De eerste komen van organismen die in het water leven en zo klein zijn dat je ze niet kunt zien maar die je wel ziek kunnen maken. Het gaat dan om virussen, bacteriën en parasieten. Het andere risico is de aanwezigheid van giftige chemische stoffen.
Door het drinken van vervuild water krijgen mensen ziektes zoals cholera, tyfus en dysenterie. Ziektes die het gevolg zijn van een gebrek aan schoon drinkwater, goede hygiëne en veilige wc's noem je WASH-gerelateerde ziekte (WASH staat voor Water, Sanitatie en Hygiëne).
Ja, ook wanneer een flesje water volgens het etiket niet langer houdbaar is, kun je het veilig drinken. Dit meldt een woordvoerster van de Voedsel- en Warenautoriteit (VWA). In een flesje water zitten geen suikers of andere lekkernijen waar schimmels en bacteriën zo dol op zijn.
Wanneer iemand veel water drinkt in korte tijd, terwijl het lichaam het niet kwijt raakt, kan degene een watervergiftiging krijgen. De hoeveelheid water in het lichaam is dan te groot geworden in verhouding tot de hoeveelheid natrium (zout) in het lichaam.
Dat raden we ten zeerste af.Regenwater kan besmet zijn met bacteriën. Het water dat je hiervoor gebruikt, moet voldoen aan de wettelijke normen voor drinkwater. Een bijkomende zuivering is dus zeker nodig.
Hoewel grondwater door beschermende kleilagen vaak geen chemische verontreinigingen bevat, kunnen er wel te grote hoeveelheden ijzer of zout inzitten. Zelf opgepompt grondwater is dan ook niet zomaar geschikt om te drinken en mag bovendien wettelijk niet aan anderen worden geschonken.
Is het mogelijk om zelf je drinkwater te bereiden uit het regenwater dat je opvangt? Ja, dat kan! Het bereiden van schoon drinkwater op lokaal niveau wordt steeds belangrijker.
Symptomen die passen in het beeld van een waterintoxicatie zijn opzwellende handen en voeten, misselijkheid, braken, algemeen ongemak, hoofdpijn, spierpijn, spierkrampen, verwardheid, slaperigheid. In ernstige gevallen kunnen ook een epilepsieaanval, bewusteloosheid en soms coma met de dood tot gevolg voorkomen.
Opzwellende handen en voeten, misselijkheid, braken, hoofdpijn en spierpijn kunnen allemaal symptomen van watervergiftiging zijn. Ook kun je verward raken en slaperig worden. In ernstige gevallen kan iemand een epilepsieaanval krijgen, bewusteloos raken en zelfs overlijden.
Je lichaam reageert door overtollig vocht te verwijderen. Dit leidt tot misselijkheid, braken en diarree.
Gedurende de nacht neemt het water ook kooldioxide op uit de lucht waardoor de pH-waarde iets daalt en dat nachtelijke slokje net even wat zuurder kan smaken dan overdag. Al met al niet echt smakelijk, maar gevaarlijk is het zeker niet.
Wil je je water laten testen? Neem dan contact op met je waterbedrijf.Deze kan je kraanwater testen op bacteriën en op metalen. Wanneer er problemen zijn met je kraanwater en er sprake is van een afwijkende kleur of geur, dan zal je waterbedrijf het water kosteloos controleren.
Het water is erg biostabiel en bevat bovendien miljoenen goede bacteriën, volgens Boon. ,,Ze maken ons dus niet ziek en slechte bacteriën krijgen door al die biostabiliteit amper de kans zich te vormen.” Daardoor kan het dus geen kwaad als je bijvoorbeeld een glas water een tijdje laat staan, of een nacht.
Zelfs als het vies smaakt of oud is, blijft het veilig om te drinken. De meeste mensen vinden een glas water dat een nacht heeft gestaan nog wel veilig om van te drinken.
Gevaren in water
Maar van zomaar water drinken van natuurlijke bronnen kan je goed ziek worden. De grote boosdoeners in water waar je ziek van kan worden zijn micro-organismen (eencellige organisme, parasieten en bacteriën), chemicaliën en zware metalen. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld protozoa.
Niet gevaarlijk
Water op het nachtkastje laten staan is dus niet echt heel fris, maar schadelijk is het niet. In principe blijft het weken tot maanden relatief goed. Dat zegt microbioloog Frederik Hammes tegen nieuwswebsite Quest.
Watervergiftiging kan al bij drie liter per uur optreden.
Wat gebeurt er als je teveel water gedronken hebt? Als je meer dan 8 tot 10 liter water drinkt, dan komen je nieren in de problemen. Je nieren kunnen maximaal 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Als je te veel drinkt, kunnen je nieren de enorme hoeveelheid water niet aan.
Bij het overmatig drinken van water in een korte tijd, kan er watervergiftiging optreden. De nieren zullen niet in staat zijn om al dat water in het lichaam te verwerken, en daardoor wordt het vocht ook niet meer in urine omgezet. Het zal in plaats daarvan via het bloed het lichaam verlaten.
Te veel water is niet goed
Water is dus erg belangrijk en daarom is het goed om dagelijks 1,5 tot 2 liter te drinken. Meer kan, maar wees niet te enthousiast. De nieren, de zuiveringsinstallaties van het lichaam, kunnen maar een bepaalde hoeveelheid per uur verwerken. 0,75 tot 1 liter, om precies te zijn.
Voor je nieren is 1,5 tot 2 liter vocht genoeg. Door voldoende te drinken help je je nieren natrium, ureum en gifstoffen af te voeren. Dit zorgt er ook nog eens voor dat je minder risico loopt op het krijgen van chronische nieraandoeningen. Let er op wel dat te veel drinken juist schadelijk kan zijn.
Hoeveel moet ik elke dag drinken? Een gezonde volwassene heeft ongeveer 35 ml water per dag per kilogram lichaamsgewicht nodig. Deze richtlijn wordt u aanbevolen door wetenschappelijke organisaties. Een persoon van 50 kilo heeft dus 1,7 liter nodig, bij 60 kilo 2,1 liter, bij 70 kilo 2,4 liter en bij 80 kilo 2,8 liter.
Als u water 3 minuten kookt, gaan alle bacteriën dood.Na het koken kunt u het water veilig drinken. Een kookadvies geldt meestal 3 tot 4 dagen. Soms krijgt u een kookadvies zonder dat uw drinkwater vervuild is.
Het is nergens voor nodig kraanwater extra te filtreren, maar het mag natuurlijk wel. Daarbij is het heel belangrijk het filter goed schoon te houden. Als je dat niet doet, gaan er allerlei bacteriën en dergelijke in groeien, en dan wordt de waterkwaliteit juist slechter in plaats van beter.
Een effectieve en veilige manier om water veilig te kunnen drinken is door het te koken. Door water ongeveer 5-10 minuten laat koken worden bacteriën, protozoa en virussen gedood.