Gravel bike schoenen zijn ontworpen voor optimale prestaties op elk terrein. Ze hebben een stijve zool die helpt om kracht efficiënt over te brengen, en een agressief profiel dat helpt om grip op de grond te krijgen.
Lees dan ook: Fietsschoenen: welke verschillende soorten zijn er welke heb ik nodig Voor de gravelbike is het verstandig om met schoenen te rijden die geschikt zijn voor mtb-pedalen met spd. Je loopt er makkelijker op en hebt geen last van blubber, zand en stenen.
Het leuke van een gravelbike is dat je er eigenlijk alles mee kunt: wielrennen, mountainbiken en natuurlijk gravelen in de bossen: 3-in-1 dus!
Een gravelbike is van nature een comfortabele fiets die uitnodigt tot ontspannen rijden. Bovendien biedt hij door zijn specifieke bouw ook meer stabiliteit. Als je dus wilt weten hoe een gravelbike rijdt op de weg, dan is het antwoord eenvoudigweg: comfortabel en geruststellend.
En beide rijden ze geweldig, maar de gravelbike is merkbaar trager. Ik rij vaak woon-werk en kan goed vergelijken, op een rit van 25km is de gravelbike 5-6 minuten trager. Met de racer doe ik er 48-49 minuten over, gravelbike ongeveer 55 minuten.
Wat kost een goede gravelbike? Prijzen van gravelbikes lopen uiteen van zo'n € 1.200 tot wel meer dan € 10.000.
Gravelbikes krijgen het beste mee van de drie fietstypes: de lichte en snelle geometrie van de racefiets, en het comfort en de banden van de cyclocrosser en mountainbike. Het maakt de fietsen bruikbaar voor zowel korte als lange ritten over allerlei soorten ondergronden.
Dingen zoals handschoenen, sokken, ondershirt, helm, bril en nog veel meer zijn al perfect voor tijdens het gravelbiken. Hiernaast is het wel belangrijk dat je een paar andere kledingstukken inslaat. Fietsbroeken met zakken, oftewel cargo bibshorts, zijn bijvoorbeeld erg handig voor tijdens het gravelbiken.
Je zult er dan wel minimaal twee wielsets bij moeten kopen maar dan kun je deze fiets in principe extreem breed inzetten. Eén wielset met wegbandjes (25 of 28 mm), en één wielset (evt. 650B) met bredere banden van rond de 45 mm. Rijd je ook op het strand, dan is nóg een extra setje met strandbanden ook wenselijk.
Wat ons betreft is de Gravelbike GRVL 120 Microshift de beste gravel fiets. Zeker wanneer je als beginner op zoek bent naar een geschikte gravel fiets, is dit de perfecte keuze. De GRVL 120 is namelijk speciaal ontwikkeld voor wie het gravel rijden wil gaan ontdekken.
Je racefiets ombouwen tot gravelbike is dus zeker mogelijk. Het valt of staat met de breedte van je voorvork. Je hoeft natuurlijk niet alle tips toe te passen om op onverharde wegen te fietsen. Je zou kunnen beginnen met het aanpassen van je banden om eerst te testen.
Een mountainbike is al snel een paar kilo zwaarder dan je racefiets. Tel daarbij de extra weerstand door dikke banden op en je snapt: fietsen met een MTB is pittig. En daarom ideaal om extra kracht op te doen.
Kenmerken van een gravelbike ten opzichte van een racefiets
Een van de voornaamste verschillen tussen een racefiets en een gravelbike zijn de banden. Gravelbikes hebben bredere banden met een grof profiel. De meest gebruikte breedtes variëren van 42 tot 45 mm, maar het is ook mogelijk om banden van 50 mm te gebruiken.
Het grootste voordeel van speciale fietsschoenen is dat je ze kunt combineren met klikpedalen. Doordat je vastzit in je pedalen wordt de kracht die je levert beter overgebracht op de pedalen en de aandrijflijn. Op die manier gaat er veel minder energie verloren en fiets je dus efficiënter.
Je hebt slechts 11 of 12 versnellingen, dus je zult moeten leven met enorme grote tussenstappen en/of cassette wisselen.
Staal is buitengewoon sterk en bestand tegen de uitdagingen van ruwe terreinen en onvoorspelbare omstandigheden. Het biedt een uitstekende schokabsorptie, waardoor je comfortabel kunt rijden, zelfs op hobbelige wegen en offroad paden. Daarnaast staat staal bekend om zijn natuurlijke dempingseigenschappen.
Kan ik gravelbanden op mijn racefiets gebruiken? Je kunt gravelbanden op je racefiets plaatsen als je racefiets ruimte heeft voor gravelbanden en je velgbreedte geschikt is voor bredere banden. Controleer het loopvlakpatroon en kies iets dat snel rolt.
Rose Backroad: Deze bikepacking-ready gravelbike met carbon vork biedt bovengemiddelde flexibiliteit met bandenspeling tot 50 mm breedte. Afhankelijk van het materiaal (alleen de "AL" modellen zijn uitgerust met aluminium in plaats van carbon frames) varieert het totale gewicht rond de 9 kg.
Bij een gravelbike is het gebruikelijk om te kiezen voor één kettingblad aan de voorzijde en een cassette van 11-13 tandwielen aan de achterzijde.
Kan ik platte pedalen gebruiken op een gravelbike? Platte pedalen worden gebruikt bij off-road fietsen. Bij platte pedalen worden geen schoenplaatjes gebruikt, wat ze populair maakt bij mountainbikers. Met platte pedalen is het gemakkelijk om een voet te zetten op uitdagende rotsen, wortels of modder.
Op gravelbikes met deze wielmaat zie je doorgaans banden van 35 tot 40 mm breed. Met 40 mm red je het in de meeste omstandigheden wel. Maar ook op je gewone racefiets kun je een setje gravelbanden monteren. In combinatie met schijfremmen kun je in je racefiets vaak banden tot een breedte van 32 mm kwijt.
Bij het uitzoeken van een gravelbike kun je er in ieder geval op letten dat de voorvork en achtervork genoeg ruimte bieden, zodat er minder ruimte is voor bijvoorbeeld vuil dat achterblijft. Ook kun je je weer afvragen waar je voornamelijk wilt gaan fietsen en of de gewenste banden wel in je frame passen.
Een klassieke cyclocrosser is snel, wendbaar, licht en niet al te comfortabel, terwijl een avontuurlijke gravelbike controle, comfort en ontspanning biedt. Toch zien we steeds meer snelle gravelbikes opkomen die akelig veel op cyclocrossers lijken en zich vooral met specifieke gravelcomponenten onderscheiden.