Heb je geen rasp of citroentrekker, dan kun je een stevige citroen ook schillen met een dunschiller.Snijd of hak de schillen vervolgens heel fijn met een keukenmes. Zorg ervoor dat je altijd verse citroenen gebruikt. De schil van oude citroenen is namelijk taai, laat zich moeilijk raspen en is niet meer zo aromatisch.
Kaas kun je natuurlijk ook raspen. Gebruik daarvoor altijd harde kaas en de grove kant van de rasp. Let zoals altijd op je vingers!
Vijlen en raspen gebruik je om hout, metaal of kunststof bij te werken. Een rasp komt ook van pas bij zachte steensoorten, gipsplaten of gipsblokken. Vijlen en raspen helpen je daarnaast gebogen vormen te maken. Voor ruw bijwerken gebruik je een houtrasp en voor het fijne werk een houtvijl.
Heb je geen rasp of citroentrekker, dan kun je een stevige citroen ook schillen met een dunschiller.Snijd of hak de schillen vervolgens heel fijn met een keukenmes. Zorg ervoor dat je altijd verse citroenen gebruikt. De schil van oude citroenen is namelijk taai, laat zich moeilijk raspen en is niet meer zo aromatisch.
Rasp. Van op een afstand lijkt de 'tweehandige' rasp of de schaafrasp veel op de schaaf. Grootste verschil is dat nagenoeg de volledige onderkant door het snijblad wordt ingenomen, waar bij de schaaf maar een klein gedeelte uitsteekt van de beitel. Er is ook een rasp met een enkel handvat in de vorm van een steel.
Hoe de kaas te schaven, raspen of snijden…
De kaasschaaf wordt het meest gebruikt, om een plakje kaas voor op de boterham af te schaven. De rasp is er in dezelfde vorm als de schaaf, maar ook in een groter formaat. Dit kan handig zijn om grote hoeveelheden kaas te raspen, bijvoorbeeld voor als je pizza gaat maken.
Maar als je echt de gezondste keuze wilt maken kun je het beste kiezen voor de biologische variant. Aan biologische kaas zijn geen kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Wanneer je graag wat minder vetten binnen wilt krijgen kun je het beste kiezen voor een jonge kaas of een 30+ kaas.
Bijna alle Hollandse kazen kunnen geraspt worden, maar aan (zeer) jonge kaas moet dan wel zetmeel worden toegevoegd om het minder plakkerig te maken. Volgens de Warenwet mag er echter niet meer dan 3% zetmeel worden toegevoegd. Hoe ouder de kaas, hoe minder plakkerig en des te makkelijker te raspen.
Zachte kazen vries je best niet in. Hou er rekening mee dat kaas in blok kan verbrokkelen als je hem ontdooit. Daarom wordt aangeraden enkel geraspte kaas in een hersluitbaar zakje in te vriezen. Handig, want zo heb je altijd snel geraspte kaas bij de hand voor je kaassaus of ovenschotels.
Een goede kaassaus bereiden kan in principe met verschillende soorten kaas. Het is vooral belangrijk dat de kaas geraspt is. Je kan hiervoor Emmentaler, Gruyère of parmezaan gebruiken.
Je kunt harde kazen tot 8 maanden invriezen. Zorg er dan voor dat hij op een stuk keukenrol ontdooit om het vocht op te nemen. Omdat invriezen ten koste gaat van de smaak, raden we dit af! Halfharde kazen gaan al minder lang mee, namelijk 2 maanden als ze nog niet uit de verpakking of aangesneden zijn.
Het is heel simpel: leg de appel in de beker, zet de rasp erop en rasp de appel met wat druk met de klok mee. Een kind kan de was doen! Het klokhuis wordt er direct uitgesneden, de vingers worden veilig tegen de rasp beschermd en het ontsnappende sap van de appel wordt apart opgevangen.
Hoe meer cellen je breekt, des te scherper wordt de smaak. Kortom, wanneer je knoflook perst of raspt is de smaak het allersterkst en veel scherper dan wanneer je een knoflook in stukjes of plankjes snijdt.
Een rasp moet goed in de hand liggen. Je zet er immers heel wat druk op. Het beste model bestaat daarom uit stevige materialen. Niets is erger dan een rasp die wegglijdt tijdens het raspen; een rasp met antisliplaagje is dus het overwegen waard.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
Magere kaas (10+, 20+ en 30+), bevat minder vet en meer calcium dan de vettere varianten. Het vet in kaas bestaat voor meer dan 60% uit verzadigd vet. Verzadigd vet is niet goed voor de bloedvaten.
Kort gezegd: hoe hoger het getal, hoe vetter de kaas. Een brie 60+ bevat 33 gram vet per 100 gram, terwijl een brie 50+ zo'n 25 gram vet bevat. Magere kazen (met 10+, 20+ en 30+) bevatten beduidend minder vet.
Wie geen melk of melkproducten eet, moet z'n best doen om van bepaalde voedingsstoffen, zoals calcium en vitamine B12, voldoende binnen te krijgen. De voedingsstoffen in melk zitten ook in andere productgroepen zoals fruit, groenten, bonen, vlees, noten, granen en eieren.
Denk aan zachte soorten zoals een roquefort, sommige soorten brie of camembert. Maar ook hardere soorten zoals een appenzeller of emmentaler kan van rauwe melk gemaakt zijn. Verder zijn Nederlandse boerenkazen altijd van rauwe melk gemaakt.
Een van de redenen ligt aan het weer, want het was een droog jaar vorig jaar. Dat had dat tot gevolg dat de kwaliteit van het gras minder was en dat zorgt voor een lagere melkproductie. Daarnaast is de prijs van graan, wat koeien ook eten, vorig jaar gestegen vanwege de oorlog in Oekraïne.
De raspen van Microplane kenmerken zich door het vlijmscherpe raspoppervlak. U gebruikt de raspen van Microplane onder andere voor het raspen van groenten, kaas, chocolade en noten. De raspen van Microplane zijn te krijgen in extra fijn tot extra grof.
Een rasp is te herkennen aan de tandjes van het metaal.Een vijl is gemaakt van hardmetalen korrels. Ook bij vijlen en raspen geldt het principe dat je van grof naar fijn werkt. Welke vijl je kiest hangt daarnaast ook af van de steensoort waarin je werkt en de vorm die je wilt bereiken.