Planten kunnen bevriezen en het ook koud hebben. Planten bevatten, net als mensen, water dat kan bevriezen en de plant of boom zelf ook. Dat betekent dat planten het koud kunnen krijgen in de winter, maar ze kunnen natuurlijk geen jas aantrekken.
De meeste kamerplanten doen het in de winter goed bij een gemiddelde temperatuur tussen de 15 en 25 ºC. Buiten is het nu koud, dus pas op met té grote temperatuurschommelingen: zet een plant in een warme kamer bijvoorbeeld niet ineens voor een open raam en kijk uit met tocht.
Ook de Monstera 'Monkey Mask' kan redelijk goed tegen de winterse kou. De kamerplant voelt zich het beste bij een plekje in de schaduw.
De lucht in je slaapkamer is vaak te droog en bevat weinig zuurstof. Er zijn planten die de luchtkwaliteit van je slaapkamer verbeteren door zuurstof af te geven en tevens de verontreinigende stoffen kunnen verminderen. Planten helpen zeker voor een betere nachtrust!
Een plant gebruikt 's nachts de suikers die gedurende de dag zijn aangemaakt, omdat er dan geen zonlicht is. Hierbij worden de suikers weer omgezet in koolstofdioxide (CO2) en water (H2O), maar er is ook zuurstof uit de lucht nodig.
Want hoe klein of clean je huis ook is, je kan nooit echt te veel planten hebben. Alleen moeten die zich wel op de juiste plek staan en niet te veel, maar ook niet te weinig, water krijgen.
Plaats. De pannenkoekplant houdt niet van kou en kan dus niet buiten staan en mag ook zeker niet op de tocht staan. De bladeren zijn het mooist als er genoeg licht is, maar de volle zon is niet goed voor de plant. Bij volle zon krijgen de bladeren rimpels en wordt de plant geel.
Af en toe een geel of bruin blad aan een Monstera is niet zo erg. Maar zijn er meerdere gele of bruine bladeren aan de plant, dan is het verstandig om meer of juist minder water te geven. Bruine bladeren wijzen over het algemeen op te weinig water. Terwijl geel blad een kenmerk is van te veel water.
Vaak worden bladeren bruin als ze niet de juiste verzorging krijgen, dit kan zijn dat de plant te weinig water toegediend krijgt. Bij sommige planten kan het zelfs zijn dat de plant juist te veel water krijgt en daardoor de bladeren gaan verkleuren.
Door de dikke stam kan de Yucca wel tegen een stootje en zal deze lang mooi blijven. Dit geldt ook voor de Cycas, de Beaucarnea en de andere sterke kamerplanten uit ons assortiment. Ook de cactus valt onder de sterke kamerplanten en deze zijn dan ook terug te vinden in onze webshop.
Tocht is voor veel kamerplanten funest. Zeker de tropische exemplaren kunnen hier absoluut niet tegen. Voor de meeste planten is de tocht zelf het probleem. Soms kan het zijn dat tocht ook vervelende beestjes meeneemt die je planten plagen.
De meeste succulenten kunnen prima tegen kou, maar van al die nattigheid in de winter gaan ze dood. Bescherm vetplanten buiten in de winter dus tegen neerslag, bijvoorbeeld door ze in een kas of serre te zetten. Laat je ze buiten staan, zet ze dan op een afgeschermde plek, zoals onder een dakrand of bij een muur.
Een kamerplant die ook geschikt is voor buiten is de Monstera. Zowel de Monstera Deliciosa als de Monstera Obliqua kunnen mee naar de tuin. Deze gatenplant staat superleuk op je balkon of dakterras.
Kamerpalm / Zamioculcas
Nog zo'n sterke topper is de kamerpalm, of ook wel de Zamioculcas. Deze plant is namelijk onverwoestbaar, en dus perfect voor donkere slaapkamers. Ze hebben ook nog eens niet zo veel water nodig, dus vergeet vooral niet geen water te geven!
In de winter hoef je eigenlijk dus wat minder aandacht aan je planten te geven. Ze doen het prima met wat minder water en minder plantenvoeding en hebben alleen wat extra luchtvochtigheid en soms wat meer licht nodig.
Niet de juiste plek
Omdat het een tropische plant is, kun je je monstera ook niet zomaar op elke plek neerzetten. Het moet er lekker warm zijn, en de plant moet genoeg licht krijgen. Let ook op tocht: daar houdt deze plant niet van. En pal naast een verwarming of kachel is ook niet de beste standplaats.
De Pilea peperomioides is een plant die van veel licht houdt, dus het is erg belangrijk dat je 'm niet op een te donkere plek zet. Een plekje in een hoek of in het midden van de kamer zal al gauw te donker zijn. De bladeren zullen dan geel kleuren en uiteindelijk loslaten.
Pannenkoekplant water geven
De plant kan namelijk slecht tegen een natte potgrond. Merk je dat de bladeren slap hangen of verkleuren? Dan heeft de plant waarschijnlijk te veel water gehad. Laat de plant dan uitlekken, en geef in het vervolg minder water.
Door droge lucht kunnen de bladeren bruine randen krijgen, bruine plekken krijgen en/of gaan krullen. Om de lucht vochtiger te maken zet je schaaltjes met water op de verwarming, en verwen je je Pannenkoekplant eens per week met de fijne nevel uit je plantenspuit.
Als je je plant te veel water hebt gegeven, herken je dat vaak aan blad dat geel wordt en afvalt. Maar het kan ook zijn dat bladeren juist verdrogen en bruin worden. Altijd goed dus om onder de grond te checken hoe het staat met de vochtigheid als je ziet dat je plant ongelukkig wordt.
De kamerplanten welke altijd in vochtige grond moeten staan, krijgen water wanneer de bovenkant van de grond lichter van kleur wordt. Nog beter; steek een vinger in de grond, plakt er aarde aan je vinger? Dan is de grond nog vochtig genoeg. Wacht nog even met water geven.