Smaakt Haverzemelen bestellen | ah.nl.
Delhaize | Haver zemelen 250 gr.
Een stuk gezonder dan havermout
Haverzemelen zijn supergezond: vergeleken met gewone havermout bevatten ze minder calorieën en meer eiwitten en voedingsvezels. Bovendien bevorderen ze een vlotte stoelgang en hebben ze een gunstige invloed op het onder controle houden van de cholesterol.
Het enige verschil is de grootte van de korrel. Bij havermout is de korrel doormidden geknipt en dus kleiner dan bij havervlokken. Beide benamingen worden vaak door elkaar gebruikt. Haverzemelen bestaan enkel uit de buitenste laag van de haverkorrel.
Haverzemelen bevatten de meeste eiwitten en voedingsvezels. Om precies te zijn: 17 gram eiwitten en 15 gram voedingsvezels per 100 gram. Havergrutten en havermout hebben wat dat betreft minder voedingswaarde. Beide bevatten zo'n 7 gram vezels en 13 gram eiwitten.
Van die binnenste korrel worden havervlokken en havermout gemaakt. Ze verhitten dan de korrels, die ze vervolgens stomen en platwalsen. Het enige verschil tussen havervlokken en havermout is de grootte. Havermout wordt in het proces nog een keer geknipt en havervlokken zijn de hele korrels, maar dan plat.
Een en al lof dus voor de haverzemelen. Maar hoe eet je ze en hoeveel? Omdat ze een heel neutrale smaak hebben, kun je ze door soepen, sauzen en andere gerechten strooien. Of je voegt ze toe aan de muesli die je in de yoghurt of melk doet.
Knijp 6 keer in de HeltiQ zemelen bad fles en los de substantie op in een bak of bad met lauwwarm water van minimaal 3 liter en maximaal 50 liter. Neem vervolgens plaats in het bad of breng de oplossing voorzichtig aan op de huid met een washandje. Gebruik geen zeep of shampoo in het bad.
Er wordt aangeraden om maximaal 3 eetlepels haverzemelen per dag te eten, want ze hebben de neiging om ook de nuttige voedingsstoffen in ons spijsverteringsstelsel op te nemen. Bovendien zijn ze vrij calorierijk en kan een teveel ervan de maag belasten.
Tot 2 maanden na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Lijnzaad is na zemelen en volle graanprodukten waarschijnlijk het meest gebruikte natuurlijk voorkomende voedingsvezelprodukt. Vooral in Duitsland is het populair, terwijl in de alternatieve geneeskunde Linum catharcticum als laxeermiddel en herba lini catharctici als laxeerthee bekend staan.
70 gram havermout
Uit onderzoek is gebleken dat 70 gram hierbij het magische getal is. Eet je dagelijks zo'n portie, dan heb je 20% minder kans op het krijgen van kanker en 23% minder kans op het hart- en vaatziekten. Dat bleek uit een grote meta-analyse van de universiteit van Harvard.
Haverzemelen zijn daarentegen een stuk simpeler te bereiden. Die kun je vergelijken met brinta en havermout. Je kookt ze kort in een pannetje met wat water of melk en zo ontstaat een haverzemelen-pap. Ook kun je ze onverwarmd door de yoghurt gooien en ze als een soort muesli eten.
Tarwezemelen bestaan voor bijna de helft uit vezels. Ze zijn vooral een goede bron van onoplosbare vezels. Deze vezelsoort geeft ontlasting een goede structuur. Is de ontlasting te dik, dan zorgen onoplosbare vezels ervoor dat deze dunner wordt.
Voor het beschermen en verzachten van de kwetsbare babyhuid wordt soms Sudocrem gebruikt. Sudocreme bevat een zinkoxide, dat ook prettig kan zijn bij waterpokken.
bij kindjes/mensen die last hebben van eczeem of bijvoorbeeld de waterpokken hebben is het ideaal om wat havermout in een washandje te doen bij het Baden/douchen. Het verzacht en werkt tegen jeuk. Het badwater wordt melkachtig en er blijft een beschermlaagje achter op de huid. Ideaal!
Een havermoutbadje kan ook helpen om de jeuk te verminderen. Vul een washandje met havermout en bindt het af met een elastiekje. Laat een bad vollopen met lauwwarm water en leg het washandje in het water. Het water wordt vervolgens melkwit.
Zemelen zijn rijk aan voedingsvezels en bevorderen daardoor de stoelgang enigszins (omdat ze fructose bevatten kunnen ze ook juist buikpijn en opgeblazen gevoel veroorzaken, hierom worden ze, in tegenstelling tot bijvoorbeeld psylliumvezels, niet primair aanbevolen ter bevordering van de stoelgang).
Het weken van havermout zorgt dat het gehalte fytinezuur iets lager is, maar het verdwijnt niet en ook mineralen gaan verloren door het weken. Overigens zijn de hoeveelheden fytinezuur niet groot. Zoals gezegd kunt u havermout koken, met melk (of andere soorten melk). Soms wordt het in de fabriek voorgestoomd.
Er zitten 14 kilocalorieën in 1 eetlepel (5 gram) zemelen. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'zemelen'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Verstoppingen. Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen.... Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken, doordat de ongekookte havermout vocht aantrekt en een grote brok vormt.
Havermout is erg goed voor je spijsvertering omdat het veel vezels bevat – en dat is altijd een feest voor je darmen.
Kun je beter havermout eten dan brood? Havermout levert net als brood koolhydraten, eiwitten, vezels, B-vitamines en mineralen. Daarom kun je haverproducten prima gebruiken als je een keer iets anders wilt dan brood. Maar je kunt brood beter niet volledig vervangen door havermout.
Yoghurt wordt veelal aanbevolen omdat het goed is voor de bacteriën in je darmen. Dit komt omdat in bepaalde yoghurt Bifidobaderium lactis BB-12 (Bifidobacterium) zit. Uit onderzoek bij gezonde mensen is gebleken dat dit de darmflora kan verbeteren en dat dit ook te merken is aan de stoelgang.