Bananenschillen voor in de tuin In de tuin maakt je bananenschil het verschil! Als GFT krijgt een bananenschil een tweede leven. Je kunt deze namelijk heel goed gebruiken als plantenvoeding. Ook als je plant last heeft van vervelende beestjes, heeft een bananenschil een functie.
Daarvoor laat u bananenschillen 48 uur in water weken. Haal dan de schillen eruit en vul het aan met nog 4 delen water. Geef dit water 1 keer per maand als plantenvoeding aan uw planten. Vooral tomaten, augurken, rozen, pelargoniums, fuchsia's en pompoenen houden hiervan.
Recept: superfood voor planten
Haal de schillen eruit en leng het bananenwater aan met vers water (verhouding 1:5). Geef je planten ongeveer één keer per maand water met deze mineraalrijke vloeistof. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, zorgt ervoor dat je planten een boost krijgen en beter zullen groeien.
Daar geven ze kalium en andere nuttige voedingsstoffen af. Maar je kunt ook 'bananenwater' maken van de schillen. Laat daarvoor wat bananenschillen een dag of twee weken net onder een laagje water.Verdun het bananenwater dan met vier keer zoveel water.
Dat keukenresten kunnen dienen als een natuurlijke meststof voor je planten, wist je misschien al. Maar vooral bananenschillen, die rijk zijn aan kalium en fosfor, zijn hier interessant. Vooral tomaten, augurken, rozen, pelargoniums, fuchsia's en pompoenen genieten van bananenwater.
Is koffiedik goed voor de tuin? Je kunt prima tuinieren met koffiedik. Het is namelijk een goed ingrediënt voor compost en je kunt het bij de meeste planten zelfs direct op de grond aanbrengen.
Vooral planten als rododendrons en hortensia's en houden wel van wat koffiedik. Koffiedik is namelijk licht zurig en deze planten doen het goed op een licht zure grond. Strooi ook wat koffiedik in de moestuin. Zeker weten dat je wortelen, pompoenen en tomaten het heel goed doen met net dat beetje extra!
Een bananenschil zit boordevol fosfor, calcium en kalium, stuk voor stuk voedingsstoffen die de wortelontwikkeling en stengelgroei van je planten en bloemen stimuleren. Zo maak je het krachtvoer: Vul een pot met water en voeg daar een aantal schillen aan toe. Laat het water met de schillen 48 uur trekken.
Tien centimeter is diep genoeg om de wortels van de planten toegang te geven tot de kalium die uit de bananenschil vrijkomt. Vooral rozen maak je blij met wat bananenschillen als plantenvoeding.
Het kan geen enkele kwaad een bananenschil in de berm te gooien.Het brengt geen enkele schade toe aan de natuur. Doe dit dan wel op een plek waar ie niet in het zicht ligt (of in de weg), want het oog wil natuurlijk ook wat. En als je ze toch niet wil weggooien, geeft Henk nog een tip.
Ook een bananenschil blijft nog aardig lang circuleren in de natuur. Doordat de schil het taaie cellulose bevat, bedraagt de afbraaktijd 1 jaar. Een ander product waarvan je niet verwacht dat het zo lang duurt, is een papieren zakdoek. Deze zal bijvoorbeeld al snel een maand rondzwerven, voordat hij is afgebroken.
Deze overblijfselen kunnen worden afgebroken in een periode van enkele weken tot maximaal enkele jaren. Zo wordt het klokhuis van een appel het snelst afgebroken – tussen de twee tot acht weken – terwijl de afbraak van een bananen- of sinaasappelschil zo'n twee jaar kan duren.
Planten hebben zonlicht nodig om te groeien! Plantjes die op een zonnige plek staan groeien sneller, worden groter en geven een betere oogst. In een kasje groeien je plantjes sneller, want vaak is de temperatuur net wat hoger en droogt de bodem minder snel uit.
De natuur doet nog veel langer over het verwerken van een bananenschil. Dat komt omdat er in een bananenschil relatief veel cellulose zit. Cellulose is lastig afbreekbaar voor de micro-organismes in de natuur, waardoor een bananenschil tot wel 2 jaar kan overleven in de natuur.
STEKKEN VAN DE BANANENPLANT
Bananenplanten kun je vermeerderen door de stekken in een pot met aarde te planten. Je kunt een bananenplant ook in de grond planten. Laat de nieuwe plant een jaar groeien en oogst dan de bananen. Je kunt ook nieuwe bananenplanten maken van de wortelstokken van een volwassen bananenplant.
Eierschalen. Wanneer eierschalen heel fijn worden vermalen zijn ze een geweldige bron van calcium. Planten als geraniums en lavendel hebben dit nodig voor een gezonde groei. Was de eierschalen, laat ze drogen en breek ze in hele kleine stukjes voor je ze in de grond mengt.
Rijk aan voedingsstoffen
Dat je van bananenschil iets heel lekkers kan maken, daar blijft het niet bij. Het is ook nog eens gezond. De schil is namelijk rijker aan belangrijke voedingsstoffen dan het vruchtvlees van de banaan zelf. Zo bevat het gele omhulsel meer magnesium en kalium maar ook meer vitamine B6 en B12.
Zuurminnende planten
Belangrijk om te weten is dat koffiedik aan de zure kant is. Sommige planten houden daar erg van, zoals hortensia's, azalea's en rododendrons. Ook het gras en de moestuin weten er wel raad mee.
Koffieprut zorgt ervoor dat de grond zuurder wordt, wat sommige planten erg fijn vinden (bijvoorbeeld het Kaaps viooltje). Maar bij andere planten kan het zorgen voor gele bladeren. Je kunt koffieprut met filter en al dus beter op je composthoop gooien.
Strooi koffiedik rondom de rozen of de hortensia's om de bloemen een extra boost te geven. Zorg ervoor dat de totale diepte van de grond waarin je de koffiedik strooit, minder dan een centimeter diep is. Op die manier voorkom je schimmel en meeldauw.
Niet letterlijk natuurlijk, maar planten die houden van een licht zure grond, zoals blauwe bes, Rhododendrons, Hortensia's, rozen en lavendel, doe je wel een groot plezier met wat koffieprut vermengd door de aarde. Ze groeien daar goed op! De geur van koffieprut doen katten gruwelen.
Koffiegruis in de tuin
Het zit tsjokvol stikstof, ideaal dus om je kamerplanten of moestuin mee te bemesten. Vooral planten die het goed doen in een zurige grond, zoals hortensia's, rozen en lavendel, houden van koffie. Qua groenten moet je denken aan wortels, tomaten en pompoenen.
Thee. Een theeliefhebber die dol is op planten: de ideale combinatie om zelf plantenvoeding te maken. Elke theesoort is geschikt als plantenvoeding omdat het tannine bevat, dat de groei van planten bevordert.