Bij patiënten met risicofactoren voor het ontwikkelen van keelkanker zoals roken en alcoholgebruik is het goed om zelfs na 3 weken van klachten door te verwijzen. De KNO-arts kan vaak eenvoudig zien of er sprake is van keelkanker door met een flexibel slangetje via de neus de keel te onderzoeken.
Als keelkanker uitzaait, is dat bijna altijd als eerste naar de lymfeklieren in de hals. De arts kan uitzaaiingen in de halsklieren opsporen met een echografie.
De KNO-arts begint meestal met onderzoek van de mond, neus, keel en strottenhoofd met een fiberscoop. Dit is een slangetje met een camera dat via de neus kijkt. Soms maken we ook röntgenfoto's van de hals en slokdarm. Zonodig kan een foto gemaakt worden van de neusbijholten.
Hoe kan keelkanker opgespoord worden? Als eventuele klachten en pijn in de keel en/of mondholte niet overgaan, kun je via de huisarts een doorverwijzing vragen naar de specialist. De specialist, vaak een KNO-arts, gaat het hele gebied onderzoeken van de keel, mond, oren en neus. Vaak is er dan verder onderzoek nodig.
Kijkonderzoek van de neus en keel (door de KNO-arts flexibele nasofaryngoscopie, fiberscopie of flexibele laryngoscopie genoemd) is het bekijken van de neus, de ruimte achter de neus (neus-keelholte), de keelholte en de stembanden.
Mensen met keelkanker kunnen uitzaaiingen hebben als de kanker ontdekt wordt. De uitzaaiingen zitten meestal in de lymfeklieren van de hals.
Als je aanhoudend of regelmatig een brok in je keel voelt, is het verstandig om dit met je huisarts te bespreken. Samen kan je overleggen of stress/of angst de oorzaak kan zijn van deze klacht. De huisarts zal ook vragen naar eventuele andere klachten en zal in je keel kijken.
Een brok in de keel-gevoel wordt ook wel 'globusgevoel' genoemd. Het is een langer durend, niet pijnlijk gevoel dat er iets in de keel zit. Het komt vaak voor; tot wel 45% van de mensen heeft hier wel eens last van. Vijf procent van de bezoeken bij de KNO-arts gaat over het globusgevoel.
De KNO-arts onderzoekt u met een keelspiegel om uw stembanden te bekijken. Zo kan de KNO-arts bijvoorbeeld zien of uw stembanden nog goed kunnen bewegen. De arts kan ook het strottenklepje en de ingang van uw slokdarm goed bekijken. U krijgt dit onderzoek tijdens het eerste bezoek aan de KNO-arts.
Is er een tumor ontdekt in de keel, dan is een operatie een mogelijke behandeling. Het doel van de operatie is om te genezen van de keelkanker. Na de operatie is er vaak chemoradiatie nodig, of bestraling. Als de keelkanker is teruggekomen, is de operatie vaak nog de enige mogelijke behandeling.
Kanker opsporen met alleen een bloedafname, zonder te zoeken naar een specifieke kanker, is niet mogelijk. Als je arts een bepaalde kanker bij jou vermoedt, kan hij soms wel proberen om die op te sporen in je bloed maar meestal volstaat een bloedonderzoek niet.
Symptomen keelkanker
Niet-genezende zweer of wond. Slecht ruikende adem. Keelpijn of het gevoel van een brok in de keel wanneer dit niet overgaat.
Na 3 jaar is de overleving bij keelholtekanker 80%, bij mondholte 90% en bij strottenhoofdkanker 70%. Bij patiënten met een tumor in stadium IV (bij diagnose) is de overleving van keelholtekanker 70% na 1 jaar en 50% na 3 jaar. Bij stadium IV mondholtekanker is dit 65% na 1 jaar en 40% na 3 jaar.
Een keelontsteking heeft meestal geen behandeling nodig. De klachten gaan vaak vanzelf binnen 10 dagen over. Als de keelpijn niet binnen een week overgaat, juist alsmaar erger wordt of als je je echt heel erg ziek voelt, is het verstandig contact op te nemen met de huisarts.
Door de poliep sluiten de stembanden niet goed. Hierdoor ontstaat heesheid en/of schorheid.Vaak voelt de stem onvast.U heeft het gevoel dat 'er iets in de keel zit'.
Een vastzittende hoest en vastzittend slijm in je keel kunnen ontstaan door verschillende oorzaken: een ontsteking van je luchtwegen door bijvoorbeeld een verkoudheid. roken of meeroken. een allergische reactie op een bepaalde stof, dieren of gras- en boompollen.
Een verhoogde spierspanning van de keel voelt vaak als een slijmprop die niet weggeslikt kan worden. Wanneer dat langdurig bestaat spreken we van een brok in de keel gevoel. Angst of stress zijn meestal de oorzaak maar het is belangrijk om bij langdurige klachten een medische oorzaak uit te sluiten.
De voornaamste klacht bij een slokdarmontsteking is moeite hebben met slikken. Slikken van vast maar ook van vloeibaar voedsel en zelfs water of speeksel kan pijnlijk zijn. Deze pijn kan branderig maar ook drukkend aanvoelen. Soms straalt de pijn uit naar de rug of de schouderbladen.
Een gevoel dat er een graat of een korreltje in de keel zit.Een branderige, pijnlijke of geïrriteerde keel. Wat kan de oorzaak zijn? Tijdens het slikken, maar ook bij het schrapen van uw keel en kuchen, spant u bepaalde keel- en halsspieren aan.
Een vergrote schildklier kan soms zo tegen het strottenhoofd drukken dat dit merkbaar wordt als een brokgevoel. Vaak zijn er ook bijkomende klachten van een te traag of te snel werkende schildklier.
Een Hodgkin lymfoom geeft meestal weinig klachten. De meeste patiënten gaan met een opgezette lymfklier naar de huisarts. Deze zwelling in de hals, boven het sleutelbeen of onder de oksel is pijnloos en wordt maar langzaam groter.
Zo komen vermoeidheid, pijn, benauwdheid en verlies van eetlust veel voor. In de terminale fase komen ook symptomen als gewichtsverlies, sufheid en verwardheid vaak voor.
Mondkanker kan verschillende klachten geven. Zoals een zwelling of een zweer in de mond die soms pijn doet. Of rode of witte vlekken in de mond. Bij deze symptomen denken artsen niet altijd direct aan mondkanker.