Tupperware bakjes en andere plastic bewaarbakjes zijn je grootste vriend als het gaat om eten bewaren in de koelkast of vriezer. Ze zijn handig van formaat, meestal transparant en vrijwel altijd lekker stevig. Ook zijn ze luchtdicht, kunnen ze in de magnetron en ook prima mee een rondje in de vaatwasser.
Geschikte materialen zijn: diepvrieskwaliteit PE zakken en folie, diepvrieskwaliteit aluminiumfolie (in combinatie met een tweede laag verpakking), vacuümzakken, aluminiumdozen, cellofaan van diepvrieskwaliteit en kunststof PE bakjes al dan niet hersluitbaar.
Denk aan ruimtebesparende ziplock-zakjes, tupperwaredoosjes of upcyclede ijsbakken. Maar veel plastic is helemaal niet geschikt om ingevroren te worden. Uit onderzoek blijkt dat chemische stoffen die in veel plastic verpakkingen zitten (zoals de stoffen BPA en BPS) in je voedsel kunnen lekken.
* Alle plastic bakjes kunnen worden ingevroren, maar zijn daardoor gevoeliger voor breuk bij impact.
Symbool diepvries
Staat het linker symbool op bijvoorbeeld een schaal of bakje?Dan kun je er eten in doen en het in de diepvries bewaren.
De witte Chinese bakjes zijn gemaakt van polypropeen, wat stevige en tegelijkertijd wendbare eigenschappen heeft. Hierin kunnen gerechten warm worden gehouden, bewaard of meegegeven worden. De Chinese bakjes zijn tevens magnetron bestendig en geschikt voor in de vriezer.
Een gerecht waar zuivel in verwerkt is, kun je wel invriezen.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Kun je nasi invriezen? Ja, je kunt nasi invriezen.
Plastic kan namelijk je planten beschadigen, omdat het water tegen de plant kan duwen en daardoor juist meer schade door bevriezing veroorzaakt. Bovendien isoleert plastic niet zo goed én is het niet milieuvriendelijk.
De meeste engineering plastics zijn in het algemeen goed geschikt voor temperaturen onder nul, hoewel de mate waarin dit het geval is voornamelijk afhangt van het materiaal en de specifieke toepassingsomstandigheden.
De organisatie schrijft op de eigen website dat aluminiumfolie maar beperkt bestand is tegen bevriezing. Als iets bevriest, kan het gaan uitzetten, waardoor de vaak dunne zilverfolie kan breken.Als iets nog niet helemaal bevroren is kan het daarom gaan lekken.
LDPE begint al te smelten bij 105°C en HDPE begint te smelten bij 125°C. Polyethyleen wordt onder andere gebruikt voor de fabricage van verpakkingsfilms, zakken en vellen.
Van plastic met code 6 worden wegwerpborden, -bekers, -bestek, piepschuim en cd hoesjes gemaakt. Dit is een plastic die je echt zou moeten vermijden. Het bevat schadelijke chemicaliën die slecht zijn voor de gezondheid. Ook bij het produceren komen er schadelijke stoffen vrij die het milieu belasten.
Wie te veel Chinees heeft afgehaald of een andere maaltijd wil bewaren van een restaurant, kan dat restant het beste in de koelkast zetten (op 4 graden Celsius) en binnen een dag opeten. Ook dit kun je beter niet invriezen vanwege het risico op voedselinfectie.
Het Voedingscentrum heeft als vuistregel dat restjes eten twee dagen in de koelkast bewaard kunnen worden op 4°C. Na deze twee dagen neemt de kans toe dat er ziekmakende bacteriën in het eten aanwezig zijn.
Ja, je kunt nasi invriezen. Handig als je het langer wilt bewaren dan twee dagen. Laat het dan weer snel afkoelen en doe het in een luchtdicht bakje of speciale diepvrieszak. Op die manier is nasi in de vriezer nog zeker 3 maanden houdbaar.
Gekookte eitjes in de diepvries
Gekookte eieren kun je niet invriezen en eet je beter meteen op. In de diepvries krijgen ze namelijk een onaangename, rubberachtige textuur. Gelukkig zijn er heel wat recepten waar je een restje gekookte eieren in kunt verwerken.
Zuivel zoals melk, yoghurt en room is absoluut niet geschikt om in te vriezen. Als je zuivel invriest en daarna weer ontdooit, gaat het schiften. Schiften is een proces waarbij het vet en water zich van elkaar gaan scheiden en eiwitten zich niet langer kunnen binden.
Eieren invriezen in z'n geheel doe je beter niet. Ongekookte eieren gaan barsten en gekookte eieren krijgen een rubberachtige textuur. Wat wel kan, is het ei breken en klutsen om vervolgens in te vriezen. Giet het geklutste ei in bijvoorbeeld een cupcakevorm en dek de bovenkant van het mengsel af met vershoudfolie.
De temperatuursbestendigheid van 'normale' Tupperware is 85°C. Behalve CrystalPlus, MicroPlus, UltraPlus- en MultiFlexproducten is Tupperware niet bedoeld voor gebruik in een magnetronoven.
Maar dat kun je beter niet doen!Uit nieuw onderzoek blijkt dat chemische stoffen die in plastic zitten via de bakjes in je eten terecht kunnen komen. En dat is schadelijk voor je gezondheid.
Dek de schaal af met een deksel, bord of magnetronfolie. Zo blijft het vocht in de maaltijd en kan het goed heet worden. Schep het eten tijdens het verwarmen het eten 1 of 2 keer om. Ook als je een draaiplateau in je magnetron hebt is het nog steeds belangrijk goed te roeren tussendoor.