In tegenstelling tot hepatitis B en hiv is syfilis een bacteriële infectie, veroorzaakt door de Treponema pallidum spp. pallidum, die goed te behandelen is met antibiotica. De syfilisscreening wordt verricht op bloed afgenomen uit de elleboogplooi. De uitslag van de syfilis test is binnen 1 werkdag bekend.
Na 1 tot 2 weken krijg je de uitslag van een soa-onderzoek en hiv-test. De uitslag van de hiv-sneltest krijg je al binnen een uur. Bij een hiv-test wordt aangeraden om persoonlijk terug te komen voor de uitslag. Bij een soa-test wordt de uitslag steeds vaker per sms of telefonisch gegeven.
Hoe wordt syfilis vastgesteld? Syfilis is aantoonbaar door middel van bloedonderzoek. De geslachtsziekte kan vastgesteld worden Vanaf een aantal weken na het optreden van de eerste symptomen. Bij het ontbreken van zichtbare symptomen wordt aangeraden 3 maanden te wachten met testen na het onveilige seksueel contact.
Hoe weet ik of ik syfilis heb? Ga naar de huisarts bij een hard, rood plekje op je penis, vagina of anus. De huisarts haalt met een wattenstaafje wat slijm van het plekje (uitstrijkje). Dat wordt in het laboratorium onderzocht om te zien of het syfilis is.
Wat is de kans dat ik Syfilis heb opgelopen? Syfilis is een SOA die in meerdere fases verloopt. Syfilis begint vaak met een zweertje, op het moment dat dit zweertje zichtbaar is, is de kans op overdracht voor zowel mannen als vrouwen 30%.
Tijdens de behandeling kunt u beter geen seks te hebben. Zo voorkomt u dat u en uw partner(s) elkaar over en weer blijven besmetten. Als u toch wilt vrijen, gebruik dan een condoom. Het is belangrijk om na te gaan met wie u seksueel contact hebt gehad sinds de infectie met syfilis.
Vaak zijn de lymfeklieren in de buurt van de zweer opgezet. Je kan dan bijvoorbeeld onderhuidse knobbels in je liezen voelen. Na één tot drie maanden verdwijnt de zweer vanzelf weer. Dit betekent echter niet dat je geen syfilis meer hebt.
Wanneer syfilis niet wordt behandeld, komt de ziekte in een sluimerperiode. Je merkt dan niets, maar de bacteriën zitten nog steeds in je lichaam. Je blijft besmettelijk voor anderen.
Syfilis is een zeldzame, ernstige soa die veroorzaakt wordt door een bacterie. Syfilis is goed te behandelen. Doe je dat niet, dan zijn de gevolgen ernstig.
De primaire oppervlakkige laesies en later de condylomata lata zijn zeer besmettelijk tot deze zijn genezen. Daarna duurt de besmettelijkheid vanuit bloed vanaf het moment van de besmetting ongeveer 1 tot 2 jaar. In de periode van primaire en secundaire syfilis en syfilis latens recens is de patiënt besmettelijk.
Syfilis. Bij syfilis, hoewel uiterst zeldzaam door de screening van zwangeren, is het het ook mogelijk de ziekte door te geven van moeder op kind. Dan is een kind dus vanaf de geboorte al besmet met de ziekte en is er geen seksueel contact nodig.
Belangrijk om te weten over benzylpenicilline
Benzylpenicilline doodt bacteriën (antibioticum). Werkt binnen enkele uren tot dagen. Bij infecties van de longen, keel en huid (wondroos). En bij de ziekte van Lyme, syfilis en hersenvliesontsteking.
Zonder behandeling kun je ook ontstekingen aan andere organen krijgen. Behandeling met antibiotica is nodig. Ga naar de huisarts als je denkt dat je (misschien) syfilis hebt.
Genitale wratten, hepatitis B en herpes
Herpes is niet te genezen, maar de klachten zijn behandelbaar.
En hebben jullie in het begin van jullie relatie geen soa-test gedaan? Dan weet je nooit zeker of je allebei geen soa hebt uit de tijd voor je relatie. Je kunt namelijk ook een soa hebben als je geen klachten hebt. Je kunt een soa in je relatie dus aan elkaar blijven doorgeven zonder dat je dat weet.
►Eerste fase: er komt een zweer op de penis, rond de vagina, anus of mond. ►Tweede fase: je krijgt vaak een niet-jeukende huiduitslag op romp, armen en benen, of bultjes rond de penis of vagina. Daarnaast kun je last hebben van koorts, een algeheel gevoel van ziekte, spierpijn en haaruitval.
Je krijgt medicijnen en dan gaat de soa over. De klachten gaan dan weg. Je kunt syfilis wel weer krijgen. De kans is kleiner als je een condoom gebruikt.
Twee tot twaalf weken na infectie met syfilis, kunt u last krijgen van de volgende klachten: Op de plaats waar u geïnfecteerd bent ontstaan één of meer zweertjes. Dit kan op of in de penis, vagina, anus of mond zijn. Het zweertje kan ongeveer een centimeter groot worden, voelt hard aan en doet meestal geen pijn.
Het afgelopen jaar zijn er 1.430 syfilis diagnoses gesteld bij de CSG's. Dat is bijna 17 procent meer dan in 2018. In bijna alle gevallen gaat het om mannen die seks hebben met mannen. Bij vrouwen en heteroseksuele mannen komt syfilis nauwelijks voor.
Kan je opnieuw besmet raken met syfilis als je behandeld bent voor syfilis? Na behandeling met penicilline ben je niet immuun voor syfilis. heb je seksueel contact met iemand die besmettelijk is dan kan je opnieuw een syfilis infectie oplopen.
Er kan koorts, hoofdpijn en keelpijn optreden. Ook zijn er wratjes in de buurt van de geslachtsdelen of de anus en kunnen er kale plekken ontstaan tussen de haren. Oogklachten met oogontsteking en gezichtsverlies zijn ook een verschijnsel van syfilis. Wanneer deze soa niet wordt behandeld, breekt de sluimerperiode aan.
De basisbehandeling voor syfilis is injecties met penicilline (antibiotica). Syfilis is goed te behandelen in de eerste twee fases van de infectie. Hoe langer de behandeling wordt uitgesteld, hoe meer schade syfilis kan aanrichten in het lichaam. De schade aan organen is onomkeerbaar.
Syfilis kent drie stadia: het primaire, het secundaire en het tertiaire. Tijdens de eerste twee stadia, die elk meestal één tot twee jaar duren, kan de patiënt anderen infecteren. Vergevorderde syfilis (langer dan vijf jaar aanwezig) is gewoonlijk niet meer besmettelijk.
Syfilis of lues is een geslachtsziekte die wordt veroorzaakt door een bacterie uit de orde spirocheten, Treponema pallidum. De ziekte komt alleen bij mensen voor. Wereldwijd lopen jaarlijks 10 tot 12 miljoen mensen de ziekte op. In Nederland treft het rond 2012 jaarlijks zo'n 480 personen, in Vlaanderen 380.