Een enkelsteens- of steensmuur (een muur die de dikte heeft van de lengte van een baksteen) kan eventueel ook zonder regelwerk geïsoleerd. U kunt dan isoleren door het direct aanbrengen van isolatieplaten op de binnenmuur. Deze manier van isoleren vraagt minder ruimte dan een voorzetwand.
Een enkelsteens muur isoleren kan vanaf de buitenkant door isolatiemateriaal te plaatsen en het geheel met bakstenen dicht te metselen. Eigenlijk wordt er dus een nieuwe gevel tegen de bestaande gevel aan geplaatst met daartussen isolatiemateriaal.
Vanaf de binnenzijde isoleren gebeurt in de meeste gevallen met behulp van een voorzetwand.De ruimte tussen de enkelsteens muur en de voorzetwand vul je met isolatiemateriaal. De meest voorname isolatiematerialen zijn steenwol, glaswol, isolatieplaten en PIR.
Oplossingen voor een koude muur
Een gedeeltelijk koude muur is soms te verhelpen door de isolatie in de spouw te laten herstellen. Dat kan door na te isoleren met spouwmuurisolatie. Een andere methode om problemen met een gedeeltelijk koude muur op te lossen is de binnenmuur te isoleren met een voorzetwand.
Als je maar 1 muur laat isoleren heeft dit wel degelijk zin, je behoudt warmte die je anders door dat stuk van de constructie zou verliezen en het warmteverlies van de rest van de constructie wordt niet spontaan méér.
Bij binnenmuurisolatie wordt een voorzetwand tegen de binnenkant van de dragende buitenmuur geplaatst. Er wordt dan eerst een houten of metalen rooster aan die muur vastgemaakt. De ruimte tussen het rooster en de muur wordt opgevuld met isolatiemateriaal. Vervolgens wordt het rooster afgewerkt met gips- of spaanplaten.
Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar om je schuur mee te isoleren. Het is bijvoorbeeld mogelijk om EPS isolatieplaten te gebruiken net als PIR platen.Daarnaast zijn er opties om glaswol of steenwol te gebruiken net als dat isolatiefolie geschikt is als isolatiemateriaal voor een schuur.
Geen ruimteverlies: door je buitenmuur te isoleren, verlies je geen plaats aan de binnenkant van je woning. Dat is bij het isoleren van een binnenmuur wel het geval. Minder risico op koudebruggen: met muurisolatie langs buiten creëer je een sluitende isolatieschil met weinig risico op koudebruggen.
Het is gebleken dat het aanbrengen van isolerende verf op de buitenmuur tot een gemiddelde energiebesparing van 20 procent leidt. De energiebesparing is daarbij onder meer te danken aan de vochtwerende werking. Isolatieverf bestaat uit andere bestanddelen dan reguliere verf.
De beste dunne isolatie is PIR, isolatiefolie of kooltherm. Meestal volstaat PIR als dunne isolatie, omdat PIR een hoge isolatiewaarde heeft. Isolatiefolie wordt gebruikt als u echt superdunne isolatie nodig heeft. U heeft dan nagenoeg geen ruimte, maar wilt toch goed isoleren.
Ook: eensteensmuur, enkelsteensmuur, steens werk. Een steensmuur is een muur die de dikte heeft van de lengte van de steen (de strek, ca.210 mm). De steensmuur kwam vroeger vaak voor als dragende buitenmuur (dus zonder spouw) en als muur tussen woningen.
Al kan isolatie er wel voor zorgen dat het minder heet en broeierig wordt in de zomer, wat zeker geen overbodige luxe is. In de winter kan een schuur erg koud en nat worden, wat de spullen in de ruimte kan aantasten. Zelfs als u een onverwarmde schuur heeft, zal isolatie ervoor zorgen dat de schuur warmer en droger is.
Isolatiematerialen voor een voorzetwand
Wat betreft de dikte; met steenwol, glaswol of minerale wol moet je een laag van minimaal 50 mm isolatiemateriaal aanbrengen om te voldoen aan de bouwbesluit-eis (Rc-waarde 1,3) voor gevels. Bij PIR kan dit dunner, een plaat van 30 mm is hier al voldoende.
Om een muur te metselen heb je natuurlijk specie nodig. Als je maar weinig specie nodig hebt, kun je dit best met de hand vermengen, een grotere hoeveelheid kun je wel beter met een betonmolen mengen. Het mengsel voor specie kun je kant-en-klaar in de bouwmarkt verkrijgen.
Gevels in slechte staat en met voegwerk van slechte kwaliteit, zoals verweerde gevelstenen, grote barsten of ontbrekende voegen, zijn niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Een slechte gevel houdt het regenwater onvoldoende tegen.
De juiste isolatie is één van de vereisten. Voor zowel muren, vloeren als daken geldt een minimumdikte van 15 centimeter isolatiemateriaal.
Isolatie van het dak van een houten schuur gebeurt meestal aan de binnenkant. Daarbij gebruikt men vaak een laag isolatiemateriaal van drie tot vijf centimeter dik. Aan beide kanten komt dampremmende folie, net als bij de vloer. Daarbovenop komt de afwerking, met een materiaal naar keuze.
Isolatiedekens of -platen zijn geen probleem, maar inblaasisolatie of spuitisolatie zelf doen is minder vanzelfsprekend. Tragere isolatiewerken: als je zelf isoleert, moet je niet wachten op een vrij gaatje in de agenda van een vakman. Hou er wel rekening mee dat het isoleren behoorlijk wat tijd en moeite kost.
Wanden isoleren is vaak wat makkelijker uit te voeren dan dak- en vloerisolatie. Het materiaal dat je het beste kunt gebruiken om de wanden van je tuinhuis te isoleren zijn matten van glaswol of steenwol. Dit zijn namelijk sterk isolerende materialen. Breng over de matten heen een laag dampfolie aan.
Hoe isoleer je met voorzetwanden? Een voorzetwand met isolatiemateriaal komt binnen in huis tegen de buitenmuur aan. Daarna kun je de muur stuken, verven of behangen. De muren komen een stukje naar binnen: afhankelijk van de dikte van het isolatiemateriaal en de afwerking is dit zo'n 10 cm.
Als je je op slechts één deel van je woning moet concentreren, isoleer dan in de eerste plaats je dak als dat mogelijk is. Zodra dat is gebeurd, is het de beurt aan je muren en ramen. Voor meer comfort kun je tot slot warmteverlies via je vloeren voorkomen.