bijenstruik : bloeit van mei tot september. En is daarmee meteen de langstbloeiende struik van West-Europa. Bijen zijn verzot op de vele kleine bloemetjes. Ze halen er zowel stuifmeel als nectar op.
De beste bijenplanten hebben open bloemen met veel nectar en stuifmeel. Bijen zijn bijvoorbeeld verzot op kattenkruid, en hommels op vingerhoedskruid. Ook kruiden zijn een geweldige voedselbron, vooral de bloemen van bieslook, rozemarijn, tijm, salie en pimpernel. Oregano bevat de meeste stuifmeel en nectar.
Heesters die bijen aantrekken
Struikheide (Calluna vulgaris) bloeit langdurig rood, roze, wit of roodpaars. Schijnels (Clethra alnifolia) is een gemakkelijke groeiende struik met witte bloempluimen en geel herfstblad. Russische salie (Perovskia atriplicifolia) is een struik met violetblauwe bloei en grijze bladkleur.
Kijk bijvoorbeeld eens uit naar marjolein (Origanum), ijzerhard (Verbena bonariensis), kattekruid (Nepeta), rode zonnehoed (Echinacea), koninginnenkruid (Eupatorium), guldenroede (Solidago) en het zeepkruid (Saponaria officinalis).
Bloemborders. Populaire planten zoals petunia's, hortensia's, begonia's, de meeste rozen en pelargoniums trekken nauwelijks vlinders, hommels of bijen aan. Ook siergrassen en varens behoren niet tot de bloemplanten en zullen dus ook geen bijen lokken.
Een paar zeer goede soorten zijn, in volgorde van bloeitijd: de wilg, esdoorn, paardenkastanje, acacia en de linde. Deze bomen leveren veel stuifmeel en nectar die bijen voor hun bestaan nodig hebben.
Bloemen zijn voor bijen onweerstaanbaar. Ze kunnen niet zonder bloemen leven. De nectar en het stuifmeel uit bloemen is hun eerste levensbehoefte.
Vlinder- of bijenplanten zijn planten die nectar produceren waar bijen, vlinders en andere nuttige insecten baat bij hebben. Door de aanwezigheid van insecten ontstaat een biologisch evenwicht in de tuin en krijgen plagen geen kans.
Zet bloemen in je tuin of op je balkon waar wilde bijen en honingbijen op afkomen. Kies bloemen die in verschillende maanden bloeien: bijen hebben van het voorjaar tot in de herfst bloeiende planten nodig. Check de bloemetjes- en bijtjeskalender. Zorg dat wilde bijen in je tuin kunnen nestelen.
lavendel: is naast een heerlijk geurende plant een heel goede plant (vol nectar) voor vooral bijen.
In nectar en stuifmeel van de Pontische Rododendron komen voor bijen giftige stoffen voor. Voor bijen giftige Grayanotoxinen zijn gevonden in de nectar van Rododendrons. De honing van bijen die alleen hebben gefoerageerd op Rhododendron ponticum is giftig voor mensen en wordt 'Gekke honing' (Mad honey) genoemd.
Vooral met veel verschillende bloeiende planten en bloemen maak je de bijen blij. Zorg ervoor dat er zo lang mogelijk bloeiende bloemen aanwezig zijn, van verschillende plantenfamilies. Het liefst van het vroege voorjaar tot de late herfst. Zo hebben de bijen voldoende te eten.
Bijen verschillen onderling in voorkeur voor kleuren. Zo vinden honingbijen UV licht aantrekkelijk, de kleuren blauw en groen minder. Het blauwpaarse gebied is voor hommels weer aantrekkelijk. De kleur van de bloem is niet willekeurig.
Bijen zijn dol op bloemen voor bijen waar ze heerlijk kunnen smikkelen van de nectar van de bloemen. Er vliegen in Nederland veel verschillende bijen rond. Wel zo'n 350 verschillende soorten.
Bijvriendelijke planten
De meeste dubbele bloemen zijn voor bijen lastig toegankelijk. Kies dus liever voor enkelbloemige variëteiten van bijvoorbeeld dahlia's en rozen. Of ga voor inheemse drachtplanten, zoals rode dophei (Erica cineria), klimop (Hedera helix) of zonnebloem (Helianthus annuus).
Vooral beuken-, eiken- en essenhout zijn hiervoor erg geschikt. Werkwijze: Boor gaatjes van verschillende breedte (2-9 mm) en lengte (5-15 cm) in het hout. Door te variëren met de breedte en lengte van de gaatjes is het bijenhotel geschikt voor verschillende soorten bijen.
Zorg voor voldoende bloemen: maai je gras wat minder vaak, leg een bloemborder aan, zaai een bloemenweide, plant bloembollen of kies voor inheemse struiken en bomen die veel bijen aantrekken. Ook in je moestuin, kruidentuin, op je balkon of op een groendak kan je heel wat doen om onze wilde bijen te helpen.
' Wat volgens hem helemaal geen goed idee is: bijen honing geven. 'Daar kunnen ze ziek van worden. Er kan in de honing iets zitten waar mensen niet gevoelig voor zijn, maar hommels wel', aldus de bijendeskundige.
De hibiscus is een typische hommelplant omdat de nectar diep verscholen ligt in de bloem. Hommels met hun lange tong kunnen in tegenstelling tot de honigbijen daar wel bij komen. De bloemen van de Hibiscus bevatten nectar met een zeer laag suikergehalten waardoor de bijen de bloemen links laten liggen.
Wil je echt iets doen om de biodiversiteit in je tuin te verhogen kies dan voor bomen en struiken die hier van nature groeien. Dit noemen we inheemse soorten. Ze slaan gemakkelijker aan en houden het beter vol. Plant bijvoorbeeld sporkehout (vuilboom), wilde lijsterbes, hazelaar, winterlinde, veldesdoorn.
Zeer bekend zijn de Biesbosch en de Rhoonse en Carnisse grienden. In deze wilgen- bossen is schietwilg meestal de dominerende boomsoort. Wilgen zijn zeer belangrijke stuifmeel en nectarleveranciers voor bijen.