De lux (symbool lx), Latijns voor licht, is een eenheid van verlichtingssterkte: 1 lux is de verlichtingssterkte voortgebracht door 1 candela op een oppervlak loodrecht op de lichtstralen op een afstand van 1 meter van de bron.
Lux (wat 'licht' in het Latijn betekent) is de hoeveelheid licht op een bepaald oppervlak. 1 Lux staat gelijk aan 1 lumen/m2. Door de Europese Unie zijn normen gesteld aan de hoeveelheid lux voor verschillende toepassingen.
Candela is de standaard eenheid van lichtsterkte. 1 candela komt overeen met de lichtsterkte van 1 kaars. Candela geeft aan hoeveel licht zich bevindt in ieder stukje van de lichtbundel. Het hangt dus samen met de ruimtehoek waarin het licht wordt uitgestraald.
Lumen: totale lichtstroom in een lichtbundel
Een lichtbundel met de sterkte van één candela en een openingshoek van 65,6° (1 steradiaal) heeft een totale lichtstroom van één lumen. Anders gezegd, één candela is gelijk aan één lumen per steradiaal.
Een lichtbron van 500 Lumen verlicht 1 vierkante meter met 500 Lux. Dezelfde lichtbron die 10 vierkante meter moet verlichten, verlicht dit oppervlakte met slechts 50 Lux.
Lux: Het aantal lumen wat nodig is per vierkante meter, wordt uitgedrukt in lux. 1 lux is gelijk aan 1 lumen per vierkante meter. Lux geeft de hoeveelheid licht aan op de werkvloer. Het is dus ook afhankelijk van de afstand van de verlichting tot de vloer.
Lux meten met de fotometer – hoe gaat dat? De lichtstroom (eenheid: lumen) tussen een lichtbron en het erdoor verlichte vlak wordt gemeten in de eenheid lux (lx). De verlichtingssterkte bedraagt precies één lux als een lichtstroom van één lumen (lm) een vlak van een vierkante meter gelijkmatig verlicht.
Hoe wordt een candela gemeten? Eén candela is vergelijkbaar met de lichtsterkte van één kaars gemeten op 1 meter afstand. Een candela staat in relatie tot lumen en lux waarbij lumen staat voor de hoeveelheid licht die een lichtbron uitstraalt en lux staat voor de lichtsterkte op een bepaald oppervlak.
Een gloeilamp van 100 watt heeft een lichtsterkte van circa 120 candela. Tegenwoordig wordt de lichtsterkte van spaar en ledlampen uitgedrukt in Lumen. Een gloeilamp van 100 watt geeft een lichtstroom van ongeveer 1200 lumen. Een gloelamp van 25 watt komt ongeveer overeen met 200 a 300 lumen.
4000 Kelvin: Wit met een warme gloed, zoals het licht van TL buizen. 3000 Kelvin: Warmwit zoals het licht van halogeenlampen. 2800 Kelvin: Warm licht zoals een gloeilamp. 2200 Kelvin: Warm licht zoals het licht van HPS lampen.
Een lamp van 1000 Lumen, die zijn licht over een oppervlakte van 1 m² verspreidt, verlicht dit gebied met 1000 Lux. Dezelfde 1000 Lumen verdeeld over 10 m² verlichten deze ruimte met 100 Lux.
Om je een idee te geven: met 800 lumen kun je makkelijk een kamer verlichten. 200 lumen is meer iets voor een schemerlamp. Meerdere sfeerlampjes bij elkaar (bijvoorbeeld kaarsjes in een kroonluchter) moeten niet veel meer dan 100 lumen per stuk zijn.
Een lichtbron van 500 Lumen verlicht 1 vierkante meter met 500 Lux. Dezelfde lichtbron die 10 vierkante meter moet verlichten, verlicht dit oppervlakte met slechts 50 Lux.
Om je een idee te geven: met 800 lumen kun je makkelijk een kamer verlichten. 200 lumen is meer iets voor een schemerlamp. Meerdere sfeerlampjes bij elkaar (bijvoorbeeld kaarsjes in een kroonluchter) moeten niet veel meer dan 100 lumen per stuk zijn.
Lux is de hoeveelheid licht die op een bepaald oppervlak terecht komt. Wanneer je een lichtbron van 100 lumen verspreidt over 1 vierkante meter, verlicht die lamp je oppervlakte met 1000 lux. Maar verspreid je hetzelfde aantal lumen over 10 vierkante meter? Dan verlicht de lichtbron je oppervlakte met slechts 100 lux.
1 Lumen is de lichtstroom van een puntlichtbron waarvan het licht in 1 steradiaal gebundeld is en 1 candela uitstraalt. Meer algemeen: de lichtstroom in lumen is gelijk aan het product van de lichtsterkte van de bron in candela en de ruimtehoek waarin het licht wordt uitgezonden in steradiaal.
Definitie. De officiële definitie luidt als volgt: De candela is de lichtsterkte van een bron die monochromatische straling met een frequentie van 540 × 1012 Hz uitzendt in een gegeven richting en waarvan de stralingssterkte in die richting 1683 watt per steradiaal is.
Het licht van een zaklamp schijnt namelijk oneindig ver alleen wordt het steeds zwakker. Volgens de ANSI standaard voor zaklampen is de minimum hoeveelheid licht om nog iets te kunnen zien 0,25 lux. Op basis daarvan geven veel fabrikanten, waaronder ook Fenix, tegenwoordig op hoe ver een zaklamp schijnt.
Voor het omrekenen van verlichtingsniveau naar specifiek vermogen bestaat er een vuistregel: 2/3 W/m². per 100 lux gebruikt. Voorbeeld: Als voorbeeld nemen we een kantoorruimte van 20m² waar 5 Tl-buizen van 36W lampen hangen.
Hoe werkt een luxmeter? Luxmeters meten de lichtsterkte binnen een golflengte van 380-700nm. Ze gebruiken een halfgeleider, ook wel fotodiode genoemd, om licht om te zetten in elektrische spanning. Van hieruit kun je als kweker inschatten of je planten voldoende licht krijgen.