Griese yoghurt: Doordat deze yoghurt vrij dik is, eet je er vaak ook minder van. Dat is perfect want tot 100 gram Griekse yoghurt (ca.3 volle el), is nog FODMAP arm!
Er zijn verschillende soorten plantaardige yoghurt op basis van kokos verkrijgbaar. Kokos is beperkt low FODMAP. Monash University geeft aan dat een portie van 125 gram kokosyoghurt low FODMAP is. Omdat de hoeveelheid kokos per product verschilt, kan de hoeveelheid FODMAPs ook verschillen.
Als je geen lactose (koemelk) intolerantie hebt is Griekse yoghurt, gemaakt van bij voorkeur rauwe melk, een prima voedingsmiddel, dat je op diverse manieren kan gebruiken.
Voedingsmiddelen met een matige hoeveelheid lactose (minder dan 1 – 4 gram lactose per 100 ml/gram) geven vaak in kleine hoeveelheden, ongeveer 2 tot 4 el, geen problemen. Denk aan zachte kazen zoals hüttenkäse, mascarpone, mozzarella, ricotta, schapenkaas, Griekse yoghurt, kwark, room, crème fraiche en zure room.
In zure melkproducten zoals gewone yoghurt, kwark en karnemelk zit minder lactose. Zij worden vaak beter verdragen dan zoete melkproducten. Harde kaas, zoals Goudse kaas, is lactosevrij of bevat slechts een spoortje lactose.
Griekse yoghurt bevat gunstige bacteriën (probiotica) die bijdragen aan een gezonde balans in je darmflora (12,13,14). Op deze manier draagt de yoghurt bij aan gezonde darmen en daarmee aan een goede vertering. Griekse yoghurt kan nog op een andere manier goed zijn voor de darmen.
Ísey Skyr Bosvruchten is niet alleen hoog in proteïnen, koolhydraat- en vetarm maar ook lactosevrij. Door de toevoeging van lactase en een speciale filtertechniek wordt de lactose afgebroken en is deze variant geschikt voor mensen met een lactose-intolerantie.
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Het klopt inderdaad dat Griekse yoghurt meer eiwitten bevat en dat kan gunstig zijn. Eiwitten zorgen voor langere verzadiging. Qua vitaminen en mineralen is er weinig verschil: gewone yoghurt bevat net iets meer calcium, kalium en vitamine B2 dan Griekse yoghurt.
Het antwoord is ja, yoghurt is glutenvrij. Aan yoghurt zijn geen gluten bevattende voedingsmiddelen toegevoegd.
Wat betreft Griekse yoghurt:
Griekse yoghurt 0% is een goede keuze. Griekse yoghurt 2% is een grensgeval. Griekse yoghurt 10% kan alleen, als je binnen de norm van 10 energie% verzadigd vet in je voeding blijft.
Witte chocolade en melk chocolade zijn low FODMAP tot 15 gram per portie. Bij een portie van 30 gram of meer bevatten deze soorten chocola grotere hoeveelheden lactose en dit kan klachten geven. Pure chocolade is low FODMAP tot 30 gram per portie.
Pindakaas: bijna alle soorten kunnen. Let alleen op met smaakjes. Mijn favoriet is 100% pure pindakaas. Amandelpasta: 20 gram per portie is low FODMAP.
Mozzarella bevat dus meer lactose dan roombrie, maar je kunt het ook nog steeds eten tijdens het FODMAP dieet. Voor mozzarella geeft Monash University aan dat een portie 40 gram is. In de app staat: deze portie is laag in FODMAPs en zou verdragen moeten worden door de meeste mensen met PDS.
Nederlanders eten gemiddeld 100 gram yoghurt per dag, van mager tot volvet, van Griekse tot IJslandse varianten. Eet je volgens de Schijf van Vijf, oftewel de richtlijnen van het Voedingscentrum, dan let je op het vetgehalte in de zuivel die je in je ontbijtkom schept.
Voorheen adviseerde ik nog om kwark en yoghurt te eten. Maar de laatste tijd zijn er steeds meer onderzoeken die er op wijzen dat zuivel je spijsvertering verstoort. Door het pasteuriseren zijn de goede enzymen en bacteriën gedood, waardoor je darmen de zuivel niet goed meer kunnen verwerken.
Griekse yoghurt zit vol met probiotica. Daarnaast bevat het maar liefst 15 tot 20 gram eiwitten per 150 gram, dat is bijna twee keer zoveel dan gewone yoghurt. Griekse yoghurt is verkrijgbaar in praktisch elke supermarkt en smaakt heerlijk met wat vers fruit of een lepel (biologische) jam.
Sommige mensen zweren echter bij Griekse Yoghurt, door 'een perfecte combinatie van gezonde vetten, calcium en eiwitten is,' zegt voedingsdeskundige Anita Mirchandani, van de New York State Dietetic Association. 'Dankzij de eiwitten en vetten, zal Griekse yoghurt je gedurende een lange tijd een verzadigd gevoel geven.
Voor de meeste bacteriën in de yoghurt is de maag te zuur. Behalve voor de probiotica. Die overleven de zure omgeving van onze maag en komen levend in onze darm terecht. Probiotica zijn van nature ook aanwezig in de darmen en belangrijk voor een goede darmgezondheid.
Griekse yoghurt wordt op dezelfde manier gemaakt als Turkse yoghurt. Het grootste verschil is dat Griekse yoghurt meer vet bevat (ongeveer 10% vet en 127 kcal per 100ml). Dat hoge vetpercentage maakt Griekse yoghurt ideaal als vervanger van zure room en crème frâiche tijdens het koken.
Qua mondgevoel lijkt skyr het meest op een romige Griekse yoghurt, maar qua voedingswaarde het meest op magere kwark. Het heeft wel de voordelen van magere kwark, zoals veel eiwitten en weinig calorieën, maar niet het nadeel van het wat stroeve mondgevoel dat magere kwark kenmerkt.
Nederlandse 'harde' kaassoorten die geen lactose bevatten: Goudse, Maaslander, Maasdammer, Edammer, Kolummer, Texelaar, Leidse kaas en Friese Nagelkaas. een lactose-intolerantie vaak wel goed worden verdragen: Gruyere, Emmentaler, Parmesan, Danish Blue, Gorgonzola, Blue Stilton, Roquefort, Brie, Camembert.
Kefir bevat namelijk niet alleen weinig lactose, maar helpt je ook om je tolerantie voor lactose te verhogen. Je kunt ook kefir maken die geheel lactosevrij is. Dat doe je door water met suikers te gebruiken in plaats van op basis van zuivel.