Speksteen neemt heel veel warmte op en geeft deze heel gelijkmatig weer af. Je woonkamer wordt dus ook heel gelijkmatig warm. De aangename stralingswarmte houdt lang aan, omdat het materiaal heel lang warm blijft. Dus ook als de kachel al uit is, geeft hij nog steeds warmte af.
Doordat roze en witte speksteen zo zacht is laat het zich makkelijk bewerken en is het dus geschikt voor beeldhouwkunst. Het is heel makkelijk zelf thuis te bewerken. Het wordt dan ook veel in workshops en op scholen gebruikt. Speksteen wordt bewerkt met behulp van een rasp en/of schuurpapier.
Ze kunnen wel 100 jaar meegaan. Maar ook al vervuild de schoorsteen minder snel dan bij een houthaard, hij moet wel eens in de zoveel tijd worden geveegd. Speksteenkachels zijn niet goedkoop en worden niet gesubsidieerd. Prijzen starten bij 3.000 euro.
Het tweede voordeel van een speksteenkachel is de aangename stralingswarmte en de grote warmte opslagcapaciteit. Hierdoor blijft de speksteenkachel nog minstens 10 uur warmte afgeven nadat het vuur gedoofd is. Met slechte enkele uren stoken blijft uw woning wel een etmaal warm.
Ontstaan. Speksteen is een stollingsgesteente, dat meer dan twee miljard jaar geleden in de aardkorst werd gevormd. Onder enorm hoge temperatuur en gigantische druk vormde zich deze zachtgrijze steen met zijn zijdezachte oppervlak dat zo aangenaam aanvoelt.
Speksteen, serpentijn en zandsteen bevatten o.a. siliciumoxide (kwarts), dat zich juist wel in de longen kan ophopen als er vaak of langdurig met deze steensoorten gewerkt wordt.
Speksteen is een natuursteensoort met een zeer hoog soortelijk gewicht, namelijk 2980 kilo per kubieke meter, waardoor het bijna drie keer zo zwaar is als water. De steen is minder geschikt voor buiten. Het gepolijste oppervlak kan snel dof worden en door het binnendringen van vocht kan de steen bij vorst scheuren.
Een speksteenkachel is niet goedkoop maar je moet er rekening mee houden dat zo'n kachel erg lang meegaat en dat je relatief gezien maar weinig brandstof nodig hebt. Je zal dus flink wat energie kunnen besparen, waardoor zo'n kachel een investering is die je op termijn vanzelf terugverdient.
Mensen die een speksteenkachel in hun woning hebben, hebben over het algemeen een lagere luchttemperatuur in de woning. Dit voelt prettig aan, is niet benauwd en het ademt veel prettiger. Toch hebben deze mensen het lekker warm. De infraroodstraling van de kachel zorgt namelijk voor echte warmte op het lichaam.
Reiniging van het speksteen oppervlak
Neem bij uw regelmatige schoonmaak het oppervlak van de kachel af met een waterig sopje van afwasmiddel. Vlekken kunt u boenen met afwasmiddel. Laat het afwasmiddel even inwerken en spoel en droog het steenoppervlak daarna zorgvuldig.
De prijs van een massieve speksteenkachel schommelt tussen 5.000 en 10.000 euro en is afhankelijk van de grootte en de vorm. De kachel kan indien gewenst op maat worden gemaakt en volledig op je wensen worden afgestemd. Massieve kachels worden ter plaatse opgebouwd.
€2,50 per kilo.
Het juiste hout voor de speksteenkachel
Elzenhout is bijvoorbeeld erg geschikt voor een speksteenkachel, omdat dit type hout sneller warmte afgeeft en het speksteen hierdoor eerder opwarmt. Verder zijn essenhout en berkenhout geschikt voor de speksteenkachel. Essenhout brandt traag en geeft een mooi vlammenspel.
Je gebruikt grof, watervast schuurpapier. Hiermee kun je veel fijnere details maken dan met een vijl. Werk met het schuurpapier de hele steen rond en maak hem mooi glad. Houd de steen tussendoor eens onder de kraan of dompel hem in een bakje met water.
Leuk weetje: speksteen wordt in de volksmond ook wel zeepsteen genoemd; omdat de speksteen een hoog gehalte aan talk bevat, voelt deze aan als een stuk zeep.
Speksteenkachels halen een toprendement van 80% tot 95% omdat ze zowat al het hout in energie omzetten en de warmte opslaan in de spekstenen wanden, die deze nog lang verspreiden. Vergelijk dat maar eens met het rendement van een open haard (10%) of een traditionele houtkachel (40 tot 60%).
Speksteen is vooral bekend om zijn gebruik in speksteen kachels, dit zijn kachels die volledig vervaardigd zijn uit speksteen. Hierdoor houden dergelijke kachels de warmte ook goed vast en blijven deze warmte nog een lange tijd na het stoken afgeven.
Hij wordt vaak gebruikt rond haarden omdat hij 2,5 keer meer warmte kan opnemen van een gewone vuurvaste steen. Daarenboven kan speksteen de warmte 8 tot 10 keer sneller geleiden. Daardoor wordt warmte door speksteen snel opgenomen. Daarnaast is speksteen ook een materiaal dat goed tegen sterke hitte kan.
Wat is speksteen? Massa kan warmte vasthouden. Stenen worden dan ook vaak gebruikt om de warmte die een houtkachel genereert langer vast te houden.
U dient tijdens het stoken de luchttoevoer geopend te hebben, zodat het vuur de mogelijkheid krijgt om goed te branden. Tijdens het opstoken van uw speksteenkachel, verkrijgt u al warmte. Zodra de laatste blokken haardhout uitgebrand beginnen te raken, kunt u de luchttoevoer volledig sluiten.
Speksteen wordt o.a. gevonden in China, Thailand, Australie, Brazilie, India, en Scandinavie. Het speksteen uit noordelijk Europa is tamelijk hard en wordt gebruikt voor vloeren, kachels en gebruiksvoorwerpen.
Albast kan melkachtig wit zijn met transparante aderen, maar komt ook voor in als helder wit, grijs, roze, roodachtig en bruin en de kleur is afhankelijk van de vindplaats. In sommige gevallen vertoont albast blauwe vlekken die een stuk harder zijn dan de rest van de steen.
Edelstenen zijn zeldzame gesteenten, die meestal worden verwerkt in sieraden en accessoires. Bekende edelstenen zijn onder andere diamant, robijn, smaragd, saffier, aquamarijn, topaas, toermalijn, amethist, citrien, carneool, opaal, onyx, turkoois en granaat.