Ovens zijn nog vaak op kniehoogte gemonteerd. U moet hierdoor bukken om een schotel in de oven te zetten of eruit te halen. Plaats de oven daarom op armhoogte. Dit is niet alleen ergonomisch beter, maar ook veiliger.
De ideale hoogte van de magnetron en oven is armhoogte, tussen 100 cm en 140 cm. De ideale hoogte van de koelkast is ooghoogte. Dit maakt het erg overzichtelijk en de rug wordt minder belast.
De juiste hoogte voor de oven en magnetron
Het plaatsen van een oven en magnetron op de juiste hoogte zorgt voor nog meer gemak in jouw keuken. Plaats deze apparaten op armhoogte. Dit is gemiddeld tussen de 100 en 140 cm hoog. Hierdoor kun je hete producten veilig uit de magnetron en oven halen.
Het denkwerk achter een praktische keuken.
Het ritme van die handelingen moet terug te vinden zijn in de indeling van je keuken. Of het nu gaat om draairichtingen van deurtjes, de plek van de koelkast of de ideale afstand tussen twee aanrechten, efficiëntie draait om een logische keukenindeling.
Een oven / magnetron heeft als doel warmte binnen te houden. Een model dat geschikt is voor inbouw is ook zo ontworpen om de buitentemperatuur te beperken of warmte naar voren af te voeren. En zelfs die warmte die langs de achterkant / rooster van een koelkast stroomt is voor een koelkast geen probleem.
Je hoeft geen ruimte meer te voorzien tussen koelkast en meubel. In alle andere gevallen moet er een afstand van minstens 50 mm worden aangehouden.
Nee, met alleen een isolatieplaat stroomt er warme lucht langs de achterkant van de koelkast, waardoor deze zijn warmte niet goed kwijt kan.
In de ideale keukenindeling is de totale omtrek van deze driehoek maximaal 8 tot 10 meter. De afstand tussen je kookplaat en spoelbak is bij voorkeur zo'n 2 meter. Al deze zones hebben, zoals je kunt zien, hun eigen functie. Door deze zones praktisch te verdelen over je keuken, voorkom je dat je veel loopt.
Een tijdloze keuken inrichten betekent veel neutrale elementen en kleuren gebruiken. Ideeën voor de tijdloze keuken zijn: gebruik van vormen en materialen die altijd actueel blijven, niet de nieuwste snufjes, maar degelijke en goede keukenapparatuur, overwegend lichte (wit, room, beige) kleuren.
De rechte keukenopstelling of lineaire opstelling is een van de meest gangbare opstellingen. Deze opstelling wordt vooral in smalle keukens toegepast of wanneer er maar één wand beschikbaar is. Alle kasten en keukenapparaten bevinden zich hierdoor aan dezelfde muur.
Inbouw ovens hebben twee standaard nishoogtes, afhankelijk van de grootte van de oven. Kleinere inbouw ovens hebben een nishoogte van 45 cm en grotere inbouwovens hebben een nishoogte van 60 cm. De meeste inbouwovens hebben een nishoogte van 60 cm. Meet de nishoogte aan de binnenkant van de kast, van onder naar boven.
De drie belangrijkste elementen in een keuken zijn de kookplaat, spoelbak en koelkast. Dit zijn de plekken die je het meest gebruikt tijdens het koken. Als je een denkbeeldige lijn trekt tussen deze drie punten dan vormen ze samen de keukendriehoek.
Een vrije ruimte op het werkblad van 90cm zou ideaal zijn. Als een groter werkblad niet mogelijk is, is er misschien wel ruimte voor een dieper werkblad. De standaard diepte van het keukenblad is 60cm. Bij het plaatsen een 70cm diep werkblad, krijg je er in één keer 17% meer werkruimte bij.
Dankzij de twee ovens kun je immers meerdere gerechten tegelijkertijd opwarmen. Bovendien maken de fabrikanten vaak onderscheid tussen een grote en kleine oven. Daardoor kun je kleine gerechten bakken en braden in de kleine oven, terwijl de grotere oven uitermate geschikt is voor de grotere gerechten.
Een standaard inbouwoven is 60 cm breed en 60 cm hoog. Bij een compacte inbouwoven is de hoogte 45 cm. De nis zal altijd iets smaller zijn zodat hij mooi wordt afgedekt door de oven.
De kosten van een oven liggen tussen de € 350 en € 3.500 dit is afhankelijk van het type, merk dat je kiest voor de oven. De erbeids- en installatiekosten variëren tussen € 100 en €200. De kosten om een vakman servicelijnen te laten installeren bedragen meer dan € 200 .
Gebruik lichte kleuren
Neutrale en lichte kleuren zorgen er voor dat een ruimte groter lijkt en niet zo benauwend overkomt. Daarom adviseren wij voor een kleine keuken vooral neutrale lichte kleuren. Naast verschillende tinten wit, beige en lichtgrijs zijn ook natuurlijke tinten in een licht variant een goede keuze.
Snijplanken, mengkommen en werkbestek berg je hier onder andere op. Het is handig deze spullen op te bergen bij een stuk werkblad wat minstens 90 cm breed is, zodat je genoeg ruimte hebt om jouw maaltijd voor te bereiden en de benodigde spullen op het werkblad uit te stallen.
Vuile vaat verzamelt zich meestal in en rondom de spoelbak. Daarom plaatst men een vaatwasser vaak naast de spoelbak.
Naast een kookplaat of fornuis houdt u altijd minimaal 40 cm over. Houdt u rekening met de afmetingen van het fornuis of kookplaat.
Welke kleur je kiest, hangt af van de ruimte en je smaak. Een keuken met weinig lichtinval is gebaat bij lichtere kleuren of, als je van donker houdt, een combinatie met wit of een lichte kleur. Alles kan en jij kiest de kleuren die je mooi vindt voor jouw eigen, unieke keuken.
Tip 2: Ga na of de koelkast op de juiste plek staat
Staat je koelkast naast het raam in de zon of naast de verwarming? Niet handig! Hoe warmer de omgeving, des te hoger het energieverbruik van je koelkast.
Op elkaar zetten zou ik niet doen en wel om de volgende redenen: Wasmachine trilt nog al bij het zwieren, in het slechtste geval kiepert de vriezer eraf. Wasmachine water wordt warm en zal haar warmte ook afgeven aan de vriezer (energie nota!)
Voor een goede ergonomie plaats je de koelkast bij voorkeur op ooghoogte. Op deze manier hoef je niet te bukken en kan je in één oogopslag de inhoud van de koelkast bekijken. Wanneer je beschikt over een koel-vriescombinatie, dan is het aan te raden om het vriesgedeelte onder de koelkast te plaatsen.