Van osteoporose zelf voelt u meestal niets. U merkt het vaak pas als een bot breekt. U krijgt pijn en door de breuk kan uw lichaamshouding veranderen of het bot gaat anders staan. De rugwervels zakken langzaam in als gevolg van verminderde botsterkte door osteoporose.
Soms straalt deze pijn uit naar armen en benen of geeft tintelingen in handen en voeten. Al deze oorzaken kunnen leiden tot pijn in je nek en rug, of zelfs op heel andere plekken dan waar de fractuur zit. Soms is het heel moeilijk om uit te vinden wat de oorzaak van de pijn is.
Als u een ingezakte wervel heeft, kunt u het volgende voelen: Pijn in de rug die plotseling opkomt of langzaamaan ontstaat en die erger wordt bij het rechtop zitten of staan en minder wordt als u gaat liggen. Pijn, gevoelloosheid of verlamming in de benen. Pijn bij het hoesten, niezen, lachen of diep ademhalen.
Osteoporose is de medische term voor botontkalking. Het is een aandoening van het skelet die ervoor zorgt dat botten dunner en zwakker worden en sneller breken. Op hogere leeftijd krijgt bijna iedereen te maken met botontkalking, maar ook jonge mensen kunnen osteoporose krijgen.
Stop met roken en drink minder alcohol
Roken tast de gezondheid van uw botten aan. Het verhoogt de snelheid waarmee u botmassa verliest, waardoor u eerder osteoporose krijgt. Veel alcohol drinken kan het vermogen van het lichaam om normale, gezonde botten te behouden, beïnvloeden.
In het kort. Een gebroken bot is vaak het eerste signaal van osteoporose. Als je 50+ bent en je breekt een bot, dan is dat een signaal dat er nader onderzoek naar je botten moet plaatsvinden. Ook pijnklachten in de onderrug die niet een duidelijke oorzaak hebben kunnen wijzen op osteoporose.
Botten bestaan onder andere uit kalk (calcium), fosfor, merg en andere stoffen. Deze stoffen vormen een hechte structuur met kleine openingen ertussen. Als er sprake is van osteopenie worden de botten poreuzer en dus minder stevig. Osteopenie is het voorstadium van osteoporose, beter bekend als botontkalking.
Samen belangrijk voor je botten
Zo kun je zonder vitamine D niet genoeg calcium opnemen, en ondersteunen ook vitamine K2 en magnesium de opname en distributie van calcium in je lichaam. Daarnaast hebben je botten ook zeker voldoende eiwit nodig om sterk te blijven.
Aanvullend krijgt u een bloedonderzoek om na te gaan of er een speciale oorzaak van uw osteoporose is. Bij bloedonderzoek wordt het volgende bepaald: Ontstekingswaarden, nierfunctie, schildklierfunctie, het calcium- en albuminegehalte, vitamine D en indien nodig hormonen.
Het is wel heel wat anders. Artrose heeft met uw gewrichten te maken.Osteoporose met uw botten.
Osteoporose is niet te genezen. Bij de behandeling zijn meer bewegen, goede voeding en eventueel medicatie belangrijk. Naast informatie over (omgaan met) osteoporose kun je hulp krijgen bij het doen van oefeningen en leren hoe je vallen kunt voorkomen. Alle patiënten met osteoporose krijgen Vitamine D voorgeschreven.
Aan het einde van het leven bedraagt bij een gemiddelde levensverwachting het totale verlies aan botdichtheid ongeveer 45% voor de vrouw en gemiddeld 25% voor de man. Dit is dus een indrukwekkend fysiologisch verlies, met name bij vrouwen.
Bewegen stimuleert de botaanmaak. Daarnaast zorgt een actief leven er ook voor dat uw reactiesnelheid en evenwicht op peil blijven waardoor u minder snel valt. kom regelmatig in daglicht. Daglicht stimuleert de aanmaak van vitamine D dat nodig is voor sterke botten.
Advies. Kies voor de behandeling van osteoporose in eerste instantie uit de bisfosfonaten alendroninezuur en risedroninezuur in combinatie met colecalciferol (vitamine D3) en, afhankelijk van de dagelijkse inname van de patiënt, calcium. Na een recente heupfractuur heeft een behandeling met zoledroninezuur de voorkeur.
Vanaf je dertigste worden je botten langzaam steeds minder stevig. Dat geldt voor iedereen. Maar bij osteoporose is de verzwakking van de botten ernstiger en sneller dan normaal. Met zwakkere botten loop je meer risico om een bot te breken, wat ernstige gevolgen kan hebben.
U heeft een calcium- en/of vitaminetekort. Erfelijke factoren, zoals ouders die een heupfractuur of osteoporose hebben gehad. Vrouwen hebben een groter risico vanwege de overgang. U weegt te weinig, passend bij uw lengte.
Door vermoeidheid kan het zijn dat u minder beweegt en minder vitamine D en calcium binnenkrijgt via de voeding.
Osteoporose: warmte maakt de beenderen steviger via een effect op de microbiota. Zwitserse wetenschappers hebben aangetoond dat blootstelling aan warmte de beenderen steviger maakt. Blijkbaar speelt de intestinale microbiota daarin mee. Dat biedt perspectieven bij de preventie en de behandeling van osteoporose.
Van osteoporose zelf voelt u meestal niets. U merkt het vaak pas als een bot breekt. U krijgt pijn en door de breuk kan uw lichaamshouding veranderen of het bot gaat anders staan. De rugwervels zakken langzaam in als gevolg van verminderde botsterkte door osteoporose.
Van osteopenie merkt u niets. U heeft meestal geen pijn. Of andere klachten. Als het botverlies erger wordt gaat osteopenie over in osteoprose.
Bij osteoporose worden je botten minder stevig en minder sterk, doordat de botdichtheid afneemt. De structuur van je bot verandert en gaat er vanbinnen meer als een spons uitzien. Door de afname van de hoeveelheid bot én de veranderde botstructuur heb je sneller last van botbreuken.