Anijs voorkomt infecties in maag en darmen. Daarom is anijs gezond als preventief middel wanneer men in landen reist waar maag-darminfecties snel optreden. Uitwendig is anijs ook zeer goed toe te passen. Dit komt door de antibacteriële werking van anijs.
Geneeskrachtige werking van anijs
Anijszaad zit bomvol vitamine B (vooral B6) en mineralen, zoals ijzer, koper, calcium, fosfor, zink, kalium en magnesium. Daarnaast bevordert anijszaad de spijsvertering, en helpt het tegen maagpijn en menstruatieproblemen.
Dit poeder gebruikt men om marinades van vlees of gevogelte te aromatiseren, maar ook in vruchtencompotes en bij fruit zoals appelen, peren, pruimen en vijgen. Steranijs werkt vochtafdrijvend en slijmoplossend. Het kruid bevordert de spijsvertering en werkt kalmerend bij hoest.
Das war einmal…. Twee jaar geleden stopte De Ruijter met de productie van hun anijsblokjes. Als reden gaven ze dat de machine waarmee ze de anijsblokjes maakten versleten was, en dat ze geen nieuwe onderdelen meer konden krijgen. Als alternatief boden ze anijsstaafjes aan.
Om te beginnen bevat anijs veel vitaminen (B1, B2, B3, B5, B6, B11, C) en vooral veel mineralen (ijzer, mangaan, koper, calcium, fosfor, magnesium, zink, kalium, seleen). Het kan dan ook goed voor je gezondheid zijn om regelmatig anijs te nuttigen, maar zoals met alles, doe dit wel met mate.
Neem bijvoorbeeld anijs. Anijs werkt slaap bevorderend en helpt ook nog tegen onrustig dromen. Los een anijsblokje op in een kopje melk, en drink dit op vlak voor je gaat slapen. Ook een kopje kruidenthee, zoals kamille, lindebloesem en ijzerkruid kunnen helpen om lekker ontspannen in slaap te komen.
Maak zelf anijsmelk door de inhoud van één tot twee zakjes op te lossen in een beker warme melk. Even roeren en uw anijsmelk is klaar.
Anijsblokjes zijn helaas niet echt wat je zegt gezond. Het bestaat voornaam uit suiker. Naast suiker als hoofd ingrediënt bevat het dextrose ( suiker) gehard plantaardig vet en een anijs extract.
Anijs wordt in gerechten toegepast vanwege de bijzondere smaak die het heeft. Een voorbeeld daarvan is anijsbrood. Daarnaast wordt anijs gebruikt voor bijvoorbeeld pepernoten, dranken zoals anijsmelk en verschillende alcoholische dranken.
Anijs en steranijs hebben nagenoeg dezelfde naam maar zijn zeker niet hetzelfde. Anijszaad komt namelijk van een plant en steranijs komt van een boom. Ze smaken ongeveer hetzelfde maar steranijs is krachtiger en meer bitter van smaak. Anijszaad kom je in veel keukens over de hele wereld tegen.
Venkel (Foeniculum vulgare) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Het is een naar anijs smakende plant waarvan de draadvormige vertakkingen van de bladeren als kruid en de zaden als specerij gebruikt worden.
Verder zuivert anijs de adem en neutraliseert geurtjes na het eten van bijvoorbeeld knoflook.
In stoofpeertjes en glühwein steelt steranijs de show. Maar dit specerij is ook een ster voor je gezondheid. Naast een frisse adem en een betere spijsvertering, helpt steranijs ook tegen griep en verkoudheid.
U kunt eenvoudig online anijspoeder kopen bij De Kruiden Koning. Anijs komt oorspronkelijk voor in het oostelijk deel van het Middellandse Zeegebied en West-Azië. Er is bewijs dat anijs al in het jaar 1500 voor Christus door de Egyptenaren werd gebruikt.
Anijs & Venkel
Gebruik niet te veel anijs en venkel. Hierin zit namelijk een bepaalde aromastof (estragol), die bij dieren schadelijk is. Het is nog niet duidelijk of dat ook geldt voor mensen. Natuurlijk kan een beschuit met muisjes (anijs) of een kopje venkelthee geen kwaad, maar overdrijf niet.
Anijspoeder kan in taarten, cakes en koekjes worden gebruikt. Anijs is een veelzijdig kruid en wordt ook medicinaal toegepast. Het smaakt zoet en heeft een typische smaak die je ook tegenkomt in likeur, zoals raki. Anijspoeder is ook lekker bij fruit, noten, pompoen en worteltjes.
Anijs etherische olie wordt gewonnen door stoomdestillatie van het zaad. De latijnse naam is Pimpinella Anisum en de olie is kleurloos tot lichtgeel met een warme, pittige, zoete eigen geur, een beetje specerijachtig.
Je kunt ook een hele steranijs toevoegen aan gerechten, zo neemt een saus of stoofpot de smaak van de steranijs over. Haal de steranijs er voor het serveren wel weer uit, deze kun je namelijk niet in zijn geheel opeten. Dit heerlijke kruid wordt vooral veel gebruikt in Indonesische en Chinese gerechten.
Aan steranijs en anijszaad. Maar de smaak van anijs komt vaker voor. Die zit bijvoorbeeld ook in venkelzaad, dragon en dropplant. En je kunt er alle kanten en keukens mee op, van zoet tot hartig en van Frans tot Indiaas.
Om steranijs in een recept te vervangen, kun je venkelzaad, gewone anijs of vijfkruidenpoeder gebruiken.