Wat zijn aroma's? Aroma's worden aan levensmiddelen toegevoegd om er geur en/of smaak aan te geven of die te wijzigen en zijn ingrediënten die niet bedoeld zijn om als zodanig geconsumeerd te worden.
Aromastoffen hebben geen effecten op de gezondheid. De dosis die je dagelijks binnenkrijgt ligt namelijk heel ver onder de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI). Alleen D-kamfer, kinine en glycyrrhizine veroorzaken bij een verhoogde inname een gezondheidseffect.
Een aroma is een mengsel van verschillende geur- en/of smaakstoffen en kan uit wel tien verschillende stoffen bestaan. Aromastoffen worden ook wel aromachemicaliën genoemd: chemische stoffen die gebruikt worden om ergens een bepaalde geur en of smaak aan te geven. Er zijn natuurlijke en synthetische aromastoffen.
Natuurlijke aromastoffen moeten uit een natuurlijke bron komen en gewonnen zijn met behulp van een natuurlijk proces, zoals koken, stomen of fermentatie (gisten). Als de naam van de vrucht erbij staat, bijvoorbeeld 'natuurlijk aardbei-aroma', dan moet het aroma er voor minstens 95% uit gewonnen zijn.
Zijn aroma's vegan? Een aroma is veganistisch als het geen stof met een dierlijke oorsprong bevat of dieren zijn gebruikt tijdens de productie van het aroma. In de meeste gevallen zijn aroma's niet van dierlijke oorsprong, maar soms bevatten ze bestandsdelen die wel een dierlijke oorsprong hebben.
Wat zijn aroma's? Aroma's worden aan levensmiddelen toegevoegd om er geur en/of smaak aan te geven of die te wijzigen en zijn ingrediënten die niet bedoeld zijn om als zodanig geconsumeerd te worden.
Het is heel begrijpelijk dat de woorden door elkaar worden gebruikt. Immers, als de geurstof, het aroma, aangenaam is, dan merken we dat door de aangename prikkeling van het reukzintuig. Maar strikt genomen is het aroma de stof die de geur verspreidt. Geur is meestal een aangename reuk.
Vanille-aroma is gemaakt van vanilline, dat is een synthetische smaakstof met een vanillesmaak en geur. Vanille-extract: dit extract wordt gemaakt op basis van echte vanillestokjes, water en ethanol (alcohol). Alcohol onttrekt de vanillesmaak uit de boon waardoor je een pure vanillesmaak krijgt.
Baconaroma is een natuurlijk aroma dat verkregen wordt uit spek (varkensvlees). Spek wordt ook wel eens "bacon" genoemd (Engelse naam voor spek). Algemene opmerking: Aroma's kunnen op vele manieren verkregen worden: synthetisch of natuurlijk.
Het citroen aroma wordt verkregen door hydro-alcoholische extractie. Gebruik het citroen aroma voor het aromatiseren van uw gebak, yoghurt, ijsjes, drankjes en desserts. Het Franse bedrijf Arcadie bedacht deze lijn kruiden, specerijen en natuurlijke extracten onder het merk Cook.
Het is mineraalwater waar we of synthetische of natuurlijke aroma's aan toevoegen, zoals bij SPA®Touch. De natuurlijke aroma's moeten worden verkregen via een natuurlijk proces, zoals koken, stomen of fermentatie. Er bestaan niet-bruisende en bruisende waters met smaak.
Bio-gehakt is veel diervriendelijker dan gangbaar gehakt, maar dat ligt niet aan dat aroma. Sterker: er is geen rozemarijn nodig om een 'natuurlijk aroma' te maken dat smaakt naar rozemarijn. 'Natuurlijk aroma' wordt vrijwel altijd in een laboratorium gemaakt met behulp van enzymen of bacteriën.
In de meeste gevallen zijn aroma's niet van dierlijke oorsprong, maar soms bevatten ze bestandsdelen die wel een dierlijke oorsprong hebben. Aroma's staan bijna altijd onvolledig gespecificeerd op de ingrediëntenlijst.
Aangezien het niet verplicht is om de aroma's op het etiket te specificeren, gebruiken de fabrikanten vage en soms zelfs ronduit misleidende termen, zoals "aroma" of "aardbeienaroma". Hoewel de stoffen worden toegevoegd, worden ze wettelijk gezien niet als additieven beschouwd.
Van oudsher is vanille-extract zelfs een middel om ziektekiemen aan te pakken. Naast antioxidanten en antibacteriële stoffen bevat vanille-extract ontstekingsremmende stoffen. Dat is goed nieuws voor onze gezondheid, want ontstekingen liggen aan de basis van veel ziekten.
Vanillearoma is geschikt voor veganisten zolang het niet gewonnen is met gebruik van dieren. Als de smaak van vanille gemaakt is met castoreum, is het niet veganistisch.
Vanillesuiker bij de hand? Ongeveer één sachet van deze suiker komt overeen met één theelepel vanille-extract.
Castoreum of bevergeil heeft geen E-nummer. Volgens de Europese wetgeving moet Castoreum op het etiket worden aangeduid als 'aroma'. Als er sprake is van minimaal 95% natuurlijke bestanddelen mag het aangeduid worden als 'Natuurlijk aroma'.
Castoreum of 'bevergeil' is een stof afkomstig uit de geslachtsklier van bevers. Het wordt als smaakstof gebruikt voor koekjes, cake, roomijs en andere producten met vanillesmaak en is doorgaans enkel op het label te zien onder de noemer 'natuurlijke smaakstof'.
Vanille is een van de duurste specerijen ter wereld omdat de vraag veel groter is dan het aanbod. Bijna alle vanille komt nu uit Madagascar. De aanvoer uit dat land is wisselvallig, net als de kwaliteit. Het kweken is ingewikkeld omdat het bestuiven van de bloemen met de hand moet gebeuren.
De bekendste smaakstoffen zijn suiker en zout. Zo wordt er dus duidelijk onderscheid gemaakt tussen wat er in de mond gebeurt en in de neus. Gebeurt smaak dan niet in de neus? De mond heeft smaakpapillen met chemoreceptoren voor de basissmaken zoet, zout, bitter, zuur, umami (hartig) en mogelijk ook vet.
aromatic {bijvoeglijk naamwoord}
aromatisch {bn.} It was magic healers and aromatic oils. expand_more Het waren magische genezers en aromatische oliën.
Kunstmatige geur- kleur- en smaakstoffen zijn levensmiddelenadditieven die niet vanuit een natuurlijke bron zijn verkregen. Veel aroma's worden door chemische synthese verkregen: de smaak kan erg lijken op bijv. echte frambozen, maar bij de productie is geen framboos te pas gekomen.