Uw werknemer laat verwijtbaar gedrag zien of laat verwijtbaar iets na. Zoals stelen, dronken op het werk komen, diploma's vervalsen of werk weigeren zonder goede reden. Hiervoor mag u uw werknemer vaak zelfs op staande voet ontslaan.
Je hebt medewerking van jouw werkgever nodig wanneer je zelf ontslag neemt en je dit met wederzijds goedvinden wil doen. De werkgever moet dan een vaststellingsovereenkomst opstellen die voldoet aan alle eisen. Vervolgens moeten jullie deze beide ondertekenen.
U kunt een contract met uw werkgever per direct opzeggen als daar een dringende reden voor is. Dat heet een ontslag op staande voet.
Zodra uw werknemer uit dienst is, is hij niet meer verzekerd voor de Ziektewet. Maar als hij dan ziek wordt, kan hij soms toch een Ziektewet-uitkering krijgen. Dit heet nawerking. Een werknemer heeft namelijk recht op een Ziektewet-uitkering als hij ziek wordt binnen 4 weken nadat hij uit dienst is.
U kunt niet een functie bekleden die eigenlijk te zwaar is. U moet in gesprek gaan met de leidinggevende om de mogelijkheden te bespreken. Geen mens houdt het vol om meerdere dagen in de week te werken in een functie die eigenlijk te zwaar is. Dit moet namelijk invloed hebben op het plezier dat u in uw werk hebt.
De meldingsfrequentie van verzuim per medewerker binnen Nederland ligt rond de één keer per jaar. Dit betekent dus dat werknemers gemiddeld één keer per jaar ziek zijn. Hoe hoger de meldingsfrequentie hoe groter de kans is dat de medewerker langdurig gaat uitvallen.
U kunt met uw werknemer afspreken om de arbeidsovereenkomst te beëindigen met wederzijds goedvinden. U begint dan geen ontslagprocedure, maar maakt samen afspraken over het ontslag. Deze legt u vast in een beëindigingsovereenkomst; ook wel vaststellingsovereenkomst genoemd.
Als u zelf ontslag neemt, heeft dat een aantal gevolgen. U heeft bijvoorbeeld meestal geen recht op een ontslagvergoeding of WW-uitkering. Verder moet u zich houden aan de opzegtermijn en andere afspraken zoals een concurrentiebeding. Als u aan alles gedacht heeft, neemt u schriftelijk ontslag.
C4 of ontslagformulier
Sommige werkgevers vullen op het C4 een andere ontslagreden in omdat ze de werknemer niet per se willen 'straffen' door zijn werkloosheidsuitkeringen af te nemen. Met het C4 gaat de RVA immers na of de ontslagen werknemer recht heeft op werkloosheidsuitkeringen.
Wettelijk is de werkgever niet verplicht om aan een werknemer toe te lichten waarom hij wordt ontslagen. Maar een werknemer heeft het recht om de redenen te kennen die tot deze beslissing hebben geleid; hij kan u daar schriftelijk via aangetekende brief om vragen.
Een berisping, een schorsing met of zonder behoud van loon, overplaatsing, degradatie of ontslag (op staande voet) zijn vormen van maatregelen die de werkgever onder bepaalde voorwaarden ter beschikking staan. Naast deze maatregelen kan de werkgever ook een boete opleggen.
Een opzegging van een werknemer via whatsapp is dus gewoon rechtsgeldig. Daarbij is het voor een werkgever dus wel van belang de gemoedstoestand van de werknemer in de gaten te houden en te checken of de werknemer zich de consequenties realiseert.
Ontslag nemen kunt u het beste persoonlijk en zo vroeg mogelijk doen. Kies een geschikt moment voor een gesprek met uw manager voordat u uw collega's inlicht.
Krijg je te horen dat jouw werkgever je wil ontslaan, dan is het belangrijk om jezelf drie vragen te stellen. Word ik terecht ontslagen? Heb ik recht op een transitievergoeding ? Komt mijn WW-uitkering in gevaar?
De hoogte van de transitievergoeding die uw werkgever betaalt bij ontslag wordt bepaald op basis van 2 onderdelen: uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2022 maximaal € 86.000 bruto. Of, als uw jaarsalaris hoger is dan € 86.000, maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Vrijwillig ontslag nemen
Als uw werkgever en u het eens zijn over het beëindigen van het arbeidscontract, is er sprake van een opzegging met wederzijds goedvinden. U kunt dan samen met uw werkgever afspreken wanneer uw arbeidscontract precies eindigt en deze afspraken vastleggen in een vaststellingsovereenkomst.
Een WW-uitkering aanvragen kan vanaf 1 week voor de eerste dag dat u werkloos wordt. Vraag de WW-uitkering uiterlijk 1 week na uw laatste werkdag aan. Doet u dit later, dan krijgt u tijdelijk een lagere uitkering.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Te veel spanning. Het lijkt soms magie, als mensen goed werk verrichten in een groep collega's. Het is vaak lastig om aan te wijzen waar de kracht zit, het werkt gewoon. Maar als de spanningen oplopen, bijvoorbeeld tussen botsende karakters, dan is er al snel geen houden meer aan.
Psychisch verzuim is een vorm van ziekteverzuim. Een medewerker is dan niet in staat om te werken vanwege psychische klachten. Denk bijvoorbeeld aan overspannenheid, een burn-out, een depressie of een angststoornis. Het duurt vaak langer voor de werknemer helemaal is hersteld bij psychische klachten dan gemiddeld.
We spreken van werkdruk wanneer de balans tussen de werkbelasting en de belastbaarheid van de werknemer is verstoord. Een te hoge werkdruk kan werkstress veroorzaken, wat vervolgens kan leiden tot ziekteverzuim en langdurig uitvallen door het krijgen van een burn-out.
Opzegtermijn met vast contract
Dit betekent dat u 1 maand van tevoren uw contract moet opzeggen. Het gaat om een kalendermaand. De opzegtermijn gaat in vanaf de 1e van de volgende maand. Stel: u wilt per 1 april uit dienst, dan moet u uw contract uiterlijk voor 1 maart schriftelijk opzeggen.