De oudere bladeren kunnen worden gedroogd, vermalen en worden gebruikt bij maaltijden.De jonge bladeren en scheuten kunnen gekookt worden gegeten. Naast deze hortensia wordt ook een andere soort veel gebruikt voor thee.
Wat veel mensen niet weten is dat een hortensia giftig is. Het zijn geen planten waar een hond of kat zomaar aan gaat knabbelen, vandaar dat het vaak niet bekend is dat ze giftig zijn. Ook voor mensen kan de hortensia reacties oproepen als: braken, diarree en kan het effect hebben op de bloedsomloop.
Weinig mensen weten dat de hortensia over geneeskracht bezit. Dat zit hem niet in de bladeren maar in de wortels. Het wordt vooral gebruikt als diureticum, een vochtafdrijvend middel. Verder helpt het nierstenen verwijderen.
Alles is eetbaar: de blaadjes, de bloemetjes en zelfs de uitgebloeide bloemen. Maar wist je dat ook korenbloemen, viooltjes, madeliefjes, lavendel, vlierbloesems, paardenbloemen, dahlia's, goudsbloemen, daglelies en rozen eetbaar zijn?
Orchidee. De orchidee is wellicht de meest indrukwekkende bloem op je bord! De smaak is redelijk neutraal, maar je kunt in een grote bloem natuurlijk prachtig allerlei gerechten serveren, van salades tot heerlijke (ijs)toetjes.
Alle rozenblaadjes zijn in principe eetbaar, maar er bestaat dan een kans dat ze zijn bespoten. Eetbare rozen zijn speciaal gekweekt voor smaak en geur zonder stoffen die het ongezond maken om te eten. Eetbare rozen zien er niet alleen leuk uit, maar bevatten ook veel gezonde stoffen zoals vitaminen en antioxidanten.
De rozenknopjes en -bloemen kun je vanaf mei oogsten. De bottels en zaden zijn vanaf augustus plukklaar. Als je de zaadjes roostert in een droge koekenpan, kun je ze – net als pijnboompitten – eten. En ook andere onderdelen van de roos zijn eetbaar en bevatten ook nog een snufje geneeskracht.
De malse bladeren, bloemen en wortels zijn allen eetbaar, echter de stengels zijn het minst eetbaar. Het sap uit de stengels is licht giftig. Al met al kan de paardenbloem worden gerekend tot de wilde groenten. De bladeren zijn het hele jaar te gebruiken.
Is de goudsbloem eetbaar? De bloemen zijn echt een goudmijntje, want naast alle bovenstaande functies, kun je de bloemen óók nog eten. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in salades of om boter, vla en koekjes kleur en smaak te geven. Het meest bekend is de thee die van goudsbloemen gemaakt wordt.
Hortensia. Je zou het misschien niet zeggen, maar ook de mooie hortensia is geen onschuldige plant. De bladeren en bladknoppen zijn namelijk giftig. Zelfs als je kind een kleine hoeveelheid in zijn mond stopt, kan hij al last krijgen van spijsverteringsstoornissen.
Het zijn meestal naaktslakken die de hortensia's aanvreten en ze zijn over het algemeen in de ochtend of de avond- schemering actief. U kunt ze wegvangen of met slakkenkorrels, die in de vakhandel verkrijgbaar zijn, bestrijden.
Je hebt er niet eens een tuin voor nodig, want verschillende planten zijn te plukken in de Amsterdamse natuur: brandnetels zuiveren het bloed, paardenbloemen zijn goed voor de spijsvertering, madeliefjes herstellen de darmen na een antibioticakuur en duizendblad is goed voor het zenuwstelsel, aldus Bontje.
De oleander
Veel wetenschappers beschouwen het als de meest giftige plant ter wereld, meldt Jacobjones.plazilla.com. Een blad van een oleander is genoeg om een kind te doden. Dieren die van de plant eten overlijden binnen een paar dagen. Alle onderdelen van de oleander zijn giftig.
Gifsumak is de giftigste plant van Nederland en groeit alleen op de Vangdijk in Friesland.
De risico's van het roken/eten van hortensia's zijn klachten als misselijkheid, maagpijn, braken en diarree. Door het roken of kauwen wordt er bovendien cyanide aangemaakt. Dat kan zelfs een acute hartstilstand of (blijvende) verlammingsverschijnselen veroorzaken.
De blaadjes van een paardenbloem zitten boordevol mineralen als magnesium, koper, calcium en ijzer en bevatten het halve alfabet aan vitaminen. De smaak is een beetje bitter, maar dat los je makkelijk op: een paar blaadjes door je salade en je proeft ze amper nog.
Honden eten waarschijnlijk paardenbloemen om dezelfde redenen dat ze gras eten; het bevordert de spijsvertering en is een natuurlijke bezigheid voor hen. Voor sommige honden is het waarschijnlijk gewoon een plezierige gewoonte.
DE GENEESKRACHTIGE WERKING VAN PAARDENBLOEMEN
De bittere stoffen boosten de spijsvertering en zorgen voor een goede doorbloeding. Paardenbloem zit vaak in detox melanges (dan krijgt het vaak de chique Latijnse naam Taraxacum) vanwege de reinigende werking.
DOSSIER DAHLIA * Alles aan de dahlia is eetbaar: de knol, de bloemen en de bladeren.
Alle violen zijn eetbaar, alleen zijn de bloemen bij de bloemist vaak bespoten en daardoor giftig. Eet dus nooit de bloemen van sierplanten die je bij de bloemist hebt gekocht. Beter zaai je ze zelf in de tuin.
Madeliefjes kan je rauw of gekookt eten. De bloemetjes kunnen worden gebruikt voor thee (gedroogd of vers). De blaadjes en bloemetjes kun je o.a. gebruiken in een salade. Ook heeft het madeliefje een wondgenezende werking.
Geurig en eetbaar: lavendel
De paarse pluimpjes waarmee lavendel de tuin siert zijn erg sterk van smaak. Verwerkt in koekjes, siroop of desserts is de smaak erg aangenaam. Vaak is 1 theelepel of een halve eetlepel lavendelbloempjes al genoeg, natuurlijk is dit naar smaak aan te passen.
Zelfs Afrikaantjes zijn eetbaar. De enkelbloemige kun je zo over de sla strooien, van de dubbele pluis je de bloemblaadjes er eerst uit. Of zet er thee van; lekker en kalmerend voor de spijsvertering.
De witgele bloemen doen het goed in een salade. Het jonge blad is ook met ander eetbare groene blaadjes in salades te verwerken. De plant overwintert met een compacte bladrozet die in het voorjaar rauw gegeten kan worden of verwerkt tot een groentepuree.