Aceton kan via inademing irritatie van neus en keel veroorzaken.Bij hoge concentraties kan het zenuwstelsel worden aangetast. Enkele mogelijke symptomen zijn: hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, slaperigheid en verwardheid. Een ernstige blootstelling kan leiden tot bewusteloosheid.
Als aceton op je huid of in je ogen komt, kan het je huid en ogen irriteren. Als je aceton inademt, kan het je neus en luchtwegen irriteren. Als je veel aceton inademt, kan je duizelig en misselijk worden of hoofdpijn krijgen. Dat gebeurt vooral bij mensen die op hun werk veel en lang in aanraking komen met aceton.
"Het droogt de nagel uit, wat leidt tot broosheid en uiteindelijk het afbreken van de nagel," voegt Stern nog toe. "Bovendien kan het er ook voor zorgen dat je nagels geel uitslaan." Die uitdrogende eigenschappen van aceton hebben echter niet alleen droge nagels tot gevolg.
Naast water zijn alcoholen een bekende groep oplosmiddelen. is. Maar, aceton kan ook je nagels en de huid daaromheen uitdrogen en irriteren. Vooral als je het vaak of lang gebruikt, bijvoorbeeld als je nagellakremover lang laat intrekken.
Aceton (ook bekend onder de namen dimethylketon, DMK en propanon) is een kleurloze vloeistof die veel als oplosmiddel wordt gebruikt (onder andere nagellakverwijderaar in het dagelijks leven). Het is de eenvoudigste organische verbinding die een ketongroep bevat.
Nagellak is veilig als je het op de juiste manier gebruikt. Maak je je toch zorgen over chemische stoffen in nagellak, kies dan voor nagellak op waterbasis. Daarin zitten minder vluchtige oplosmiddelen. Nagellak op waterbasis droogt daardoor minder snel en het blijft minder lang zitten.
Zijn aceton en nagellakremover hetzelfde? Aceton is een kleurloos oplosmiddel dat in sommige nagellakremovers voorkomt. Niet alle nagellakremovers bevatten echter aceton. Aceton is echter de meest effectieve manier om nagellak te verwijderen.
Je kunt het beste een watje met de alcohol op je nagel leggen en dit tien seconden laten intrekken. Wrijf daarna zachtjes heen en weer om de nagellak los te krijgen. Smeer je nagels, nagelriemen en de huid hieromheen daarna in met een verzorgende crème of olie, want de alcohol kan dit behoorlijk uitdrogen.
SOPHI nagellak op waterbasis bestaat alleen uit veilige ingrediënten. SOPHi is vrij van de veel gebruikte schadelijke stoffen in nagellak: tolueen, formaldehyde, ftalaten, bisphenol A, ethyl acetaat en bevat veilige alternatieven. SOPHi is vrij van gluten, soja en sporen van noten.
Welke merken nagellak zijn minder schadelijk? De merken ZAO nagellak en Glossworks nagellak vallen in de categorie, “10 Free” en bevatten dus minder schadelijke stoffen. Daarnaast bevat de ZAO nagellak zo veel mogelijk natuurlijk ingrediënten als mogelijk.
Gellak weken in aceton
Besprenkel een wattenschijfje met pure aceton (bij de drogist te koop). Vouw het wattenschijfje om je nagel heen en klem het vast met een stukje aluminium folie. Laat dit ongeveer 10 minuten zitten tot de gellak los begint te zitten.
1. OPI Nail Envy: de beste nagelverharder. Zachte, broze nagels zullen direct profiteren van de cult-klassieker Nail Envy van OPI. Een wonderdoener in een fles, de krachtige formule van deze nagelversterker gaat meteen aan het werk met voedende nagels met zijn mix van gehydrolyseerd eiwit en calcium.
Bij hoge concentraties kan het zenuwstelsel worden aangetast. Enkele mogelijke symptomen zijn: hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, slaperigheid en verwardheid. Een ernstige blootstelling kan leiden tot bewusteloosheid. Aceton is ook irriterend voor de ogen.
Wasbenzine kan sommige kunststoffen dof maken. W Aceton is naast een bekende nagellakremover ook een oplosmiddel voor vlekken van vet, hars, lijm, verf, balpen, inkt, correctievloeistof, vernis, kopergroen en lippenstift. Aceton geeft doffe vlekken op plastic, verf en papier.
wasbenzine of spiritus of iets dergelijks.
Hoewel gellak niet schadelijk of gevaarlijk is, kun je toch infecties oplopen tijdens een gellak behandeling als je niet hygiënisch te werk gaat. Zeker als je dunne nagels of wondjes hebt, kun je een schimmel, bacterie of ontsteking oplopen. Dit voorkom je door al je nagels tools te desinfecteren voor én na gebruik.
Aan nagellak wordt formaldehyde toegevoegd om ervoor te zorgen dat de nagel hard en stevig wordt. Om deze reden vind je formaldehyde vooral in nagelverharders. Formaldehyde is een kleurloos gas dat erg giftig is. Het heeft een sterke, vieze geur en de stof staat erom bekend kankerverwekkend te zijn.
Dit betekent dat het geen stoffen bevat die in de gebruikelijke nagellakken voorkomen, zoals tolueen, formaldehyde of xyleen. Als je een nagellak zoekt die snel droogt en door zijn veganistische ingrediënten niet schadelijk is voor je gezondheid, is dit nagellakje misschien de juiste voor jou.
Aceton staat bekend als een populair product om nagellak te verwijderen, maar als je geen aceton meer hebt, kun je ook deodorant-sprays als vervangingsmiddel gebruiken. Deodorantsprays hebben dezelfde component als aceton.
Gevolg sterk uitgedroogde en broze nagels. Door het vele gebruik van nagellakremover met aceton zullen je nagels uiteindelijk de kans lopen sneller te splijten. Het splijten van je nagels is namelijk een gevolg van een te droge nagelplaat.
De oplossing hier is terpentine. Doe een klein beetje van het spul op een doekje en wrijf de nagellak weg. Zorg er wel voor dat je daarna met een beetje water de terpentine weghaalt.
Ze zeven dagen per week bedekken met een laagje (gel)lak is daarom geen aanrader. De meeste soorten nagellak laten namelijk geen zuurstof door. Daardoor kunnen verkleuringen ontstaan en drogen je nagels uit.